Vantaan kaupunkipyöriä kehitetään palautteen perusteella

Vantaan kaupunkipyörät

Vantaalla otettiin kaupunkipyörät käyttöön ensi kertaa menneenä kesänä. Kausi kesti ensimmäisenä toimintavuonnaan kesäkuun puolivälistä lokakuun loppuun. Ensi kesänä kausi alkaa jo huhtikuun alussa.

Pyöristä on saatu palautetta palveluntuottaja CityBike Vantaan asiakaspalvelun saamista viesteistä ja HSL:n lokakuussa toteuttamasta käyttäjäkyselystä. Kysely lähetettiin kaikille pyörien käyttöoikeuden lunastaneille, ja siihen vastasi 731 henkilöä. Palautteenantajat ovat mm. toivoneet uusia pyöräasemia ja kertoneet teknisistä ongelmista pyörien käyttöönotossa ja palautuksessa.

Palautteen perusteella järjestelmään tehdään muutoksia. ”Keskustelemme palveluntuottajan kanssa siitä, miten saamme tekniset ongelmat korjattua talven aikana. Myös asemaverkosto käydään läpi. Todennäköisesti järjestelmään lisätään palautteen perusteella muutama uusi asema, ja joitain pyöräasemia siirretään hieman”, kertoo kaupunkipyöräjärjestelmästä Vantaalla vastaava liikenneinsinööri Heikki Alkila.

Kaupunkipyörien aluetta ei aiota ainakaan tässä vaiheessa laajentaa, vaan uudet asemat tulisivat täydennyksinä nykyisen verkoston yhteyteen. ”Ensimmäisen kauden kokemusten perusteella olemme todenneet, että asemia olisi hyvä olla joillain alueilla nykyistä tiheämmin. Tässä vaiheessa onkin ensisijaista tihentää nykyistä verkostoa sen laajentamisen sijaan”, Alkila kertoo.

Kaupunkipyörillä tehtiin 43 000 matkaa

Kaupunkipyörillä on ollut 1 161 koko kauden maksanutta käyttäjää, ja niillä on tehty noin 43 000 matkaa. Kesällä matkoja tehtiin keskimäärin noin 400 päivässä, syys-lokakuussa jonkin verran vähemmän. Keskimääräisen matkan pituus on ollut 1 400 metriä ja kesto 12 minuuttia.

Kaupunkipyörillä tehtiin etupäässä satunnaisia matkoja: lähes 70 prosenttia kertoi käyttäneensä pyöriä muutaman kerran kuukaudessa tai harvemmin. Pyörillä on poljettu eniten vapaa-ajanmatkoja, mutta myös asiointi- ja työmatkoja. Käyttäjät olivat palveluun varsin tyytyväisiä, yleisarvosanaksi muodostui 3,5 asteikoilla 1–5, jossa 1 huonoin ja 5 paras.

Pyöriä on ollut 1000 kappaletta sadalla kaupunkipyöräasemalla keskusta- ja työpaikka-alueilla Tikkurilassa, Koivukylässä, Aviapoliksessa, Myyrmäessä, Martinlaaksossa ja Kivistössä. Käyttäjiä on ollut eniten Tikkurilassa ja vähiten Koivukylässä sekä Länsi-Vantaalla Myyrmäen ja Martinlaakson suunnalla. Kivistön ja Aviapoliksen käyttäjämäärät sijoittuvat näiden välille.

Lisätietoja:

Vantaan kaupunki, liikenneinsinööri Heikki Alkila, 0438249845, heikki.alkila@vantaa.fi
HSL, erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen, 050 385 5043, tarja.jaaskelainen@hsl.fi

Julkaistu: 1.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter