Judoka kunnioittaa vastustajaansa, mutta tatamilta vain toinen poistuu voittajana

Jaakko Alli
Judoon kuuluvat arvot, kuten muiden kunnioittaminen ja kurinalaisuus, ovat Jaakko Allille tärkeitä myös tatamin ulkopuolella.

Kymmenen kysymystä kumppaniurheilijalle: Jaakko Alli päätti kokeilla judoa kesämökkimatkalla, ja nyt tavoitteena ovat Tokion olympialaiset.

Nimesi, ikäsi ja urheilulajisi?
Jaakko Alli, 27 vuotta, judo.

Miten olet päätynyt juuri tämän lajin pariin?
Päädyin lajin pariin salakavalasti 2000-luvun taitteessa eräänä kesäiltana. Autossa matkalla kohti kesämökkiämme muistan Risto-enoni ehdottaneen kokeilemaan judoa. Hän oli itse harrastanut lajia nuorempana hetkisen ja ajatteli varmaan sen sopivan hyvin pojalle, jolla energiaa oli välillä turhankin paljon. Eipä tainnut eno tietää, mihin ehdotus johtaa tulevina vuosina.

Mikä lajissa viehättää?
Judossa ja kamppailu-urheilussa yleensäkin minua on aina kiehtonut asetelma kaksintaistelusta, josta vain toinen poistuu voittajana. Judo urheilulajina on myös hyvin monipuolinen, ja kaikille ominaisuuksille on tarvetta. Harjoittelua on siis paljon erilaista ja se tuntuu mielekkäältä. Lajiin kuuluvat arvot, kuten muiden kunnioittaminen sekä kurinalaisuus, ovat tärkeitä arvoja myös jokapäiväisessä toiminnassa ja pidän niitä korkeassa arvossa tatamin ulkopuolellakin.

Kerro parhaista kokemuksistasi ja saavutuksistasi lajin parissa.
Parhaina saavutuksinani pidän kahta Eurooppa Cup -turnausvoittoa vuodelta 2014 sekä jokaista voittamaani suomenmestaruutta eri ikäluokista. Olen myös edustanut Suomea MM-kilpailuissa kolmesti aikuisten ikäluokassa.

Olet Vantaan kumppaniurheilija. Mitä se sinulle merkitsee?
Kumppanuus Vantaan kaupungin kanssa merkitsee minulle paljon, sillä olen viettänyt suurimman osan elämästäni vantaalaisena. On hienoa, että Vantaa tukee jo menestyviä sekä tulevaisuudessa menestyviä nuoria urheilijoita!

Entä mitä vantaalaisuus sinulle merkitsee?
Kasvaminen vantaalaisena tuo minulle mieleen moniakin asioita. Ensimmäisenä tulee mieleen turvallisuus ja luonnonläheisyys. Olen viettänyt nuoruuteni Vantaan Vapaalassa ja koen alueen hienoksi kasvuympäristöksi. Elämä on ollut nuoresta lähtien yhtä liikkumista, ja kulkeminen päivittäisiin harjoituksiin esimerkiksi Hakunilaan tai Tikkurilaan on sujunut vaivattomasti julkisella liikenteellä. Myös jatkuva lentokentällä ravaaminen kilpailureissujen takia onnistuu tänä päivänä hyvin. Yhden vuoden Pariisissa asuneena tunnustan tänä päivänä vielä enemmän arvoa omalle kotimaalleni sekä kaupungilleni.

Millaisia tavoitteita sinulla on urheilijana?
Urani päätavoite ovat vuoden 2020 kesäolympialaiset Tokiossa. Kaksi vuotta kestävä karsinta on käynnissä ja karsintaturnauksia käydään maailman jokaisessa maanosassa. Tulevan vuoden tavoitteena on saavuttaa vihdoin ensimmäinen maailmancup-tason mitali, joka on odottanut itseään jo muutaman vuoden. Eurooppa-cupin kisoissa olen jo menestystä niittänyt useamman vuoden ajan.

Entä urheilu-uran jälkeen?
Olen työskennellyt erilaisten myyntitöiden parissa viimeiset vuodet urheilun ohessa ja uskon, että jotain kaupankäyntiin liittyvää aion tehdä myös urheilu-uran jälkeen. Tietysti entistä kovemmalla efortilla, kun huippu-urheilu on jäänyt kelkasta, ja onhan se ylimääräinen energia johonkin purettava.

Terveisesi oman lajisi nuorille urheilijanaluille?
Nuorille judokoille toivotan tsemppiä tuleville vuosille! Tehkää töitä haaveidenne eteen ja ennen kaikkea nauttikaa matkasta. Pienikin voi ponnistaa pitkälle, sillä itsekin voitin ensimmäisen merkittävän kansainvälisen turnauksen vasta 24-vuotiaana. Urheilijan polku Suomessa on opettavainen, ja matkalla opittuja asioita voi hyödyntää taatusti myöhemminkin elämässä.

Ensimmäinen ajatuksesi seuraavista sanoista/henkilöistä:
Olympialaiset: Unelma. Monen urheilijan päämäärä.
Urheiluhenki: Urheilun äärimmäisen tärkeä sivutuote, josta onneksi saa nauttia lajissani paljon.
Mika Häkkinen: Legenda.
Veli-Matti Kallislahti: Mies tärkeässä virassa.

Jaakko Alli
Jaakko Alli tähyää kohti Tokion olympialaisia.

Lue myös muiden kumppaniurheilijoiden haastattelut:
Aleksandra Blinnikka
Joonas Korhonen
Elias Kuosmanen
Taru Lahti-Liukkonen
Airi Mikkelä
Miro Puolakka
Ursula Wikström
Aaro Tuominen
Timo Averjanov
Jouki Tikkanen
Meri-Maari Mäkinen
Juho Junttila
Saga Andersson
Hilla Uusimäki

Tarinoita Vantaalta - kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 1.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter