Influenssarokotukset alkavat - suojaa itsesi ja läheisesi influenssaa vastaan

Kausi-influenssa on tavallista flunssaa rajumpi hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voi suojata itsensä lisäksi myös läheisiään.

Terveysasemien rokotukset

Suosittelemme ensisijaisesti hakeutumaan terveysasemien rokotuksiin lauantaisin kello 9 – 15:

  • 23.11.2019: Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemat
  • 30.11.2019: Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemat
  • 14.12.2019: Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemat

Rokotettavaksi voi hakeutua lauantaisin mille tahansa edellä mainituista terveysasemista.

Paikalle voi tulla lauantaina ilman ajanvarausta jonotusperiaatteella tai varaamalla ajan ennakkoon:

  • terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000.

Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemien asiakkaat voivavat varata ajan ennakkoon lauantairokotuksiin omalle terveysasemalleen myös sähköisen asiointipalvelun Maisan kautta. Muita asiakkaita pyydämme varaamaan ajan terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000 tai asioimalla omalla terveysasemalla.

Rokotuksia saa myös arkisin omalla terveysasemalla 11.11. –29.11.2019.

Tällöin aika tulee varata omalle terveysasemalle ennakkoon (ei paikan päällä jonotuksia):

  • sähköisellä ajanvarauksella Maisa-palvelusta www.maisa.fi tai Maisan mobiilisovelluksella
  • terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000.

Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä saa rokotuksia ajanvarauksella sairaanhoitajan vastaanotolla 18.11.2019 alkaen (www.asemaapteekki.fi). Huom. ajanvaraukset ovat täynnä.

Influenssarokotuskäynnit ovat maksuttomia. Pneumokokkirokotuksen pistättämisestä peritään 15€ Asema Apteekissa, terveysasemilla pistätys on maksutonta.

Katso rokotusaikataulu ja ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Neuvoloiden rokotukset

Neuvoloissa rokotetaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä.

Viikko 50 9.12.-13.12.2019

Myyrmäen, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke klo 7.30-9.00 ilman ajanvarausta.

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke 15-18 ilman ajanvarausta.

Viikko 51 16.12-20.12.2019

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke klo 15-18 ilman ajanvarausta.

Viikko 3 13.1.-17.1.2020

Kartanonkoski ja Korso 13.1. klo 7.30-9.00

Myyrmäki ja Hakunila 14.1. klo 7.30-9.00

Tikkurila, Martinlaakso, Mikkola 15.1. klo 7.30-9.00

Kivistö 16.1. klo 7.30-9.00

Koivukylä, Rajakylä, Pähkinärinne 17.1. klo 7.30-9.00

Katso rokotusaikataulu ja ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen terveysasemilta rokotuskampanja-aikoina.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat.

Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Katso ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Maksutonta rokotetta suositellaan riskiryhmäläisille

Influenssa voi olla vakava tauti erityisesti riskiryhmään kuuluville. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Riskiryhmään kuuluvat iästä riippumatta myös henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Riskiryhmiin kuuluvat ovat vaarassa sairastua myös vakaviin jälkitauteihin, jotka vaativat sairaalahoitoa.

Influenssarokotteen saavat maksutta yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, varusmiespalvelukseen astuvat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri. Lähipiiriin kuuluvat ne, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa. Lähipiirin rokotuksilla tavoitellaan erityisesti heitä, joiden lähipiirissä on sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluva, 65 vuotta täyttänyt, alle 6 kuukauden ikäinen lapsi tai raskaana oleva.

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan, ja suurin osa rokotuksen saaneista säästyy taudilta. Jos rokotuksen saanut sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi. Viimevuotinen rokote ei enää suojaa influenssalta, koska kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti. Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittää rokoteviruskannat uudestaan joka vuosi, jolloin rokote räätälöidään kuhunkin influenssakauteen sopivaksi. Tänä vuonna kansallisen rokotusohjelman influessarokotteet antavat suojaa neljää eri viruskantaa vastaan.

Samalla käynnillä voi suojautua myös pneumokokilta

Influenssarokotuskäynnin yhteydessä on samalla käynnillä mahdollisuus pistättää myös omakustanteinen pneumokokkirokotus, johon tarvitaan resepti. Jos pneumokokkirokotuksen on saanut viimeisten viiden vuoden aikana, uusintarokotusta ei nyt tarvita.

Lääkärille voi välittää pyynnön pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi soittamalla terveysasemien puhelinpalveluun p. 09 839 50 000, lähettämällä viestin sähköisessä Maisa-palvelussa www.maisa.fi tai käymällä terveysasemalla. Rokote ostetaan apteekista. Rokote otetaan mukaan influenssarokotukseen tultaessa, ja se pistetään samalla käyntikerralla influenssarokotteen kanssa. Katso rokotusajat www.vantaa.fi/influenssa.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja, kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Toisinaan pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä, ja aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Yli 65-vuotiailla tai perussairauksiensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin, kuten keuhkokuumeeseen, aivokalvotulehdukseen ja verenmyrkytykseen. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaille pneumokokkirokote tarjotaan maksutta.

Lue lisää pneumokokkirokotteesta www.vantaa.fi/influenssa.

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Myös pneumokokkirokotteet ovat olleet käytössä pitkään, ja niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia.

Vantaa osallistuu THL:n ikääntyvien influenssarokotetutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa 65 vuotta täyttäneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako korkea-annoksinen influenssarokote ikääntyneitä vakavilta sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksilta tavallista influenssarokotetta tehokkaammin.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Vantaalla asuvat 65 vuotta täyttäneet saavat kutsun tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan rokotteen antamisesta.

Vantaalainen yli 65-vuotias voi varata ajan tutkimusrokotukseen puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero on 09 839 50090 ja se palvelee 13.12.2019 saakka arkisin klo 9–15. Tutkimusrokotusaikoja on tarjolla 4.11.–20.12.2019 välisenä aikana. Kaikkien tutkimukseen osallistuvien vantaalaisten rokotukset annetaan Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla.

Lisätietoja tutkimuksesta osoitteessa: www.thl.fi/finfluhd.

Julkaistu: 1.11.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter