"Hienointa on se, kun näkee toisen puhkeavan kukkaan"

Valmennustalon henkilökuntaa Luxin puodissa.
Valmennustaloilla tehtyjä tuotteita myydään valmennustalo Luxin puodissa. Tarjolla on käsitöitä, kortteja ja paljon muuta.

Vantaan valmennustalojen arkea pyörittää joukko monen alan ammattilaisia, joiden yhteisenä tavoitteena on auttaa asiakkaita löytämään itselleen sopivia työ- ja koulutusmahdollisuuksia.

Kiinnostaisiko puutöiden parissa työskentely, puhtauspalveluihin tutustuminen tai vaikkapa tietotekniikka? Näiden ja usean muun alan oppeja tarjotaan valmennustalojen asiakkaille. Monelle valmennustalolla vietetty aika onkin ensimmäinen askel polulla kohti uusia työ- ja opiskelumahdollisuuksia.

Vantaalla toimii kolme valmennustaloa: Luxi Tikkurilassa, Reeli Koivukylässä ja Koutsi Tuupakassa. Jokaisessa niistä on tarjolla sekä kuntouttavaa työtoimintaa että työkokeilua. Luxissa asiakkaat voivat työskennellä keittiössä, tietotekniikkapajalla, puhtauspalveluissa ja kädentaitopajassa.

"Valmennustalo on oiva paikka kokeilla jotain uutta ja löytää itselleen uusia mahdollisuuksia. Ja vaikka asiakas työskentelee tietyllä pajalla, se ei tarkoita, että hänen täytyy jatkaa kyseiselle alalle", Luxin palveluesimies Toni Kinnunen selventää.

Palveluesimiehenä Kinnunen huolehtii yhdessä ohjaajiensa kanssa arjen sujumisesta ja varmistaa, että jokaisella pajalla on asiakkaita sopiva määrä.

"Suurin osa asiakkaistamme tulee meille Vantaan TYP:in kautta, osa taas TE-toimiston, Nuorten Ohjaamon tai Vantaan Osaamiskeskuksen kautta. Luxissa on yhteensä 130 asiakaspaikkaa ja tällä hetkellä monilla pajoilla olisi tilaa uusille asiakkaille."

Uusia polkuja etsimässä

Työvalmennusohjaaja Matti Toronen koordinoi Luxin puhtauspalveluilta ja katsoo, että asiat sujuvat sekä pajalla että työpaikoilla.

"Puhtauspalveluissa asiakkaat vastaavat laadusta, sillä siivoamme muun muassa monia kaupungin tiloja. Moni suorittaa meillä myös puhtauspalvelualan tutkintoja yhteistyössä oppilaitosten kanssa."

Toronen korostaa, että asiakkaan viihtyminen valmennustalolla on keskeinen asia.

"On tärkeää, että asiakas haluaa tulla tänne aamuisin ja että ilmapiiri on mukava."

Varsinaisen työtoiminnan lisäksi valmennustaloilla on tarjolla myös muun muassa uravalmennusta. Uravalmentaja Sirpa Matilainen työskentelee valmennustalo Koutsissa ja tapaa asiakkaita säännöllisesti.

"Tarjoamme kaikille asiakkaillemme uravalmennusta, jonka aikana pyrimme yhdessä löytämään asiakkaille parhaan mahdollisen polun. Yhteistyö alkaa alkuhaastattelulla, jonka aikana kartoitamme asiakkaan koulutus- ja työhistorian ja toiveet tulevaisuuden suhteen. Seuraavaksi teemme yhdessä CV:n ja siirrymme siitä urasuunnitteluun", hän kertoo.

Matilaisen mukaan työ valmennustalolla on antoisinta silloin, kun pystyy auttamaan asiakasta näkemään oman potentiaalinsa.

"Välillä heittelen villejäkin ideoita, sillä haluan painottaa asiakkaalle, että hänellä on mahdollisuus melkein mihin vaan. Suurin osa valmennustalojen asiakkaista siirtyvätkin meiltä eteenpäin, osa koulutukseen tai työkokeiluun, osa avoimille työmarkkinoille. On aina upeaa kuulla entisten asiakkaidemme työ- tai opiskelukuulumisia. Silloin tunnen, että olemme onnistuneet työssämme!"

Lue lisää valmennustaloista ja niiden toiminnasta sivuiltamme

Tutustu valmennustalon arkeen videolla! Muutama vuosi sitten tehty Jennan tarina on oiva esimerkki siitä, millaista työskentely valmennustaloilla voi olla.

Julkaistu: 4.12.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter