Poliisi kehottaa: Vietä vappua väkijoukkoja ja viranomaisia välttäen

Poikkeusolojen aikana myös vappua juhlitaan tänä vuonna poikkeuksellisesti. Toukokuun ensimmäinen on monelle tärkeä ja perinteikäs keväinen juhla ja tuo varmasti mielihaluja poistua kotoa kylille tai kyläilemään. Tänä vuonna vappua tulee kuitenkin viettää poikkeusolojen asettamia rajoituksia noudattaen.

Juhlimalla oikein et altista itseäsi tai muita koronavirukselle

Poliisi valvoo myös vappuna rajoitusten noudattamista, mutta vastuullisen käyttäytymisen tulee ensisijaisesti lähteä jokaisesta itsestään.

"Meidän kaikkien toimilla on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti pääsemme takaisin normaaliin arkeen. Kaikkien fyysisten kontaktien tulee edelleen olla minimissä, vaikka laki ei niitä suoraan kieltäisikään. Lisäksi viranomaisten antamien ohjeiden ja määräysten noudattaminen on nyt erittäin tärkeää koko yhteiskunnan kannalta. Nyt jos koskaan jokainen on avainasemassa kaikkien arjen turvallisuuden varmistamisessa", muistuttaa apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Miten sitten juhlia?

Vaikka vapuksi on luvattu näillä näkymin hyvää säätä, vappuna on kuitenkin vielä aika pysytellä koronaviruksen leviämisen estämiseksi kotona. Kotona taas on syytä kiinnittää huomiota erityisesti hyvään hygieniaan ja taata iloinen ja turvallinen vappu koko perheelle.

"Olisi hienoa, että tunnelma säilyisi sillä asteella, että viranomaisia ei tarvitsisi kutsua paikalle. Poliisi hoitaa poikkeusoloissa meille kuuluvat tehtävät, mutta priorisoimme kiireellisten hälytystehtävien hoitamista. Mikäli kuitenkin tarvitset poliisin läsnäoloa vappuna, soita hätänumeroon 112", painottaa komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

"Jokainen poliisi tarvitaan nyt töihin ja sairastumistapausten välttämiseksi poliisinkin on vältettävä fyysisiä kontakteja. Pyydämmekin asiakkaitamme ilmoittamaan poliisille, jos on tai epäilee olevansa sairas. Viruksen tahallinen levittäminen on vakava rikos", muistuttaa apulaispoliisipäällikkö Kimmo Markkula Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Voiko ulkosalla juhlia?

Pääkaupunkiseutu ja isompien kaupunkien keskustat tarjoavat normaalioloissa vappurientoihin paikkoja ja ohjelmaa. Poikkeusoloissa kokoontumisia tulisi välttää. Poliisi valvoo myös vappuna niin aikuisten kuin nuorisonkin käyttäytymistä julkisilla paikoilla ja puuttuu matalalla kynnyksellä kaikenlaiseen häiriökäyttäytymiseen.

"Ylimääräistä liikkumista tulee edelleen välttää koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tämä koskee myös nuoria. Vanhempien kannattaakin muistuttaa nuoria siitä, että he toimisivat myös vastuullisesti, eivätkä kokoontuisi isoissa porukoissa ja välttäisivät muutenkin julkisia paikkoja sekä kokoontuisivat verkossa. Nyt jos koskaan on hyvä hetki viettää vappua kotosalla perhe- ja pihapiirissä", painottaa apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen.

Muistathan myös, että kiireettömissä asioissa tulee ensisijaisesti suosia nyt poliisin sähköisiä ja puhelinpalveluja. Poliisiasemilla tulee asioida vain välttämättömissä tapauksissa. Mikäli poliisiasemalle on välttämätöntä mennä, poliisi suosittelee varaamaan ajan etukäteen verkosta.

Julkaistu: 28.4.2020 
(muokattu: )