Tutustu Vantaalta valmistuviin: Hanna vietti vaihto-oppilasvuoden Japanissa

Hanna Jaskara Marquez. Kuvaaja: Maija Nurminen

Tutustu myös muiden Vantaalta valmistuvien tarinoihin:

Vantaalta valmistuu tänä keväänä ylioppilaaksi 904 opiskelijaa. Yksi valmistuvista on Lumon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Hanna Jaskara Marquez.

Millainen lukioaikasi Lumossa oli? Mikä lukiossa ja lukioaikana oli kivaa tai mieleenpainuvaa?

 • Ensimmäiset kaksi vuotta Lumon lukiossa olivat oikein mukavia, vaikkakin kiireellisiä kilpatelinevoimistelun ottaessa suuren haukun ajastani. Toisen lukiovuoteni jälkeen lähdin japaniin vaihtoon. Palatessani minulla ei ollut enää montaa kurssia jäljellä, ei telinevoimistelua, eikä oikeastaan juuri ketään tuttua koulussa, joten se kouluvuosi meni aika mitäänsanomattomasti.

  Parasta lukiokokemuksessani oli varmaan teatterilinjan produktiot ja oman teatteridiplomin teko ja esittäminen. Oli myös tosi mukavaa voida pakollisten kurssien ohella valita enemmän sellaisia kursseja ja aineita, jotka kiinnostivat, ja vähemmän niitä, jotka eivät niinkään. Mahdollisuus opiskella Lumossa japania oli myös minulle ihana yllätys.

Mikä lukiossa oli vaikeaa?

 • Jonkun verranhan siinä vastuuta tuli enemmän, mikä joistain voi tuntua vaikealta, mutta siihen tottuu.

Kirjoitit kolme A-kieltä, englanti, ranska ja ruotsi, ja lisäksi luit japania. Miten opit kieliä?

 • Olen aina nauttinut kielten opiskelusta ja olen vielä lisäksi kasvanut kodissa jossa puhutaan sekä suomea että espanjaa. Ruotsinkieleen löysin pienen " rakkauden " kyllä vasta lukiossa, koska minulla oli vaan super hyvä ja ihana ope. Itse oikeastaan olen aika huono opettelemaan asioita kirjoista, joten tukeudun hyvin paljon musiikkiin, sarjojen katsomiseen ja aktiiviseen tutkimiseen ja googlettamiseen kun joku yhtäkkiä mietityttää. Kaverini tietävät kuinka paljon puhelen muita kieliä huvikseni ja katselen kaikkea aina eri kielellä tai tekstityksillä. Useimmiten niin että joko tekstit tai ääni on englanniksi, ja sitten joku muu kieli kuin suomi on siinä se vastapuoli.

Olit tutorina. Piditkö siitä/mitä siitä jäi mieleen?

 • Tutorina olo oli ihan kivaa! Tutortapahtumissa tutustuikin mukavasti moneen uuteen ihmiseen.

Millaista oli opiskella Lumon teatterikursseja?

 • Oli ihanaa päästä opiskelemaan teatteria ja esittämään sitä! Opin paljon kaikenlaista mitä en ennestään tiennyt teatteriesittämisestä, mutta parasta oli oppia työstämään esityksiä ja ymmärtämään mitä näyttelijältä vaaditaan.

Mitä opit Lumossa opiskelijakavereiltasi?

 • Että kaikki liikkuu elämässä omaan tahtiin, eikä mihinkään loppukädessä ehkä olekaan niin kiire kuin aluksi ajattelin.

Mitä vinkkejä antaisit tuleville lukiolaisille?

 • Valitse mahdollisimman paljon kursseja jotka sinua kiinnostaa, vaikkeivät kaverisi valitsisi samoja juttuja. Minua eniten kiinnostavat kurssit sattuivat olemaan sellaisia, jotka eivät samalla lailla kiinnostaneet ystäväpiiriäni kuten japani, filosofia ja ranska, mutta koen että ne antoivat minulle hyvin paljon. Olen iloinen että menin ja opin siitä mikä juuri minua kiinnosti.

Vaikuttiko korona-aika kirjoituksiisi?

 • Vaikutti, kuten varmaan kaikkien muidenkin kirjoituksiin. Aluksi se vihastutti että kokeita aikaistettiin ja että juuri kirjoitusten aikana maailman piti olla yhtä hullunmyllyä, mutta eihän sille mitään voinut, eikä voi vieläkään. En juuri ajattele asiaa enää, se kun on jo mennyttä ja siitä selvittiin.

Mitä haaveita tai suunnitelmia sinulla on lukion jälkeen?

 • Suurin unelmani olisi voida näytellä tai tehdä jotain muuta taiteellista työkseni, mutta juuri nyt näyttää siltä että minun kannattaa hakea opiskelemaan jotakin missä kielitaitoni pääsee loistamaan ja kehittymään.
Julkaistu: 29.5.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter