Kansainvälinen kaupunkikehittämisen tapahtuma Nordic CityMaking Week syyskuussa Helsingissä ja Vantaalla

Millainen on ”pohjoinen näkökulma” kaupunkien kehittämiseen? Mitkä arvot yhdistävät kaupunkeja Pohjoismaissa, Baltiassa ja Pohjois-Euroopassa? Miten kokemuksia ja oppeja voitaisiin jakaa paremmin maiden ja kaupunkien yli – ja miksi rajojen ylittämistä tarvitaan juuri nyt?

Näiden kysymysten ympärille rakentuu Nordic CityMaking Week – uusi kaupunkikehittämisen tapahtuma, joka järjestetään 15.–19. syyskuuta Helsingissä ja Vantaalla. Se käynnistää liikkeen, jonka tavoitteena on vahvistaa pohjoista näkökulmaa kansainvälisessä keskustelussa kestävistä, houkuttelevista ja demokraattisista kaupungeista sekä saada aikaan lisää vuorovaikutusta pohjoismaalaisten, Baltian maiden ja pohjoiseurooppalaisten kaupunkikehittäjien kesken.

Korona on haastanut kaupunkeja monin tavoin. Samalla se on tehnyt näkyväksi sen mikä viime kädessä tekee kaupungista kaupungin: ihmiset. Kaupunkien kysymyksiin vastaamaan tarvitaan erilaisia näkökulmia edustavia ihmisiä – niin kuntien toimijoita kuin yrityksiä ja aktivisteja. ”CityMaking” tapahtuman nimessä tarkoittaa juuri kaupunkikehittämistä, joka ottaa mukaan ammattilaisten lisäksi ruohonjuuritason toimijat.

Ensimmäisen NCM Weekin isäntäkaupunkeja ovat Helsinki ja Vantaa ja pääyhteistyökumppaneita KONE ja NCC. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori osallistuvat tapahtumaan. Kansainvälisiä puhujavieraita ovat muun muassa kaupunkiajattelija ja Creative Bureaucracy -liikkeen käynnistäjä Charles Landry, norjalaisen huippuarkkitehtitoimisto Snøhettan osakas Jenny Osuldsen, ihmislähtöisen kaupungin pioneeritoimisto Gehl Architectsin Jeff Risom, Dan Hill Ruotsin innovaatiorahasto Vinnovasta sekä asukaslähtöisen kaupunkikehittämisen asiantuntijat Hans Karssenberg ja Charlot Schans Alankomaista. Matkustusrajoitusten vuoksi osa puhujista osallistuu verkon välityksellä.

”Konferenssi ilman seiniä”

Nordic CityMaking Week uudistaa perinteistä konferenssia ja ammattilaistapahtumaa viemällä asiantuntijat kirjaimellisesti kentälle ja tuomalla heidät yhteen paikallisten toimijoiden kanssa. Viikon keskustelut ja työpajat levittäytyvät eri puolille pääkaupunkiseutua ja yhdistävät näin ajankohtaiset teemat konkreettisiin kehittämiskohteisiin kaupungeissa. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia.

Viikon lopuksi julkistetaan yhteinen manifesti, joka toimii viestikapulana seuraaville Nordic CityMakingtapahtumille. Yhteistyötä muiden pohjoismaalaisten kaupunkien kanssa vuodelle 2021 suunnitellaan jo.

Ohjelmanostoja:

  • KE 16.9. Future-Proof City: seminaari 2020-luvun kaupungin rakentamisesta voimakkaasti kehittyvässä Aviapolisissa, mukana mm. Martin Arfalk Mandaworks-toimistosta Aalto-yliopiston kutsusta.
  • TO 17.9. Downtown Helsinki: uuden Helsingin ydinkeskustan tulevaisuutta luotaavan keskustelufoorumin käynnistys, mukana mm. apulaispormestari Anni Sinnemäki, Allas Sea Poolista tunnettu Raoul Grünstein sekä Göteborgin keskustahanketta luotsaava Soumia El Ghazouani NCC:ltä.
  • KE 16.9. & TO 17.9. Nordic CityMaking NOW: dialogimuotoiset työpajat Myyrmäessä ja Itäkeskuksessa tuovat yhteen kaupunkisuunnittelijat, sijoittajat, rakennuttajat, paikalliset yrittäjät, asukkaat ja aktivistit.
  • KE 16.9. Helsingin yö: alkuillan paneeli kaupungin yöelämän tulevaisuudesta koronan aikana ja sen jälkeen Helsingin uuden yöluotsin Salla Valliuksen vetämänä, kutsuttuina valtuustopuolueiden edustajat ja yöelämän toimijat – mukana mm. apulaispormestari Nasima Razmyar.
  • TI 15.9. & PE 18.9. Setting the Agenda ja New Agenda for Nordic Cities käynnistävät ja päättävät viikon. Tiistain webinaariin osallistuu kaupunkikehittämisen tunnetuimpia edustajia niin Pohjoismaista kuin Iso-Britanniasta, Belgiasta, Alankomaista ja Brasiliasta. Päätösseminaarissa perjantaina vedetään yhteen viikon kokemuksia ja oppeja ekologisesti ja sosiaalisesti kestävistä kaupungeista sekä rohkeiden visioiden merkityksestä – mukana mm. KONE Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Karla Lindahl ja NCC:n Head of Sales & Business Development Teemu Rämö ja Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.
  • KE 16.9. & LA 19.9. kaupunkilaisille suunnattuja tapahtumia, mm. kierros Helsingin yössä yöluotsin kanssa ja Puhos Loves People -festivaali Itäkeskuksen Puhoksessa.

Nordic CityMaking Week 15–19/9 2020 Helsinki & Vantaa

Ohjelma https://nordiccitymaking.fi/
Verkkolähetykset https://nordiccitymaking.fi/ncm-online
Facebook @nordiccitymaking
Twitter @NCitymaking
Instagram @nordic_citymaking
#nordiccitymakingweek #nordiccitymaking

Nordic CityMaking Week 2020:n isäntäkaupungit ovat Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki sekä pääyhteistyökumppanit KONE ja NCC.

Sisältökumppaneita ovat Sitra, Aalto-yliopisto, Aalto Living+ Platform, Kaupunkiakatemia, Urbaria, Hanaholmen, Metropolia, Creative Bureaucracy Festival, Placemaking Europe, STIPO, ATL, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Arkkitehtuurimuseo, ja MDI sekä tapahtumakumppaneita Helsinki City Markkinointi ry (Downtown Helsinki -liike), Sofia Helsinki, Myyräncolo ja Kulttuurihalli.

Kansainvälisten vierailijoiden mukanaoloa mahdollistavat Alankomaiden suurlähetystö, Iso-Britannian suurlähetystö, Suomen Benelux-kulttuuri-instituutti, Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto ja Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto.

Julkaistu: 1.9.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter