Korko-palvelu – töitä korkeasti koulutetuille

Korko-palvelu - töitä korkeasti koulutetuille, kuva: Marika Viherlaiho

Vantaalainen Susanna Runolinna ehti olla kaksi kuukautta Korko-palvelun asiakkaana, kun hän jo työllistyi Uudenmaan TE-toimistoon asiantuntijaksi. Aiemmin yrittäjänä työskennelleen Runolinnan suurimmat ongelmat olivat puutteelliset työnhakutaidot ja vertaistuen puute, mihin hän sai avun Korko-palvelusta.

- Sain työtä sekä Korko-palvelun ansiosta että hakemalla aktiivisesti erilaisia paikkoja kuin olin alun perin suunnitellut. Korko-palvelu paransi työnhakutaitojani ja lisäsi itseluottamustani, TE-toimiston alkupalvelujen asiantuntija Susanna Runolinna tiivistää.

Runolinna oli työskennellyt koko työuransa ajan (aina lukiolaisena tehdyistä kesätöistä asti) isänsä perustamassa lastentarvikeliikkeessä, joten työnhakutaidot eivät olleet ehtineet kehittyä vuosien myötä. Hän oli joutunut hakemaan töitä vain, kun hän yliopisto-opiskelijana 90-luvulla etsi viestinnän harjoittelupaikkaa. Siten CV:n ja työhakemuksen kirjoittaminen olivat ajan kuluessa ehtineet muuttua periaatteiltaankin.

- Korko-palvelu oli minulle hyödyllinen, koska opin tekemään osaamispohjaisen CV:n. Keskustelut ryhmämme ohjaajan kanssa auttoivat hahmottamaan, millaisiin tehtäviin minun kannattaa hakea. Koin, että palvelu oli tarpeellinen työnhakutaitojeni päivittämiseksi. Lisäksi vertaistuki ja ryhmäkeskustelut olivat terapeuttisia, kun huomasin, että muillakin on omat haasteensa työnhaussa, enkä ole yksin haasteideni kanssa.

”Työttömyys oli identiteettikriisi”

Vuonna 2014 Runolinnan johtama lastentarvikkeita myyvä ja maahantuova yritys lopetti myymälätoiminnan, kun digitalisoituminen olisi vaatinut niin suuria ponnistuksia, ettei Susanna Runolinna ollut valmis tinkimään tyttärensä kanssa viettämästään ajasta. Lisäksi hän toimi äitinsä sijaisomaishoitajana parina päivänä viikossa, kun hänen isänsä tarvitsi hengähdystaukoa. Silti yritys työllisti hänet aina vuoteen 2017 asti, kun sopimukset piti hoitaa loppuun.

Runolinna luopui yrityksen omistajuudesta vuonna 2017 ja hän lähti syksyllä takaisin koulun penkille. Hän halusi päivittää kesken jääneen valtiotieteiden maisterin tutkinnon viestinnästä ja valmistua. Susanna Runolinna valmistui maisteriksi kesällä 2019, mutta syksyllä hänen äitinsä kuoli äkillisesti. Suru ja opiskelu verottivat intoa työnhakuun, mutta tammikuussa 2020 hän löysi työvalmentajan suosituksesta Korko-palvelun.

- Olin vähän hukassa, vaikka tiesin millaisiin tehtäviin halusin. Tajusin, ettei minulla ollut kaikkia niitä käytännön taitoja, mitä viestinnän asiantuntijan tehtävissä edellytettiin. Paikat olivat kiven alla, siksi jouduin miettimään muita vaihtoehtoja.

- Ryhmän vetäjä Riitta-Liisa Hakkarainen rohkaisi minua ajattelemaan laajemmin ja hakemaan asiakaspalvelutehtäviin vankan kokemukseni takia. Riitta-Liisa laittoi keväällä 2020 vinkin ja kuulin siitä vielä uutisissakin, että Uudenmaan TE-toimisto hakee sataa työntekijää asiakaspalveluun. Olin yksi onnekkaista Vantaan TE-toimistoon koronaruuhkia purkamaan palkatuista, Runolinna sanoo.

Kuvateksti: Susanna Runolinna kertoo, että osaamispohjaisessa ansioluettelossa lähdetään osaaminen edellä ja sitä osaamista avataan havainnollistavien esimerkkien avulla. Tyypillistä sisältöä osaamispohjaisessa CV:ssä on se, mistä olen saanut kiitosta ja millaisissa tilanteissa olen parhaimmillani.

Lisätietoa: https://www.vantaa.fi/hallinto_ja_talous/tyo_ja_elinkeinot/apua_tyonhakuun/korko-palvelu

Teksti ja kuva: Marika Viherlaiho

***

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 21.9.2020 
(muokattu: )