Uudenmaan alueella käynnistetty kehitysvammaisten terveydenhoitopalvelujen selvitys etenee

Uudenmaan alueen kuntien edustajat käynnistivät selvityksen kehitysvammaisten hoitopolkujen ja hoidon porrastuksen määrittämiseksi helmikuussa 2020. Selvitystyö nimettiin Kehitysvammaisten hoitopolut -projektiksi. Hoidon ja osaamisen saatavuus tulevaisuudessa ovat projektin keskeisiä tavoitteita.

Projektiin nimettiin alueen kuntien ja kuntayhtymien (Espoo, Helsinki, Karviainen, Kauniainen, Kirkkonummi, Kerava, Keusote, Porvoo, Sipoo, Vantaa), HUS:in, Eteva kuntayhtymän ja Kårkulla samkommunin edustajista koostuva johtoryhmä. Ryhmän puheenjohtajana toimii Espoon terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn.

Sujuva ja tarpeenmukainen hoitopolku

”Olemme yhteydessä alueen kuntiin, yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin projektin tiimoilta syksyn aikana. Tiedotamme hankekokonaisuuden etenemisestä muun muassa kuukausittaisella uutiskirjeellä”, projektipäällikkönä syyskuussa aloittanut Tiina Hannikainen kertoo.

Alueen kunnille ja kuntayhtymille on lokakuun alussa lähetetty kysely kehitysvammaisten terveydenhoitopalvelujen nykyisistä järjestämistavoista. Seuraavaksi kartoitetaan asiakkaiden ja heidän läheistensä kokemuksia ja toiveita.

Projektissa on valmistunut jo alustavat luonnokset hoidon porrastuksesta, kehitysvammapsykiatrisen palvelun mallista ja kehitysvammapoliklinikkatoiminnasta.

”Kyselyistä saatua tietoa ja toimintamalliluonnoksia pohditaan ja käsitellään yhdessä työpajoissa, joita järjestetään myöhemmin. Tavoitteena on tehdä sujuvat ja tarpeenmukaiset hoitopolut yhdessä kaikkien asianosaisten kanssa. Hoidon ja osaamisen saatavuus tulevaisuudessa ovat projektin keskeisiä tavoitteita”, Hannikainen toteaa.

Julkaistu: 9.10.2020 
(muokattu: )