Vantaalaiskouluissa pilotoidaan nettikiusaamiseen apua tarjoavaa Someturva-verkkopalvelua

Kuuden vantaalaiskoulun 3.‒9. vuosiluokat saavat pilottikäyttöön digitaalisen Someturva-palvelun keväällä ja kesällä 2021.

Someturva on digitaalinen palvelu, joka auttaa ratkaisemaan somessa ja muualla netissä kohdattuja ongelmatilanteita. Huoltaja tai oppilas itse voi lähettää netissä palveluun kysymyksen ja tiedon somessa tapahtuneesta epämiellyttävästä tilanteesta. Myös esimerkiksi opettajat voivat pyytää palvelun kautta neuvoja. Someturva-palvelun ammattilaiset suosittelevat tilanteeseen ratkaisua ja kertovat esimerkiksi, voiko kyseessä olla rikos. Lisäksi kysyjä saa neuvoja henkisen jaksamisen tueksi. Apu on henkilökohtaista ja tilanteeseen räätälöityä. Tarvittaessa kysyjä ohjataan muiden palvelujen piiriin. Palvelun käyttäjän henkilöllisyys ei paljastu prosessissa.

Opettajat opettavat oppilaita käyttämään palvelua oppitunneilla. Oppilas saa käyttöönsä koulukohtaisen tunnuksen, jonka avulla palveluun kirjaudutaan. Oppilas tarvitsee kirjautumiseen oman puhelimen.

- Vantaan tavoitteena on edistää toiminnallaan turvallista lähikoulua. Palvelu päätettiin hankkia pilottikäyttöön, sillä oppilaiden kokema kiusaaminen tapahtuu entistä enemmän sosiaalisessa mediassa. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään puuttuminen on haastavaa, eikä sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen tunne koulupäivän rajoja, kertoo aluepäällikkö Johanna Honkanen.

Pilotissa ovat mukana Sotungin, Havukosken, Ylästön, Kartanonkosken, Hämeenkylän ja Martinlaakson koulut. Pilotin kokemuksista kootaan käyttäjien palaute toukokuussa 2021, ja sen perusteella arvioidaan sovelluksen käyttöä jatkossa.

Virtuaalinen vanhempainilta lisää huoltajien tietoa somekiusaamisesta

Somekiusaamisen ehkäisemiseksi ja tiedon lisäämiseksi Vantaan koulujen oppilaiden huoltajille tuotettu myös virtuaalinen vanhempainilta, jonka aiheena on lasten ja nuorten kokema häirintä ja väkivalta sosiaalisessa mediassa. Virtuaalisen vanhempainillan voi katsoa Youtubesta itselleen sopivana ajankohtana. Videolla ääneen pääsevät oppilaat, somejuristi, poliisi ja rehtori.

- Videon tarkoitus on tarjota huoltajille tietoa nuorten käyttämistä sosiaalisen median kanavista ja heidän siellä kohtaamastaan sisällöstä. Videolla keskustellaan myös siitä, miten toimia tilanteissa, joissa lapsi ja nuori kohtaa sosiaalisessa mediassa sopimatonta, häiritsevää tai väkivaltaista sisältöä tai joutuu kiusaamisen kohteeksi, kertoo Honkanen.

Julkaistu: 18.3.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter