Etäopot ja -psykologi tarjoavat lisätukea lukioiden arkeen

Koronavirustilanteen vuoksi Vantaan lukioissa on opiskeltu etäopetuksessa joulukuusta 2020 alkaen. Poikkeuksellisena koronavuonna lisätukea opiskelijoille tarjoavat Vantaan lukioissa kaksi etäopoa ja -psykologi. He työskentelevät lukioiden vakituisen henkilökunnan rinnalla niin opiskelijoiden kuin muun henkilökunnankin tukena.

Psykologi Heidi Kuvaja on järjestänyt kevään aikana esimerkiksi Ylppäriboosti-tietoiskuja helpottamaan abiturienttien ylioppilaskirjoitusstressiä ja pitänyt tietoiskuja opotunneilla. Tietoiskut ja muut tapaamiset järjestetään etänä erilaisten videopalvelujen kautta.

- On opiskelijoiden yksilötapaamisia ja yhteisöllistä työtä. Opiskelijat saattavat ottaa minuun itse yhteyttä tai sitten joku henkilökunnasta kertoo, että hänelle on herännyt huoli opiskelijasta. Sitten katsotaan, mistä on kyse ja millaista apua tarvittaisiin, kertoo Kuvaja.

Etäopot Aija-Maaria Törnroos ja Teemu Pesonen taas tarjoavat lisätukea lukioiden opinto-ohjaukseen. Heillä ei ole vastuullaan tiettyjä luokkia, vaan he järjestävät esimerkiksi jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun painottuvia yksilöohjauksia, kehittävät toimintaa ja tekevät koulutusaloihin liittyviä esittelyjä.

- Lisäksi olemme esimerkiksi tavoitelleet etäaikana opiskelijoita, joista on ollut huoli. Muutamat opiskelijoista ovat halunneet lisäohjausta, kertoo Törnroos.

Kevään aikana etäopinto-ohjaaja Teemu Pesosen on vielä tarkoitus pilotoida uutta Opo-chat-palvelua lukiolaisille. Opo-chatista on tarkoitus tulla kaikille Vantaan lukioiden opiskelijoille palvelu, jossa saa ohjausta lukio-opiskeluun, ylioppilaskirjoituksiin sekä jatko-opintoihin ja urasuunnitteluun liittyvissä asioissa. Pesonen päivystää chatissa, ja chatbot antaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Yhteisöllisyys on tärkeää myös etäopiskelun aikana

- Lukiolaiset alkavat olla uupuneita tietokoneen ruudun tuijotukseen. Vuorokausirytmi voi olla hakusessa ja mieliala laskee. Huolta voi olla esimerkiksi siitä, ettei saa kursseja tehtyä, kertoo Kuvaja opiskelijoiden huolista.

- Päivärytmin ylläpitäminen on tärkeää. Pitäisi olla eroa viikolla ja viikonlopulla ja sillä, kun tekee kouluhommia ja kun ei tee. Tulevaan suuntaaminen auttaa; voi ajatella sitä aikaa, kun pääsee taas kouluun ja vaikka tulevaa kesää. On myös hyvä tiedostaa, että asian kanssa ei ole yksin, Kuvaja luettelee opiskelijoille vinkkejä tilanteessa jaksamiseen.

Etäaikanakin koko kouluyhteisön on puhallettava yhteen hiileen. Yhtenä tehtävänään etäopot ovatkin miettineet, kuinka lukioissa voidaan palauttaa yhteisöllisyyttä.

- Olemme kokeilleet Google Meetissä esimerkiksi koko koulun yhteisiä välitunteja, aamukahveja. Aluksi paikalla on ollut enemmän henkilökuntaa kuin opiskelijoita, mutta alku vaikuttaa kuitenkin lupaavalta, kertoo Pesonen.

- Myös suuri osa henkilökunnasta istuu itsekseen kotona, joten heidänkin jaksamisensa tukeminen ja yhteisöllisyyden luominen on tärkeää, Kuvaja muistuttaa.

Julkaistu: 31.3.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter