Vantaan päivää vietetään virtuaalisesti

Vantaan päivää juhlistetaan lauantaina 15.5. virtuaalisesti ja juhlapäivän tuhti kattaus on tarjolla Vantaan tapahtumakalenterissa.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljasen juhlapuhe nähdään Vantaa-kanavalla. Kaikki Vantaan päivän ohjelmat ovat kootusti Vantaan tapahtumakalenterissa 15.5. alkaen.

Vantaan päivän ohjelmiston juhlatunnelmaa voi fiilistellä omalta kotisohvalta muun muassa konserttien, koko perheen virtuaalidiskon, taide- ja historiakävelyiden sekä kulttuuri- ja luontokohteiden virtuaaliopastusten parissa.

Voit ratkaista tehtäviä muinaisen Kuninkaantien varrella mobiilipelissä, poimia kirjastojen juhlapäivän lukuvinkit, katsoa nuorten tekemiä animaatiovideoita, kuunnella Lähiö-podcastia ja tulla mukaan laulamaan Kun taas on aika auringon tuttujen artistien Meiju Suvaksen ja Benny Törnroosin kanssa. Vantaan päivän kunniaksi kuullaan myös Vantaa-laulu lasten esittämänä ja eränkävijä Mikko Peltsi Peltolan kalastusvinkit turbolohen nappaamiseksi Vantaankoskella.

Vantaan päivän Artist Talkissa myyrmäkeläinen taiteilija Sepideh Rahaa kertoo työskentelystään ja suhteestaan Vantaaseen taidemuseo Artisissa. Päivän suorat lähetykset starttaavat Kulttuuritalo Martinuksen Instagram Live -lähetyksessä klo 15, jossa rap-artisti Hassan Maikalin vieraana nähdään kahden naisen rap-duo Sofa. Ilta jatkuu Vantaan elävän musiikin Velmu ry:n livekeikoilla klo 16:30. Keikoilla nähdään kansainvälistäkin huomiota saaneet The Flaming Sideburns – rock-yhtye ja nuori naisartisti ILON sekä vantaalainen biisinikkari AJ Turtiainen.

Vantaa tutuksi -seikkailureitit

Vantaan päivänä julkaistaan lisäksi Vantaa tutuksi-seikkailureitit Kartanonkoskelta, Korsosta, Rekolasta, Myyrmäestä ja Tikkurilasta. Reitit ovat omatoimisia ja kannustavat kaupunkilaisia tutustumaan uusiin paikkoihin ja reitin varrella löytyviin liikunta – ja havainnointitehtäviin. Kaikki 30.6.2021 mennessä reiteillä vierailleet voivat osallistua arvontaan, jossa palkintoina 2kpl Polar Vantage M-kelloa ja 2kpl Apple Airpods-kuulokkeita.

Vandarosen-palkinto

Vandarosen-palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa 15.5. henkilölle tai yhdistykselle, joka on tehnyt Vantaalla jotain merkittävää ruotsin kielen edistämiseksi. Palkinnon saaja on valittu kaupunkilaisten ehdotusten perusteella ja sen jakaa Vantaan kaupungin vaikuttamistoimielin Svenska kommittén. Tallenteella palkinnon luovuttavat kaupunginjohtaja Ritva VIljanen ja Svenska kommitténin puheenjohtaja Patrik Karlsson.

Vantaan päivän historiaa

Helsingin pitäjän nimi, Helsinge, esiintyi vesistön nimenä muodossa Helsingaa jo ennen pitäjän syntyä. Joki antoi sittemmin nimen koko alueelle. Sisämaan hämäläiset antoivat vesistön yläjuoksulle nimeksi Vantaa. Kuningas Maunu Eerikinpojan kirje virolaisille munkeille on varhaisimpia asiakirjoja, jossa alue mainitaan. Padisten luostarin munkit saivat tuolloin lohenpyyntioikeuden nykyisen Vantaanjoen koskiin. Kirje on päivätty 15. toukokuuta 1351. Nykyään päivä on Vantaan oma, liputettava juhlapäivä (vuodesta 1992).

Vantaan tapahtumakalenterin löydät osoitteesta tapahtumat.vantaa.fi.

Julkaistu: 6.5.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter