Vantaa kunnostaa vanhan kaatopaikan Sotungissa

Sotungin yhdyskuntajätteen kaatopaikka oli käytössä vuosina 1969–1982. Kaatopaikka maisemoidaan niittymäiseksi viheralueeksi ja avataan ulkoilijoiden käyttöön. Työt ovat alkaneet ja valmistuvat lokakuussa 2021.

Alue sijaitsee Tasakalliontien ja Nybyggetintien väliin jäävällä alueella (sijainti kartta.vantaa.fi-palvelussa). Alueen vieressä on ulkoilijoiden suosima Flatbergetin luonnonsuojelualue, joka on osa Sipoonkorven kansallispuistoa.

Kaatopaikka perustettiin aikanaan avokallioiden välissä olevalle suoalueelle ja sitä täytettiin yhdyskuntajätteillä. Kun kaatopaikan käyttö lopetettiin 1980-luvun puolivälissä, jätetäyttöalue peitettiin vain ohuella maakerroksella. Paikoin peittokerrosta ei ole juuri lainkaan. Jätetäyttöalueen pinta-ala on noin 30 000 neliömetriä.

Kaatopaikan suojaaminen ja kunnostustoimenpiteet tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän ympäristöluvan mukaan. Kaatopaikan päälle rakennetaan pintaeristysrakenteet. Lisäksi tehdään rakenteet kaatopaikkakaasun keräystä ja suodattamista sekä kaatopaikkaveden keräämistä ja johtamista varten.

Rakentaminen toteutetaan resurssiviisaasti. Rakentamisessa hyödynnetään mm. kierrätys- ja uusiomateriaaleja, kuten betonimursketta, käytettyä hiekoitushiekkaa ja ylijäämämaa-ainesta. Lisäksi kaupunki seuraa hankkeen hiilijalanjälkeä ja pyrkii minimoimaan päästöt.

Kaatopaikan kunnostuksen urakoitsijana toimii Kreate Oy. Urakan arvo on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Julkaistu: 21.5.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter