Venla ja Jenni laittavat itsensä likoon puroluonnon puolesta

purotalkkarit siivoavat puroa
Jenni Sireeni ja Venla Virtanen ovat saaneet paljon positiivista palautetta ohikulkijoilta tekemästään työstä. ”Tämä on ihan mahtava työ, kun pääsee luontoon ja saa tehdä ja suunnitella itsenäisesti”, purotalkkarit fiilistelevät.

Vantaan purotalkkareiden arvokas toiminta sopisi kopioitavaksi muuallekin Suomeen.

Kahluuhousut jalkaan, jätesäkki mukaan ja vyötäisiä myöten savisameaan veteen. Jenni Sireeni ja Venla Virtanen ovat Vantaan purotalkkarit vuosimallia 2021 ja käyvät heinäkuun helteisenä aamupäivänä jälleen yhden puroon kasautuneen roskaläjän kimppuun.

”Eilen huomattiin, että edelliset housut vuotavat, joten haimme täksi päiväksi uudet. Toki housujen sisään tuleva vesi toi vähän viilennystä”, Venla nauraa.

Purotalkkareiden päivän työmaa – tai oikeastaan työvesi – on Koivukylän Keskuspuistossa Rekolanojalla. Purossa on kaatuneita puunrunkoja, jotka ovat keränneet ympärilleen monenlaista roskaa. Vedestä pilkistää muun muassa pyöräilykypärä.

Koko puunrunkojen, oksien ja roskien muodostama paketti tukkii puron virtauksen. Jenni ja Venla keräävät roskat jätesäkkiin, jotta vesi pääsisi taas kulkemaan.

Se on terveen puroluonnon edellytys.

”Pyrimme pitämään nämä purot hyvänä elinympäristönä taimenelle sekä muille eläimille ja eliöille. Vantaan purot ovat yllättävän lajirikkaita”, Jenni selvittää.

Vastaan on tullut esimerkiksi rapu, vesimyyrä sekä erilaisia pohjaeläimiä, kuten vesiskorpioneja. Venla työstää parhaillaan Oulun yliopistoon graduaan pohjaeläinyhteisöistä, joten kenttätyö purotalkkarina tukee opintoja ja päinvastoin.

Puroja vai ojia?

Roskat eivät tietenkään ole kerääntyneet puroon itsestään, vaan joku on ne sinne heittänyt. Suurin osa purotalkkareiden työajasta kuluu juuri roskien siivoamiseen.

”Se on valitettavaa, kuinka paljon löytyy roskaa. Jos sitä olisi vähemmän, pystyisimme keskittymään myös muihin kalojen vaellusesteisiin”, Jenni toteaa.

Vantaan purojen tila ei silti ole niin huono kuin paikoin saattaa ulospäin näyttää.

”Kyllä näistä näkee, että kaupunki on panostanut purojen kunnossapitoon. Monessa kohteessa olemme olleet positiivisesti yllättyneitä”, Venla kertoo.

Puroluontoon tosiaan kiinnitetään Vantaalla huomiota, sillä purot virtaavat monen kaupunkilaisen takapihalla. Venla ja Jenni ovat huomioineet kiinnostavan, ainakin mielikuviin vaikuttavan, näkökulman: puroista puhutaan Vantaalla ojina, kuten nimet Rekolanoja ja Kylmäoja osoittavat.

”Se saattaa luoda kuvan, että purot olisivat jotenkin rumia ja ikäviä. Toki nimet ovat kulttuurihistoriallisia, mutta on tärkeää kirkastaa purojen mainetta kauniina ja monipuolisina elinympäristöinä.”

Purotalkkareiden toiminta on heidän itsensäkin mielestä konsepti, joka olisi syytä kopioida muualle Suomeen. Jenni ja Venla ovat jo viidennet kesätöihin palkatut purotalkkarit Vantaalla.

”Tämä on kaupungilta esimerkillistä toimintaa”, he kiittelevät.

Tervetuloa talkoisiin

Purotalkkarit työskentelevät vielä elokuun ensimmäiselle viikolle asti. Ohjelmassa on roskien siivoamisen lisäksi ainakin kutusoraikko- ja jättipalsamitalkoita.

Talkoot osallistavat kaupunkilaisia purojen suojelutyöhön.

”Mitä tutumpia purot ovat, sitä enemmän niistä halutaan pitää huolta”, Jenni toteaa.

Tähän asti talkoisiin ei ole tullut suurta yleisöryntäystä, mutta olennaista ei olekaan talkoolaisten määrä, vaan motivaatio.

”Viimeksi jättipalsamitalkoissa oli kuusi henkilöä plus me, ja keräsimme ennätyssaaliin!”

Vieraslaji jättipalsamin kitkeminen on tärkeää työtä, sillä laji leviää räjähdysmäisesti. Jättipalsami edistää eroosiota puronvarsilla, koska sen hauraat juuret eivät tue rantapenkkoja, jotka näin ollen ennen pitkää sortuvat.

Purotalkkarit kiittelevät kaupunkilaisia, jotka ovat paitsi osallistuneet jättipalsamitalkoisiin, myös järjestäneet omia talkoita.

Nyt on aika kunnostaa myös taimenen kutusoraikkoja. Talkoisiin ovat kaikki tervetulleita, ja niistä löytyy tietoa purotalkkareiden Facebook-sivuilta.

Facebookissa voi myös vinkata purotalkkareille havaitsemistaan siivouskohteista. Jenni ja Venla kehottavat kaupunkilaisia pitämään vesien äärellä silmät auki ja ilmoittamaan epäkohdista matalalla kynnyksellä.

”Olemme jo saaneetkin paljon vinkkejä, kiitos niistä.”

Katso myös video purotalkkareiden työstä Vantaa-kanavalta.

TEKSTI JA KUVA: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Tarinoita Vantaalta – kiinnostavia urapolkuja, rohkeita oman tiensä kulkijoita sekä monenlaisia kutkuttavia kertomuksia Suomen neljänneksi suurimmasta kaupungista.

Julkaistu: 12.7.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter