Tietoa kevään 2022 yhteishausta ja tutustumispäivistä oppilaitoksiin

Oppivelvollisuuslaki vahvistettiin 30.12.2020. Lain mukaan oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai hän on suorittanut toisen asteen tutkinnon (lukio tai ammatillinen oppilaitos). Perusopetuksen päättävät nuoret ovat velvollisia hakemaan perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin yhteishaussa. Huoltaja vastaa nuoren hakeutumisesta perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen. Toisen asteen koulutus on jatkossa pääsääntöisesti maksutonta. Lisätietoja oppivelvollisuuden laajenemisesta.

Yhteishaku 2022

Yhteishaun hakuaika syksyllä 2022 alkaviin koulutuksiin on 22.2.–22.3.2022. Yhteishaku tehdään Opintopolusta löytyvällä lomakkeella. Vantaalla yhteishakulomake täytetään yleensä koulussa nuoren ja oppilaanohjaajan kanssa yhdessä. Yhteishaussa nuori voi hakea enintään seitsemään hakukohteeseen.

Yhteishaussa haetaan

  • lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin
  • perusopetuksen jälkeisen tutkintokoulutuksen valmentavaan koulutukseen (TUVA), (TUVA-koulutus korvaa aiemmat kymppiluokka, VALMA ja LUVA-koulutukset) Lisätietoa TUVAsta
  • vaativana erityisenä tukena järjestettävään koulutukseen (erityisammattioppilaitokset ja TELMA-koulutus) sekä
  • kansanopistojen oppivelvollisille tarkoitetuille linjoille.

Yhteishakuun liittyvistä asioista tiedotetaan 9. luokan aikana tiiviisti. Yhteishakuun ja Vantaan toisen asteen oppilaitoksiin liittyvää tietoa löydät Vantaan yhteishakusivustolta sekä valtakunnallista tietoa Opintopolku-sivustolta.

Kevään 2022 yhteishaussa tuli muutos koskien harkinnanvaraista hakua. Jos hakijalla on yksilöllistetty oppimäärä matematiikassa ja äidinkielessä, hakija on mukana ainoastaan harkintaan perustuvassa valinnassa. Lisätietoja saatte oman koulun oppilaanohjaajalta.

Vantaan lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten avoimet ovet

Vantaan lukiot ja ammatilliset o‍ppilaitokset järjestävät tammi-helmikuussa 2022 tutustumispäiviä, joissa 9.-luokkalaiset ja heidän huoltajansa voivat tutustua oppilaitoksiin. Tarkemmat tiedot päivistä löydät Vantaan yhteishakusivustolta tai oppilaitosten omilta sivuilta.

Tervetuloa tutustumaan Vantaan oppilaitoksiin!

Lue sama uutinen muilla kielillä:

Eesti keel (viro)

Русский (venäjä)

Soomaali (somali)

Shqip (albania)

(arabia) فيروس كورونا / عربية

Julkaistu: 15.11.2021 
(muokattu: )