Hyvinvointialueen toiminnan valmisteluorganisaatio koossa, aluevaalit lähestyvät

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio on koossa ja valmistelutyö etenee. Tammikuun aluevaaleissa äänestetään hyvinvointialueen suunnasta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue perustettiin kesällä 2021, kun lait sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistuksesta hyväksyttiin eduskunnassa. Syksyn aikana hyvinvointialueen Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) järjestäytyi ja aloitti toimintansa ja nyt hyvinvointialueen toiminnan valmisteluorganisaatio alkaa olla koossa.

Väliaikainen valmistelutoimielin koostuu Vantaan ja Keravan kaupunkien sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen viranhaltijoista ja se johtaa hyvinvointialueen toiminnan valmistelua. Väliaikaisen valmistelutoimielimen alaisuudessa, valmistelu- ja selvitystyötä toteuttaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio, johon liittyi viimeisimpänä HR-valmistelujohtaja Anne Sivula.

Väliaikaisen valmistelutoimielimen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen jäsentyminen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio vastaa käytännössä esim. henkilöstön siirtymisen kaupungeilta ja pelastuslaitokselta hyvinvointialueelle sekä ICT-sopimusten valmistelusta. Tulevaisuudessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue hoitaa itse useita tehtäviä, kuten tilojenhallinnan tai hankinnat, jotka on aiemmin hoidettu kaupunkien keskushallinnossa. Kaikkien näiden tehtävien hoito tulee suunnitella huolellisesti, jotta hyvinvointialue pääsee käynnistämään toimintansa 1.1.2023 kitkattomasti.

Aluevaalit lähestyvät, vaalipäivä jo tammikuussa

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää 23.1.2022 pidettävissä vaaleissa valittava aluevaltuusto. Aluevaltuusto mm. vastaa hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta sekä nimittää aluehallituksen, joka johtaa hyvinvointialueen toimintaa. Tammikuun vaaleissa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle valitaan yhteensä 69 aluevaltuutettua, joiden johdolla hyvinvointialueen toiminnan valmistelu viedään loppuun ja jotka jatkavat hyvinvointialueen johdossa aluevaltuuston nelivuotisen toimikauden ajan.

Tällä hetkellä hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta ja alueella ei ole omaa verotusoikeutta, mutta aluevaltuusto määrittelee silti konkreettisesti miten hyvinvointialueen budjetti käytetään ja mihin suuntaan hyvinvointialuetta aletaan kehittää. Tammikuun vaaleissa äänestetään siis meitä jokaista koskettavista kysymyksistä!

Julkaistu: 16.11.2021 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter