Vantaalla on ryhdytty poikkeustoimiin koronaviruksen torjumiseksi

Päivitetty tieto koronaviruksesta ja epidemian aiheuttamista muutoksista kaupungin palveluissa nyt osoitteessa vantaa.fi/korona (20.3.2020)

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti osa julkisista palveluista suljetaan kokonaan, osassa järjestetään palveluja kriittisille ryhmille 18.3.2020 lähtien.

- Varhaiskasvatus pidetään toiminnassa, mutta koulujen ja oppilaitosten toiminnassa siirrytään lähiopetuksen sijasta vaihtoehtoisiin tapoihin järjestää opetusta. Vapaa-ajan palvelut suljetaan ja harraste- ja asukastilat suljetaan linjauksen mukaisesti lähes kokonaan. Koska muun muassa nuorisotilat pitää sulkea, Vantaa järjestää nykyistä enemmän jalkautuvaa nuorisotyötä, toteaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

- Vantaa haluaa tukea asukkaitaan ja siksi Vantaa pitää esimerkiksi Vantaa-infot avoinna, jotta ihmisille on myös paikka, josta saa keskitetysti neuvoa ja apua useimpiin kysymyksiin, sanoo kaupunginjohtaja Viljanen.

Vantaa valmistelee kiireellisesti toimenpiteitä henkilöstön turvaamiseksi ylläpidettävissä palveluissa. Vantaa suunnittelee resurssikeskus-toimintoa, jonka avulla siirretään väliaikaisesti suljettavista toiminnoista henkilöstöä niille kriittisille aloille, joissa henkilöstön tarve kasvaa.

Palvelujen järjestämisestä on Vantaalla tehty seuraavia linjauksia, jotka ovat voimassa pääsääntöisesti Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti 18.3. - 13.4.2020:

Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalvelut

Kasvatus ja oppiminen

 • Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus on toiminnassa.. Huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
 • avoimet päiväkodit, asukaspuistot, kerhotoiminta sekä hoitoapupalvelu on suljettu
 • koulut ja oppilaitokset suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus järjestetään sitä tarvitseville.
 • lukiokoulutuksessa on siirrytty etäopetukseen ja ylioppilaskirjoitukset turvataan.
 • ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
 • Lue myös: Koulut ja lukiot etäopetuksessa, varhaiskasvatuksessa muutoksia - tietoa oppilaille ja huoltajille

Vapaa-aika ja tapahtumat

 • Vantaa-infot pidetään auki Myyrmäessä ja Tikkurilassa
 • virtuaalista nuorisotyötä lisätään
 • jalkautuva nuorisotyö jatkaa toimintaansa ja sen toimintaa laajennetaan
 • Yhteisen pöydän ruokajakelu jatkuu, mutta yhteisöruokailut on keskeytetty
 • kaikki museot, kulttuurikeskus Martinus, kulttuuritehdas Vernissa, lastenkulttuurikeskukset Pessi ja Toteemi, musiikkiopisto, kuvataidekoulu, aikuisopisto, kirjastot, kirjastoautot, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, nuorten työpajat, kerhotilat ja järjestöjen kokoontumistilat kuten asukastilat on suljettu.
 • tilojen ulkopuoliset käyttövuorot on peruttu
 • koulujen vapaaehtoinen kerhotoiminta ja Tempo-orkesterin toiminta on keskeytetty
 • kaupungin järjestämät kulttuuritapatumat ja -tilaisuudet sekä liikuntatapahtumat on peruttu, samoin ohjatun liikunnan ryhmät
 • Kuusijärven ulkoilualueen sauna- ja avantouintipalvelut on keskeytetty
 • Nuorten Ohjaamon avoin neuvontapalvelu on toistaiseksi suljettu, samoin seuraavat rekrytreffit on peruttu. Ohjaamoon saa yhteyden sähköpostilla tai puhelimitse.
 • tarkempaa tietoa vapaa-ajan palveluista koronaepidemian aikana

Kaupunkiympäristö

 • asiointipalvelut toimivat pääosin sähköisesti
 • yleisten alueiden ja julkisten toimitilojen kunnossapito toimii normaalisti.

Päätöksenteko

 • kaupungin päätöksentekokyky varmistetaan ja toimielinten varsinaiset kokoukset pidetään aikataulun mukaisesti
 • vaikuttamistoimielimet eivät kokoonnu
 • Vantaalle on perustettu johtokeskus / tilannehuone, jossa seurataan tilanteen kehittymistä ja johon keskitetään yhteydenottoja tilanteeseen liittyen
 • häiriötilannejohtoryhmä kokoontuu säännöllisesti, tällä viikolla päivittäin.

Palveluja koskevia muutoksia täydennetään päivittäin toiminnan järjestämisen edetessä. Pyrimme tiedottamaan asiakas- ja palvelukohtaisesti muutoksista suoraan vantaalaisille ja kokoamme muutokset vantaa.fi -sivuille.

Vantaalaisille

Vantaa.fi sivuilla ylläpidetään ajankohtaista tietoa Vantaan tilanteesta ja linkitetään valtakunnallisiin tilannekatsauksiin ja ohjeisiin.

Neuvontapuhelin 09 8395 0070 on tarkoitettu kaikille vantaalaisille, jotka pohtivat miten koronavirus vaikuttaa heidän arkeensa tai jos uskoo altistuneensa koronavirukselle tai arvelee saaneensa tartunnan. Numerossa palvellaan vantaalaisia arkisin kello 8 - 16. Kello 16 jälkeen ja viikonloppuisin vantaalaisia neuvoo Päivystysapu, puh. 116 117.

Sähköposti korona@vantaa.fi tukee tiedonjakoa, jos soittaminen ei jostain syystä onnistu.

Psyykkistä tukea on saatavilla esimerkiksi Terveyskylän-sivuilla.

Koronauutiset löytyvät kootusti täältä: vantaa.fi/korona

Lue myös

Koronavirus-videotiedotteet

Uutista muokattu

19.3.2020 Muokattu mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden ja Kuusijärven sauna- ja avontouintipalveluiden osalta
18.3.2020 Lisätty linkki tiedotteeseen vapaa-ajan palveluista
17.3.2020: Lisätty linkki Terveyskylän sivuille
17.3.2020: Lisätty linkki tiedotteeseen työllisyyspalveluiden asiakkaille

17.3.2020: Lisätty linkki kasvatuksen ja oppimisen huoltaja- ja oppilastiedotteisiin sekä poistettu linkit vanhoihin oppilas- ja huoltajatiedotteisiin
17.3.2020: Muokattu tiedot uusien ohjeiden mukaisiksi
13.3.2020: Lisätty mukaan linkkejä aikaisemmin julkaistuihin ohjeistuksiin
13.3.2020 Lisätty matkailuun ja tapahtumien järjestämiseen liittyvät linjaukset

Julkaistu: 12.3.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter