STM ja Vantaan kaupunki tiedottavat

Koronaviruksen torjunta tehdään Helsinki-Vantaan lentoasemalla viranomaisyhteistyönä

Kuva: Pekko Vasantola/Vantaan kaupunki

Suomessa tehdään tällä hetkellä eri viranomaisten välistä tiivistä yhteistyötä, jotta koronaviruksen leviämistä voitaisiin torjua mahdollisimman tehokkaasti. Yksi tärkeimmistä toimenpiteistä on Helsinki-Vantaan lentoasemalle avatut terveysneuvonta- ja koronatestauspisteet.

Maahan saapuvien matkustajien koronavirustestauksen uudelleen käynnistäminen ja terveysneuvontapisteen avaaminen ovat osa STM:n asettaman rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmän koordinoimaa toimintaa.

Rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmä

Kaikki maahan saapuvat matkustajat saavat ohjeet ja neuvontaa

Vantaan kaupunki vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysneuvonnan järjestämisestä sekä siihen liittyvästä viestinnästä. Finavia vastaa yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa lentoaseman opasteista ja ohjeiden esillepanosta ja jakaa THL:n laatimia ohjeita. Rajavartiolaitos tukee terveysviranomaisia oman rajaturvallisuustyönsä ohella ja osallistuu ohjeiden jakamiseen.

Kaikki maahan saapuvat matkustajat saavat THL:n yleisohjeet sekä oirearviolomakkeen. Niin sanotuista korkeamman riskin maista saapuvat saavat lisäksi kirjalliset ohjeet omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin siirtymisestä.

Korkeamman riskin maista on lisätietoja THL:n sivuilla:

Matkustaminen ja koronavirusepidemia (THL)

Kaikkia maahan saapuvia matkustajia, joilla on mahdollisia koronaviruksen aiheuttaman covid-19-sairauden oireita, kehotetaan menemään terveysneuvontapisteeseen. Sieltä heidän ohjataan tarvittaessa edelleen koronatestauspisteeseen.

Jos matkustaja tulee korkeamman riskin maasta tai on ennen Suomeen tuloaan oleskellut sellaisessa maassa, hänet ohjeistetaan jäämään omaehtoiseen 14 vuorokauden karanteeniin. Suositusta ei voi välttää kiertämällä matalamman riskin maan kautta Suomeen saavuttaessa. Karanteenisuositus on myös voimassa, vaikka matkustaja olisi käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen.

Lue lisää karanteeniohjeista: Matkustaminen ja koronaviruspidemia (THL)

Kaikkien oireisten matkustajien testaaminen on erittäin tärkeää, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua ja koronaviruksen leviäminen ehkäistyä.

Korona ei tunne rajoja - Vastuullinen matkustus pienentää tartuntariskiä

Viranomaisten viestintä ja toimet eivät kuitenkaan yksin riitä – ratkaisevaa on matkustajan oma, vastuullinen toiminta. Matkustajan pitäisi aina noudattaa viranomaisten antamia matkustusrajoituksia ja -suosituksia.

Valtioneuvosto käsittelee säännöllisesti matkustusrajoituksiin ja rajaliikenteeseen liittyviä kysymyksiä. Edellisen kerran valtioneuvosto tarkensi rajaliikennettä koskevia rajoituksia 6.8.2020.

Kuvia Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysneuvontapisteestä

Kuvat ovat vapaasti median käytettävissä (Kuvaaja: Pekko Vasantola/Vantaan kaupunki)

Lisätietoja

Pekka Tulokas, valmiusjohtaja, rajanylityspaikkojen terveysturvallisuuden yhteistyöryhmän puheenjohtaja, STM, p. 0295 163 202, etunimi.sukunimi@stm.fi

Hannu Kiviranta, tutkimusprofessori, THL, p. 029 524 6361, etunimi.sukunimi@thl.fi

Timo Aronkytö, apulaiskaupunginjohtaja, Vantaan kaupunki, p. 09 8392 2800

Rajavartiolaitos: Suomenlahden merivartioston rajanylityspaikkojen valmiuspäivystäjä, p. 0295 426 511

Finavia: mediakyselyt osoitteeseen comms@finavia.fi tai p. 020 708 2002

Ohjeita ja aineistoa matkustajille

Rajavartiolaitoksen ohjeistus Suomeen tuleville matkustajille

Ohjeita matkustajille eri kielellä (THL)

Aineistopankki: erikielistä materiaalia matkustajille (THL)

Julkaistu: 7.8.2020 
(muokattu: )