Vantaalaisnuori – auta teoillasi ehkäisemään koronan leviämistä

Haluatko tavata ystäviäsi nuorisotilalla tai harrastuksissasi? Haluatko piipahtaa tavalliseen tapaan kirjastossa, jäähallilla tai sählyharjoituksissa?

Koronarajoituksia noudattamalla voimme ehkäistä koronan leviämistä. Jos epidemia pysyy aisoissa, voimme tulevana talvena tehdä muutakin kuin nököttää kotosalla. Rajoitukset suojelevat sinua, ystäviäsi ja perheenjäseniäsi.

Tapaa ystäviäsi pienellä porukalla ja hyödynnä etäyhteyksiä

Korona leviää tällä hetkellä huolestuttavalla tavalla perhetilaisuuksissa ja yksityistilaisuuksissa. Yksityisiä tapahtumia suositellaan järjestettävän enintään 10 henkilölle. Vaihda kuulumisia ystäviesi kanssa kaksin tai tavallista pienemmissä ryhmissä. Tapaatpa ystäväsi kotona tai julkisissa tiloissa, muista käsienpesu ja turvavälit.

Ota kasvomaski tehokäyttöön

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotialle julkisessa liikenteessä, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa, asioidessasi esimerkiksi kaupoissa ja pankeissa sekä nuorisotyössä ja harrastustoiminnassa.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa kaupungin palveluissa aina, kun lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee esimerkiksi kirjastoja, liikuntapaikkoja, museoita, asiointipisteitä ja toisen asteen oppilaitoksia.

Kasvomaskia tulee käyttää myös sisäliikuntapaikoissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Linjaus koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä. Myös jäähallit ovat sisäliikuntatiloja.

Vältä huutamista, raskasta hengitystä ja laulamista, sillä ne voivat auttaa koronaa leviämään. Älä osallistu mihinkään toimintaan, jos sinulla ilmenee lieviäkin oireita.

Ole vastuullinen, kun käyt baarissa

Jos juhlit, huolehdi turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta. Uudellamaalla pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa sisään puolet normaalista asiakasmäärästään. Ruokaravintolat ja kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä.

Ravintola vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä. Jokainen asiakas voi kuitenkin omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, kuinka turvallista ravintolassa todella on.

Askarruttaako korona – kysy rohkeasti terveydenhuollon ammattilaisilta

Jaa tietoa, älä huhuja. Korona voi pelottaa monia, ja raflaavat tarinat voivat pahentaa niin nuorten kuin iäkkäämpienkin ihmisten oloa.

Kouluterveyden ja opiskeluterveydenhuollon puhelinpalveluista saa neuvontaa sekä ohjausta lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Puhelimeen vastaavat Vantaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat. Palvelua saa suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.

Vantaan kouluterveydenhuollon puhelinpalvelu palvelee numerossa 09 8395 0025 maanantaista perjantaihin klo 8–15. Vantaan opiskeluterveydenhuollon puhelinpalvelu palvelee numerossa 09 8395 0035 maanantaista perjantaihin klo 8–15.

Jos altistut koronalle, noudata karanteenia

Kotikaranteeniin määrättyjen tulee pysytellä kotona. Älä ole missään kontaktissa kodin ulkopuolisten ihmisten kanssa, vaan noudata saamiasi ohjeita. Karanteeni päättyy kyllä aikanaan!

På svenska
In English

Eesti keel (viro)

Русский (venäjä)
Soomaali (somali)
Shqip (albania
(dari) کرونا ویروس
(arabia) فيروس كورونا / عربية

Julkaistu: 19.11.2020 
(muokattu: )