Vantaa sulkee vapaa-ajan palveluita 20.12. asti – kirjastojen lainaustoiminta pysyy auki

Hakunilan kirjasto

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä päätti eilen uusista rajoituksista koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Vapaa-ajan palveluissa uudet rajoitukset tarkoittavat suurelta osin palveluiden sulkeutumista. Joitain toimintoja voidaan kuitenkin pitää auki.

- Pyrimme näillä uusilla rajoituksilla estämään tehokkaasti viruksen leviämistä Vantaalla. Rajoitukset päättyisivät näillä näkymin joulun alla ja sen myötä joulua voitaisiin viettää jo vähän normaalimmin, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand:
- On ollut ilahduttavaa havaita, että koko meidän vapaa-ajan palveluiden henkilöstö on sitoutunut viruksen leviämisen estämiseen ja palveluiden turvallisuuden varmistamiseen. Käyttöönotettavat rajoitukset vaativat taas uudenlaista venymistä palveluissa.

Rajoitusten käyttöönoton ja koronaepidemian leviämisvaiheen myötä varaudutaan suurempiin puhelumääriin Vantaa-infojen kanavissa. Tikkurilan ja Myyrmäen Vantaa-infot palvelevat asukkaita normaalisti. Asiointipisteet keskittyvät viranomaisasiointiin ja toimivat turvallisen digiasioinnin pisteinä. HSL:n arvo- ja kausilippujen myynti keskeytetään toistaiseksi Vantaa-infoissa maanantaista 30.11. alkaen. Näin Vantaa-infot noudattavat HSL:n vastaavia lipunmyynnin linjauksia.

- Olemme kevään kokemuksista todenneet, että rajoitusten lisääntyessä asukkaiden kysymykset ja huolet lisääntyvät. Tarjoamme yleistä neuvontaa koronatilanteesta neuvontapuhelimessa ja chatissa ja varaudumme tarvittaessa lisäämään resurssia, että pystymme reagoimaan nopeasti vantaalaisten tarpeisiin, kertoo asukaspalvelujohtaja Iiris Lehtonen.

Vapaa-ajan tilat kiinni ja tapahtumat verkkoon – palveluissa laajalti etätoteutuksiin

Kaikki vapaa-ajan palveluiden asiakastilat suljetaan lukuun ottamatta kirjastoja, joissa on mahdollista edelleen lainata ja palauttaa aineistoa. Myös asiakastietokoneilla voi asioida pikaisesti. Kirjastotiloihin ei kuitenkaan saa jäädä viettämään aikaa.

Asiointi Helmet-kirjastoissa koronarajoitusten aikana.

Suljettavia tiloja ovat Vantaalla museot, kulttuurikeskukset, nuorisotilat sekä sisäliikuntatilat mukaan lukien uimahallit. Myös Kuusijärven saunatilat suljetaan. Ulkopuolisten käyttäjien käyttövuorot kaupungin tiloissa perutaan. Samalla lopetetaan yleisötilaisuuksien pitäminen sisätiloissa. Kaupungin tukea saaneita yleisötilaisuuksia ei tule järjestää.

- Edellisten linjausten myötä tullut 20 hengen yleisörajoitus tapahtumissa oli jo oikeastaan ehtinyt keskeyttämään kaiken tapahtumatoiminnan kaupungissa. Onneksi luvassa on kuitenkin joitakin virtuaalisesti lähetettäviä tapahtumia, joista voi turvallisesti nauttia kotisohvilta käsin, muistuttaa kulttuurijohtaja Annukka Larkio.

Toiminta monissa vapaa-ajan palveluissa jatkuu Vantaalla huolimatta tilojen sulkeutumisesta. Lasten kulttuuritoiminta keskeytetään 20.12. saakka. Aikuisopiston kurssit siirtyvät etäopetukseen, samoin musiikkiopisto ja kuvataidekoulu. Asukastilojen normaali toiminta keskeytyy ja tiloissa keskitytään digituen tarjoamiseen sekä yhteisöruokailujen toteuttamiseen turvallisesti noutopalveluna.

Nuorten työpajatoimintaa jatketaan pienillä ryhmillä ja etsivässä nuorisotyössä, jossa huoli-ilmoituksia nuorista käsitellään normaalisti. Nuorisopalvelut jalkautuvat taas tehostetummin kaupungille, kuten kevään sulkuvaiheessakin.

- Nuoret eivät jää yksin myöskään nyt alkavassa poikkeustilanteessa. Meidän nuorisotyöntekijämme tukevat nuoria poikkeusajan tilanteissa, kun he jalkautuvat aktiivisesti ympäri kaupunkia ja myös verkkoympäristöihin, kertoo nuorisopalvelujohtaja Hannu Rusama.

Vammaisten työ- ja päivätoiminta keskeytetään päivystävää yksikköä lukuun ottamatta. Päivystys pidetään yllä vanhempien työssäkäynnin mahdollistamiseksi. Pesula- ja siivoustoiminnan ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi säilytetään riittävä ohjaus- ja työntekijäresurssi.

Vanhusten päivätoiminta keskeytetään. Kriittisten ryhmien kuntouttava päivätoiminta tuotetaan jalkautuvana toimintana. Etätoiminta käynnistetään tarvittaessa sekä vammaisten että vanhusten päivätoiminnassa.

Sisällä toteutettava harrastustoiminta keskeytetään – tekojäät ja -nurmet kuntalaisten käyttöön

Kaikki sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta perutaan 30.11.–20.12.-väliseltä ajalta. Samoin ulkotiloissa yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään. Ulkotiloissa alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Nyt tehdyt linjaukset mahdollistavat harrastustoiminnan siirtämisen ulos sisätilojen sulkeutuessa.

- Vaikka ohjattu harrastustoiminta lopetetaan suurelta osin, haluamme kuitenkin edistää kaupunkilaisten liikkumista. Avaamme kaupungin tekojäät ja -nurmet liikkujien käyttöön lasten ja nuorten vuoroaikojen ulkopuolella ja valjastamme henkilökunnan ohjaamaan ihmisiä paikkojen käytössä turvallisesti, kertoo liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

Ammattilaisurheilijoiden harjoitteluolosuhteet turvataan harrastustoiminnan keskeyttämisestä huolimatta. Lajit ja urheilijat valitaan yhteistyössä Urhea-säätiön kanssa. Urheilun kilpailu- ja ottelutoiminta keskeytetään harrastustoiminnan tapaan 30.11.–20.12.

Julkaistu: 27.11.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter