Epäiletkö seksitautia?

Vaiva on ikävä itselle, mutta lisäksi vaarana on, että tartutat sen toiselle. Sekstitauti voi olla myös oireeton. Seksitaudilla voi olla pitkälle ulottuvia ikäviä seurauksia, kuten lapsettomuutta.

Tule tutkimuksiin terveysasemalle

Jos epäilet saaneesi seksitautitartunnan, hakeudu tutkimuksiin omalle terveysasemallesi. Voit hakeutua päivystävän hoitajan vastaanotolle, jolloin hoitaja tekee sinua haastateltuaan lähetteet tarvittaviin laboratoriotutkimuksiin tai ohjaa sinut lääkärin vastaanotolle.

Tee klamydia- ja tippuritesti kotona - ilmaiseksi!

Klamydia- ja tippuritestin voi myös tehdä kotona netistä tilattavan maksuttoman testin avulla. Testi kannattaa tehdä aina, jos epäilet seksitautia.

Tee testi näin:

Tilaa testauspaketti osoitteesta telelab.fi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kun saat paketin kotiisi, ota virtsanäyte ohjeiden mukaan ja lähetä näyteputki pakkauksessa mainittuun laboratorioon. Postimaksu on maksettu valmiiksi.

Kun testitulos on valmis, saat ilmoituksen tekstiviestillä ja voit tarkistaa tuloksen telelab.fi-palvelussa.

Jos testituloksesi on positiivinen, varaa vastaanottoaika omalle terveysasemallesi. Jos et positiivisen tuloksen saatuasi ole yhteydessä terveysasemaan, otamme yhteyttä sinuun, jotta saat tarvitsemaasi hoitoa.

Negatiivinen testitulos ei vaadi sinulta toimenpiteitä.

Palvelu on tarkoitettu 15 vuotta täyttäneille vantaalaisille.

Jos olet alle 15-vuotias, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi tai kouluterveydenhoitajaasi. Kesäloman aikana sinua palvelee Kesäterkkari.

Oletko käynyt HIV-testissä?

Suomessa arvioidaan olevan 800 – 1000 henkilöä, jotka eivät tiedä olevansa HIV-positiivisia. HIV-tartunta voi olla vuosia oireeton, joten sitä voi tietämättään tartuttaa eteenpäin. Varhain todettu HIV-tartunta mahdollistaa hoidon aloittamisen ajoissa; silloin tartuttavuus on lähes olematonta ja elinajan odote on yhtä pitkä kuin HIV-negatiivisella henkilöllä. Lähetteen HIV-näytteeseen saa terveysasemalta. HIV-näytteeseen on mahdollista halutessaan hakeutua Vantaan terveysasemien kautta myös nimettömänä.

Julkaistu: 1.8.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter