Perheterapeutit jakavat YouTubessa vinkkejä perheiden arkeen

Vantaan perheneuvola on kehittänyt toimintaansa palvelumuotoilun keinoin. Tavoitteena oli nopeuttaa asiakkaiden pääsyä avun piirin ja lisätä palvelujen läpinäkyvyyttä. Tuloksena syntyivät uudet nopeasti saatavilla olevat ensitietoaika-tapaamiset ja minuuttivideot YouTubessa.

Perheneuvolassa asioi vuosittain yli tuhat perhettä. Kevään 2018 aikana toteutettiin palvelumuotoiluprosessi, jonka kautta löydettiin uusia ratkaisuja suuren asiakasmäärän palvelemiseksi oikea-aikaisesti.

Ensitietoajat nopeuttavat avun saantia

Kesästä 2018 alkaen perheille on ollut tarjolla perheterapeuttien vetämiä ensitietoaikoja. Ensitietoajat ovat tapaamisia, joita järjestetään viikoittain neljästä eri teemasta: parisuhde, lapsen tunne-elämä, vanhemmuuden työkalut ja lapsen haastava käytös. Tapaamisaikoja tarjotaan kaikille asiakkaille heti ensimmäisen yhteydenoton aikana ja perhe saa halutessaan ajan kahden viikon sisään. Asiakkaat, joilla on erouhkaa tai taustalla tuore ero, ohjataan Eron ensiapupisteille, joihin on tarjolla aikoja viikoittain.

Ensitietoajalle voi ilmoittautua useampi perhe samaan aikaan, jolloin on mahdollisuus vertaistukeen. Vanhemmat voivat halutessaan osallistua useammalle ensitietoajalle eri teemoista. Ensitietoajan jälkeen perheelle haetaan aika omalle työntekijälle. Uusi toimintamalli nopeuttaa perheen tuen saantia ja palveluun pääsyä.

Toiminnan tavoitteena on, että ensitietoaikojen kautta perheet saavat mahdollisuuden oikea-aikaiseen tukeen eivätkä perheiden tilanteet pääse kriisiytymään. Perheet ovat kokeneet ensitietoajoilla saadun vertaistuen erittäin tärkeänä, vaikka sitä on etukäteen jännitettykin. Kuten eräs ensitietoajalle osallistunut vanhempi kertoo: ”Ensitietoajalta saa konkreettisia ohjeita positiivisen kautta kehittämiseen”.

Perheterapeutilta neuvoja vaikka kotisohvalle

Vantaan perheneuvola on julkaissut YouTubessa perheterapeuttien minuuttivideota, joissa annetaan käytännön vinkkejä vanhemmille lapsiperhearkeen. Videoiden avulla vanhemmat voivat itse aloittaa mahdollista muutostyötä jo ennen ensimmäistä käyntiä perheneuvolassa. Videot ovat myös kaikkien kuntalaisten ja yhteistyökumppaneiden käytettävissä. Tavoitteena on lisätä perheneuvolatyön läpinäkyvyyttä ja antaa mahdollisuus tutustua perheneuvolan työntekijöihin jo kotoa käsin.

Uutta on myös perheneuvolan nettisivuilla julkaistu Usein kysyttyjen kysymyksen -lista. Kysymykset tuovat tietoa perheneuvolatyöstä aikaisempaa helpommin kaikkien saataville. Kysymysten ja vastausten kautta vanhempi voi saada vastauksia esimerkiksi siihen, mitä ensitietoajoilla tapahtuu, saako palvelua ruotsinkielellä tai miten toimia jos Vantaalle muuttanut lapsi tarvitsee uuden adhd-lääkereseptin.

Lisätietoja perheneuvolan verkkosivuilta.

Perheneuvola Facebookissa.

Julkaistu: 25.10.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter