Tule kummiperheeksi − maahanmuuttajanuoret tarvitsevat tukea

Vantaalla on useita 16–20-vuotiaita oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajanuoria, jotka kaipaisivat kummiperheen tukea. Yksikössä asuvat nuoret ovat saapuneet Suomeen yksin, joten lähikontaktia perheeseen ei ole. He käyvät koulua ja harrastavat täysin normaaliin tapaan, mutta kummiperheen tarjoama lisä arkeen on tervetullutta.

Meistäkö kummiperhe

Tällä hetkellä kummiperheitä on yli 70 pääkaupunkiseudulla, mutta kummiperhettä kaipaavia nuoria on edelleen useita. Kummiperheeksi ryhtymiseen ei ole mitään erityisvaatimuksia. Tärkeintä on, että koko perhe on mukana tukemassa nuorta.

Kummiperheen tarkoituksena onkin tarjota nuorelle mahdollisuus nähdä tavallista perhearkea. Nuoren kanssa voi vaikkapa ulkoilla, tehdä ruokaa tai katsoa elokuvia. Yhdessäoloon ei tarvitse laatia tarkkaa aikataulua, perhe ja nuori voivat tavata vaikka 1–4 kertaa kuukaudessa. Perhe ja nuori voivat sopia keskenään, milloin he viettävät aikaa yhdessä.

Kun Suomeen saapui paljon turvapaikanhakijoita, moni nuori sai itselleen kummiperheen. Tällä hetkellä uusille kummiperheille olisi jälleen tarvetta.

- Etenkin ne nuoret, jotka täyttävät 18 vuotta ja muuttavat omilleen, ottavat meihin yhteyttä. Tämä mielestäni kertoo siitä, että tuen tarve on kasvanut. Nuoret kertovat soittaessaan, että heillä on kavereita, mutta että he tuntevat silti itsensä yksinäiseksi, kummiperhetoiminnan projektipäällikkö Maiju Lehto kertoo.

Nuoret kaipaavat tavallista perhearkea

Vuonna 2015 Suomeen saapui 3024 alaikäistä nuorta turvapaikanhakijaa yksin ilman huoltajaa. Nyt suuri osa heistä on täysi-ikäisyyden kynnyksellä ja muuttamassa omilleen. Tässä itsenäistymisvaiheessa nuoret hyötyisivät siitä, että heiltä löytyisi lähipiiristä aikuisia. Nuoret tarvitsevat ympärilleen aikuisia ja perhettä, joiden luona viettää aikaa yhdessä.

-En ole saanut viettää aikaa perheen kanssa kuuteen vuoteen. Kavereita mulla on, mutta haluaisin välillä viettää aikaa perheen kanssa, kummiperhettä odottava nuori kommentoi.

Monen nuoren kielitaito on parantunut ja sopeutuminen Suomeen on helpottunut kummiperheen myötä. Useissa kummisuhteissa nuoresta on tullut tärkeä osa perhettä, ja vastavuoroisesti nuori on saanut ympärilleen ihmisiä, joilta ottaa mallia ja kysyä neuvoa.

-Olemme saaneet elämäämme uuden kivan ihmisen ja oppineet paljon uudesta kulttuurista. On ollut hienoa, että olemme päässeet konkreettisesti auttamaan nuorta kotoutumaan Suomeen ja tekemään jotain aidosti merkityksellistä, kuvailee kummiperheen äiti.

Kummiperhetoiminta-info 21.11. 17–19.30

Tule kuulemaan, miten sinä voisit tukea Vantaalla yksin Suomeen alaikäisenä turvapaikanhakijana tullutta 16–20-vuotiasta nuorta. Osallistuminen infoon ei velvoita ryhtymään kummiperheeksi. Jos kummiperhetoiminta kiinnostaa, mutta et pääse tilaisuuteen paikalle ole rohkeasti yhteydessä kummiperhetoiminta@hdl.fi

Tervetuloa mukaan!

Aika: ke 21.11.2018 kello 17.00–19.30

Paikka: Helsingin Diakonissalaitos, Alppikatu 2, Helsinki

Järjestäjä: Helsingin diakonissalaitos

Lisätietoa: www.hdl.fi/kummiperhe

Ilmoittaudu ma 19.11. mennessä: kummiperhetoiminta@hdl.fi

Julkaistu: 14.11.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter