Influenssarokotukset jatkuvat Martinlaakson ja Tikkurilan terveysasemilla

Kausi-influenssa on tavallista flunssaa rajumpi hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voi suojata itsensä lisäksi myös läheisiään.

Päätimme jatkaa suuren suosion saaneita influenssarokotuksia vielä myös viikolla 47. Rokotuksia annetaan kaikille vantaalaisille, joten voit hakeutua rokotettavaksi Tikkurilaan tai Martinlaaksoon vaikka olisit jonkin muun terveysaseman asiakas.

Voit käydä rokottautumassa:

Martinlaakson terveysasemalla ti-ke 20.-21.11. (6. kerros)

Tikkurilan terveysasemalla to-pe 22.-23.11 (3.kerros, huone 99)

Katso sähköisen ajanvarauksen ohjeet www.vantaa.fi/influenssa.

Maksutonta rokotetta suositellaan erityisesti riskiryhmäläisille

Influenssa voi olla vakava tauti erityisesti riskiryhmään kuuluville. 65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on korkea. Riskiryhmään kuuluvat iästä riippumatta myös henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt. Riskiryhmiin kuuluvat ovat vaarassa sairastua myös vakaviin jälkitauteihin, jotka vaativat sairaalahoitoa.

Influenssarokotteen saavat maksutta yli 65-vuotiaat, raskaana olevat, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, varusmiespalvelukseen astuvat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri. Lähipiiriin kuuluvat ne, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa. Lähipiirin rokotuksilla tavoitellaan erityisesti heitä, joiden lähipiirissä on sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluva, 65 vuotta täyttänyt, alle 6 kuukauden ikäinen lapsi tai raskaana oleva.

Samalla käynnillä voi suojautua myös pneumokokilta

Samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa on mahdollisuus pistättää myös omakustanteinen pneumokokkirokote. Jos pneumokokkirokotuksen on saanut viimeisten viiden vuoden aikana, uusintarokotusta ei nyt tarvita. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaille pneumokokkirokote tarjotaan maksutta. Vuonna 2018 myös kaikki sotaveteraanit ovat oikeutettuja maksuttomaan pneumokokkirokotukseen.

Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Toisinaan pneumokokkibakteeri voi kuitenkin aiheuttaa vakavia tauteja. Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä, ja aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin. Jos lääkäri katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja kirjoittaa reseptin, rokotteen voi ostaa apteekista. Rokote otetaan mukaan influenssarokotukseen tultaessa, ja se pistetään samalla käyntikerralla influenssarokotteen kanssa. Lue lisää pneumokokkirokotteesta www.vantaa.fi/influenssa.

Julkaistu: 15.11.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter