Vantaa palkittiin päihdetyön kehittämisestä

Vantaan kaupungin terveyspalvelut ja kokemusasiantuntija Hannu Ylönen saivat tunnustuksen tekemästään päihdetyöstä terveysasemilla. KoKoA – koulutetut kokemusasiantuntijat ry. jakoi 18.12.2018 ensimmäistä kertaa Mielen avain -tunnustuksen ansiokkaasta toiminnasta kokemusasiantuntijuuden ja osallisuuden edistämiseksi Suomessa.

−Kokemusasiantuntijat, vertaistuki ja kolmannen sektorin yhdistykset ovat saamassa niille kuuluvan arvostuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakas- ja hoitotyössä, iloitsee Hannu Ylönen. Uskon, että kokemusasiantuntijoiden käyttö lisääntyy niin julkisissa kuin yksityisissä palveluissa.

Kokemusasiantuntija tärkeä osa Vantaan terveys-ja päihdepalveluja

Päihdetyön kokemusasiantuntijan toimintamallia on hiottu Vantaalla vuodesta 2012 alkaen, jolloin mallin pilotointi aloitettiin Korson terveysasemalla osana Mielen avain -hanketta. Tämän vuoden alussa Vantaan kaupunki vakinaisti päihdetyön kokemusasiantuntijan tehtävän ensimmäisenä kuntana Suomessa.

−Nykyään päihdetyön kokemusasiantuntijasta on tullut kiinteä osa Vantaan terveys- ja päihdepalvelujen kokonaisuutta, kertoo osastonhoitaja Jaana Malinen Martinlaakson terveysasemalta.

Päihdetyön kokemusasiantuntija on itse kamppaillut päihdeongelmien kanssa ja toivuttuaan kouluttautunut auttamaan muita samassa tilanteessa olevia. Hänen kanssaan voi keskustella luottamuksellisesti ja kysyä neuvoa, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö huolestuttaa.

−Kokemusasiantuntijoita kannattaa ottaa työntekijöiksi ammattilaisten rinnalle. Kokemusasiantuntijoista on hyötyä sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnittelussa ja arvioinnissa, palvelujen kehittämistyössä sekä potilas- ja asiakastyössä, Ylönen suosittelee.

Valintaraati katsoi, että Vantaan malli päihdetyössä ja Suomen ensimmäisen kokemusasiantuntijavakanssin perustaminen vuoden 2018 alussa edistää merkittävästi kokemusasiantuntijatoiminnan vahvistumista julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Merkittävänä toimijana Vantaa toimii hyvänä esimerkkinä muille palveluntuottajille: kokemusasiantuntijuutta ja vertaistukea arvostetaan.

Tunnustuksen vastaanottivat Hannu Ylönen ja Jaana Malinen.
Kuva:Kalle Erkkilä

Julkaistu: 20.12.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter