Vantaalaistutkimus maksuttomasta ehkäisystä palkittiin alan huippujulkaisussa

Maksuttomat pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät vähensivät aborttien määrää Vantaalla merkittävästi.

Vantaan Myyrmäen terveyskeskuslääkäri, väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg on mukana Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimon johtamassa tutkimusryhmässä, jonka tieteellinen artikkeli ”Induced Abortion in a Population Entitled to Free-of-Charge Long-Acting Reversible Contraception” palkiittiin parhaana Yhdysvaltojen ulkopuolisena tutkimuksena arvosteltulla Harold A. Kaminetzky Prize Paper -palkinnolla tutkimusjulkaisustaan yhdysvaltalaisessa Obstetrics & Gynecology -lehdessä.

Vantaalla on kerätty seurantatietoa pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien ilmaisjakelusta. Kaupunki on tarjonnut vantaalaisille tai Vantaalla opiskeleville naisille maksutta ensimmäistä pitkävaikutteista raskaudenehkäisymenetelmää jo vuodesta 2013 alkaen. Pitkäaikaisilla ehkäisimillä tarkoitetaan kuparikierukkaa, hormonikierukoita ja ehkäisykapseleita. Maaliskuusta 2018 alkaen Vantaa on tarjonnut kokonaan maksutonta ehkäisyä kaikille alle 20-vuotiaille ja vuoden 2019 alusta ikäraja nostetiin koskemaan kaikkia alle 25-vuotiaita.

Alkuvuodesta 2018 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin, että nuorten naisten tekemät raskaudenkeskeytykset laskivat Vantaalla selvästi pian vuonna 2013 aloitetun pitkävaikutteisten ehkäisimien ilmaisjakelun jälkeen, ja että tällä voitiin säästää rahaa. Professori Heikinheimon tutkimusryhmässä asiaa on nyt selvitetty tarkemmin.

Pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien ilmaisjakelun hyödyt ovat kiistattomat

− Naisilla, jotka valitsivat ilmaisen pitkävaikutteisen raskaudenehkäisymenetelmän, oli 80 % vähemmän raskaudenkeskeytyksiä verrattuna perhesuunnitteluneuvoloiden asiakkaisiin, jotka valitsivat muun ehkäisymenetelmän, vaikka olisivat voineet saada pitkäaikaisen menetelmän maksutta, kertoo tutkimusta tehnyt terveyskeskuslääkäri ja väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg.

Ero raskaudenkeskeytysten määrässä verrattuna muuhun 15–45 vuoden ikäiseen naisväestöön oli yhtä selvä: 76 % matalampi. Tutkimuksessa naisia seurattiin kansallisten rekisterien avulla keskimäärin kahden vuoden ajan ja tuloksia analysoitaessa otettiin huomioon useita raskaudenkeskeytyksen riskitekijöitä.

− Pitkävaikutteisten raskaudenehkäisymenetelmien hinta on monelle nuorelle naiselle kynnyskysymys. Siksi näiden menetelmien tarjoaminen maksutta on tärkeää, jos halutaan taata kaikille mahdollisuus tehokkaaseen raskaudenehkäisyyn, painottaa Gyllenberg.

Palkinnon myöntäminen julkaistaan Obstetrics & Gynecology -lehden (www.greenjournal.org) sivuilla 10.4. keskiyöllä Suomen aikaan ja paperiversiossa toukokuun numerossa.

Linkki palkiittuun tutkimusjulkaisuun julkaistaan Obstetrics & Gynecology -verkkolehdessä.

Lue myös HUS:n artikkeli ja erveyskeskuslääkäri, väitöskirjatutkija Frida Gyllenbergin haastattelu: ”Aborttien määrä väheni pitkävaikutteisella ehkäisymenetelmällä”.

Julkaistu: 10.4.2019 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter