Kevään painonhallintaryhmässä hienoja onnistumisia painonhallintasovelluksen ja vertaisryhmän avulla

nainen portaissa

Vantaan kaupunki järjesti keväällä 2020 jo toisen kerran kaupunkilaisille painonhallintaryhmän, jossa yhdistyivät ryhmän tuki ja uusi MealLoggerin mobiilisovellus. Sovelluksen avulla osallistujat pystyivät dokumentoimaan ruokailutottumuksiaan, pitämään toisiinsa yhteyttä ja järjestämään virtuaalisia tapaamisia. Vantaan ravitsemusterapeutti Kitta Tähtisen mukaan ryhmäläiset lähtivät rohkeasti kokeilemaan uusia tapoja arjessa ja saivat mahtavia tuloksia ryhmän aikana.

─ Halusin parantaa elämänlaatuani minulle uuden metodin avulla. Oli kiva katsoa jälkeenpäin, mitä itse on oikeasti syönyt, mitä muut syövät sekä saada vinkkejä ohjaajaltamme, pohtii ryhmään osallistunut Jussi.

Pienillä muutoksilla kohti terveellisempää elämää

Neljän kuukauden aikana ryhmäläiset ja ravitsemusterapeutti raportoivat ruokansa kuvina sovellukseen. Toimintatapa mahdollisti intensiivisen vertaistuen arkeen, mikä tehosti ryhmäläisten oppimista ja muutosten konkreettista tekemistä.

─ Minulle kysymyksessä ei ollut mikään laihdutuskuuri, vaan halusin tehdä mahdollisimman pysyviä muutoksia elämäntapoihini, niin nukkumisen, liikunnan kuin toki myös ruokailun suhteen. En tietoisesti kieltäytynyt juuri mistään, kertoo Jussi omasta kokemuksestaan.

Kaikki ryhmäläiset raportoivat muutoksia arjen ruokavalinnoissa, ja osallistujien painonpudotus oli keskimäärin yli viisi prosenttia omasta painostaan. Lisäksi osallistujien vyötärönympärys kaventui keskimäärin yli kymmenen senttiä. Nämä ovat terveyden kannalta erittäin merkittäviä muutoksia.

Kohti pysyvämpää muutosta

Osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä uudenlaisen mobiiliohjauksen ja perinteisen ryhmäohjauksen yhdistämiseen. Lisäksi osallistujat olivat ryhmän päättyessä hyvin luottavaisia, että pystyvät ylläpitämään tekemiään hyviä muutoksia myös ryhmän jälkeen, mikä on muutosten pysyvyyden kannalta ratkaisevan tärkeää.

Vantaalla halutaankin laajentaa toimintaa ja tarjota tukea kaupunkilaisille syömistottumusten muuttamiseksi terveellisempään suuntaan jatkossakin. Uusi ryhmä on suunnitteilla syksylle.

-Ryhmässä jaettiin ajatuksia, pohdintoja ja helppoja vinkkejä oman arjen muuttamiseksi ja jaksamisen tueksi. Mielestäni on hienoa, että jatkamme tämän tyyppistä ryhmätoimintaa Vantaalla. Sille löytyy varmasti kysyntää, iloitsee Kitta.

-Havaitessani, että unen laatu parani ja verenpaine lähti laskemaan, olin tyytyväinen. Lisäbonuksena painokin putosi alkutilanteesta 18 kiloa. Nyt puolen vuoden opettelun jälkeen voin suositella uuteen ryhmään osallistumista kaikille, jotka haluavat aloittaa tekemisen, rohkaisee Jussi.

Lisätietoja

Kitta Tähtinen, laillistettu ravitsemusterapeutti: kitta.tahtinen@vantaa.fi, p. 040 757 1621

Julkaistu: 1.7.2020 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter