Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen alkaa – paljon vantaalaisia vaihtoehtoja tarjolla

Yhteishaussa haetaan peruskoulun jälkeiseen koulutukseen. Sekä lukio että ammatillinen koulutus kestävät kolmisen vuotta ja antavat jatko-opiskelukelpoisuuden. Molemmat vaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden rakentaa opintojen sisältöjä oman kiinnostuksen mukaan.

Hakuaika ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa 20.2. Nettihakemus on tallennettava opintopolku.fi-järjestelmään viimeistään 13.3. kello 15.00.

Tietoa opiskelupaikasta voi odotella saapuvaksi alkukesästä; opiskelijavalinnat julkaistaan aikaisintaan 14.6. Jos tulee valituksi, paikka on otettava vastaan viimeistään 28.6. Kattavasti ohjeita hakuun ja tietoa Vantaan opiskelumahdollisuuksista löytyy osoitteesta sivistysvantaa.fi/yhteishaku.

Vantaalla voi valita kuudesta lukiosta, ja Vantaan ammattiopisto Variassa voi opiskella noin 30 eri ammattiin. Vaikka opiskelupaikan valinta kannattaakin tehdä oman kiinnostuksen ja ammattihaaveiden pohjalta, eivät nuoret ole yksin valintojen edessä. Tietoa ja tukea valintojen pohjaksi on saatavilla esimerkiksi opoilta, oppilaitosten esittelytilaisuuksista ja netistä.

Opiskelijoiden vinkit ysiluokkalaisille

Samassa kiperässä valintatilanteessa olleilla on muutamia hyviä vinkkejä tulevaisuuttaan pohtiville ysiluokkalaisille.

– Haluaisin sanoa kaikille yseille yhteishaun kynnyksellä, että miettikää omia valintojanne! Älkää menkö massan mukana, vaan pohtikaa, mitä itse haluatte omalta tulevaisuudeltanne, kannustaa Sotungin lukion opiskelija Lotta Haponen.

– Hae alalle, joka kiinnostaa sinua ja laita se ykkösvaihtoehdoksesi haussa. Motivaatio näkyy ja auttaa, jos alalle on pääsykoe. Älä hae jonnekin vain siksi, että on pakko, neuvoo Varian opiskelija Olli Mäki-Petäys.

Antti Kivi, opiskelija Tikkurilan lukiosta vinkkaa, että kannattaa käydä tutustumassa kaikkiin itseään kiinnostaviin oppilaitoksiin ja kysellä muiden kokemuksia. Riikka Kemppainen Lumon Lukiosta muistuttaa, että sekään ei haittaa, jos ei vielä ole löytänyt omaa juttuaan. – Voit lähteä kokeilemaan erilaisia asioita.

Opiskelijat kehottavat panostamaan opiskeluun jo yläkoulussa. Ahkera opiskelu ja perusasioiden hallinta helpottaa opiskelua jatkossa.

–Tsemppaa yläasteella, jotta pääseminen haluamaasi oppilaitokseen ei jää numeroista kiinni, neuvoo Martinlaakson lukion opiskelija Juho Lavonen.

– Jos on sisäistänyt perusasiat, niiden soveltaminen ei ole niin vaikeaa, Benjamin Selkälä Tikkurilan lukiosta muistuttaa.

Julkaistu: 19.2.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter