Yksilöllisiä polkuja lukioissa – Vinkit yhteishakuun

Erilaisia opintopolkuja ja reittejä kohti valkolakkia on yhtä monta kuin lukio-opiskelijoitakin. Jokainen voi suunnitella omanlaisensa opinnot harrastustensa tai kiinnostuksen kohteidensa mukaan joko hakemalla lukioiden erityislinjoille tai valitsemalla itseään kiinnostavia sisältöjä lukion tarjonnasta.

Rebecca Salmi, Tuomas Raittila ja Riikka Kemppainen opiskelevat teatterilinjalla Lumon lukiossa. He ovat nauttineet opiskeluilmapiiristä, teatterituntien harjoituksista, näytelmistä ja niiden eteen tehdystä työstä.

– Teatteritunneilla tehdään paljon kehittäviä harjoituksia, ja siellä on rohkaiseva ilmapiiri, mikä kannustaa luomaan sekä olemaan oma itsensä, Salmi kiittää. Opiskelu voi olla raskastakin, mutta Raittilan mukaan opiskelu on niin mukavaa, ettei raskautta huomaa. Nuoret kokevat, että teatterilinjalta saa esiintymisvalmiuksia ja ryhmätyötaitoja.

Vaskivuoren lukion musiikkilinjalla opiskelevia Onerva Seutua ja Maria Hassista kiinnosti mahdollisuus olla mukana erilaisissa musiikkiprojekteissa. Seutu kokee, että vaikka opiskelu on välillä haastavaa, hyvät opettajat ovat tehneet siitä mielenkiintoista. Vaskiksessa on paljon vaihtoehtoja ja kokeiltavaa. Musiikkilinjalla opiskelun Hassinen kokee olevan ensisijaisesti hauskanpitoa, mutta sen ohella hoituu hyvin myös tavallinen koulutyö.

– Parasta on hyvä seura ja ilmapiiri, joka on hyvinvoinnin kannalta tärkeää, Seutu summaa.

Liikuntalinjat mahdollistavat kilpaurheilun

Ali Gardberg, Jenna Tiihonen ja Lotta Haponen ovat Sotungin lukion urheilulinjan opiskelijoita lajeinaan uinti, cheerleading ja ratsastus. Tiihonen kertoo opiskelun ja urheiluharrastuksen yhdistämisen voivan olla haastavaa, mutta onnistuvan hyvällä aikataulutuksella. Liikuntamahdollisuudet lukion alueella ovat hyvät, joten harrastamaan ehtii hyppytunneillakin. Haponen kehuu opettajien olevan ymmärtäväisiä, jos kisat tai treenit sattuvat keskelle koulupäivää.

– Suosittelen menemään urheilulinjalle! Saa tarpeellista treeniä ja urheilu kesken koulupäivän virkistää mieltä ja sen jälkeen jaksaa opiskella tehokkaammin.

Seiväshyppääjä Saga Andersson opiskelee urheilupainotuksella Helsinge gymnasiumissa. Kilpaurheilun ja opiskelun yhteensovittaminen voi olla hankalaa, mutta Andersson on kiitollinen lukionsa joustavuudesta. Hän on aina saanut vapaata opinnoista kisoja ja leirejä varten. Demi Berman ja Benjamin Selkälä valitsivat liikuntapainotuksen Tikkurilan lukiossa. Molemmat ovat harrastaneet urheilua lapsesta saakka. Lukio-opiskelu on tuntunut mukavalta, vaikkakin vaatinut enemmän töitä kuin peruskoulu.

– Opiskelu on myös rentouttavaa. Kun on kiinnostunut, jaksaa keskittyä asiaan eri tavalla, Selkälä kertoo.

Valikoimassa myös luonnontieteellisiä aineita

Juho Lavonen opiskelee luma-kursseilla Martinlaakson lukiossa. Lukioon voi hakea luonnontiedelinjalle, mutta luma-kursseilla saavat opiskella muutkin kuin linjan opiskelijat. Pitkää matikkaa, kemiaa, fysiikkaa ja biologiaa opiskeleva Lavonen on käyttänyt tätä mahdollisuutta.

– Luma-kursseilla syvennetään ja tehdään opiskelluista asioista mielenkiintoisempia. Ne eivät ole pelkkää teoriaa. Lavosen mielestä parasta opiskelussa ovat opettajat, kaverit ja opiskelun henki. Apua saa opettajilta ja kavereilta tuntien ulkopuolellakin. Lavonen on valinnut lisäksi draaman ja teatterin kursseja ja esiintynyt koulun tilaisuuksissa.

Kolmoistutkinnolla merkonomiksi

Oskar Lemberg ja Ida Bäckström opiskelevat Helsinge gymnasiumissa ja suorittavat samalla kertaa liiketalouden perustutkinnon, koko lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon. Bäckström valitsi merkonomilinjan, koska sillä tavalla saa suoritettua kaksi tutkintoa ja opintoihin menee vain yksi lisävuosi. Lemberg hakeutui opintoihin, koska on aina ollut kiinnostunut taloudesta. Hän on myös suunnitellut jatkavansa opintoja Hankenissa. Molemmat uskovat koulutuksen olevan hyödyllinen, vaikkei tulisikaan työskentelemään alalla, sillä opinnoista saa yleissivistystä ja tietoa Suomen ja maailman taloudesta.

Yhteishaku lukioihin ja ammatilliseen koulutukseen on käynnissä 13.3. klo 15 saakka. Lue lisää ja nappaa hakuvinkit osoitteessa: www.sivistysvantaa.fi/yhteishaku.

Julkaistu: 1.3.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter