Palkoista ei ole sovittu pääkaupunkiseudun kuntien kesken

Yle uutisoi 5.3.2018 näyttävästi lastentarhanopettajien palkoista ja niihin liittyvistä mahdollisista sopimuksista pääkaupunkiseudun kuntien välillä. HS jatkoi asian käsittelyä 6.3.2018.

Ylen uutisesta ja sitä seuranneista uutisoinneista on syntynyt virheellisesti käsitys, että Espoon, Vantaan ja Helsingin välillä olisi olemassa sopimus lastentarhanopettajien palkoista. Yle uutisten haastattelussa (5.3.2018) OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki jopa kärjistäen kutsui tilannetta palkkakartelliksi.

Haluamme nyt oikaista virheelliset väitteet ja todeta yhteisesti, ettei mitään sopimuksia lastentarhanopettajille maksettavasta tehtäväkohtaisista palkoista ole tehty Espoon, Vantaan ja Helsingin kaupunkien kesken.

Kunta-alan virka- ja työehtosopimukset määrittelevät sovellettavat palkkarakenteet ja muut palkitsemisen muodot, joiden suuruudesta ja käytöstä päätetään kunnissa. Jokaisella kunnalla on omat palkitsemisjärjestelmänsä ja paikalliset palkkausjärjestelmät. Myös palkoista päätetään hyvin eri tavoin. Yksittäisen henkilön ansiotaso muodostuu eri tekijöistä, eikä vain jutuissa esillä olevasta tehtäväkohtaisesta palkasta. Jotka nekään eivät ole Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla samat.

Tehtäväkohtaisten palkkojen erot ovat suhteellisen pieniä kunta-alan tehtävissä, sillä ne määrittyvät virka- ja työehtosopimusten mukaisesti jokseenkin samalla tavalla koko kunta-alalla. Sen sijaan henkilökohtaisen palkan määrittely ja mahdolliset tulospalkkiot ja muut lisät poikkeavat yleensä sitäkin enemmän. On normaalia työnantajatoimintaa, että muiden työantajien palkkakehitystä seurataan.

Pääkaupunkiseudun kuntien yhteisenä huolena on ollut kehittyvän varhaiskasvatustoiminnan henkilöstön saatavuus, minkä eteen on tehty paljon hyvää työtä. On kuitenkin todettava, että opiskelupaikkojen lisääminen ei kuitenkaan ole ollut riittävää pääkaupunkiseudulla. Jatkamme kehittämistä ja erilaisten ratkaisujen etsimistä, jotta voimme turvata laadukkaan varhaiskasvatustoiminnan myös tulevaisuudessa.

Asta Enroos
vs. henkilöstöjohtaja
Helsinki

Kirsi-Marja Lievonen
henkilöstöjohtaja
Vantaa

Kimmo Sarekoski
henkilöstöjohtaja
Espoo

Julkaistu: 6.3.2018 
(muokattu: )

Ajankohtaista

Twitter