Miljöskyddsföreskrifter för Vanda stad
Miljöskyddsföreskrifterna i Vanda stad har antagits för att förhindra förorening av miljön. Föreskrifterna följs vid sidan av andra kommunala föreskrifter.

Vanda stads miljöskyddsföreskrifter har antagits för att förhindra föroreningar av miljön. Miljöskyddsföreskrifterna följs parallellt med andra kommunala föreskrifter och vid behov samtidigt med dem.
Vanda stads miljöföreskrifter omfattar:
- avloppsvatten
- farliga kemikalier
- avfall
- bekämpning av damm, rök och lukt
- bekämpning av buller och vibrationer
- rekommendationer för förvaring av farliga kemikalier och farligt avfall i behållare och kärl.
Syftet med miljöskyddsföreskrifterna är att med beaktande av de lokala förhållandena förebygga miljöföroreningar i enlighet med 202 § i miljöskyddslagen.
Miljöskyddsföreskrifterna följs parallellt med andra kommunala föreskrifter och vid behov samtidigt med dem. Sådana bestämmelser är bland annat Vanda stads byggnadsordning och hälsoskyddsordning, huvudstadsregionens allmänna avfallshanteringsbestämmelser (HRM) och bestämmelser om detaljplaner. Av bestämmelserna följs den som leder till ett med tanke på miljöskyddet bättre resultat eller högre nivå.
Allmänna bestämmelser
Grundvattenområden
Med viktiga grundvattenområden avses grundvattenområdena som anges på kartan. Viktiga bestämmelser för grundvattenområden ska följas inom en skyddszon som sträcker sig 200 meter från Päijännetunneln. Med strandområde avses ett område som sträcker sig 200 meter mot land från strandlinjen vid medelvattenstånd.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland ansvarar för avgränsningen av grundvattenområdena och om gränserna ändras till följd av uppdateringar, uppdateras områdena på motsvarande sätt i bilagorna till miljöskyddsföreskrifterna.
Avloppsvatten
I lagen om ändring av miljöskyddslagen (19/2017) föreskrivs att avloppsvattenreningssystem som byggts på strandområdet (inom 100 meter från vattnet) eller på grundvattenområdet före 2004 ska uppfylla reningskravet på basnivå.
I andra områden ges akt på att reningskravet på basnivå iakttas vid reparation och ändring av ett system för behandling av avloppsvatten då det på fastigheten
1) byggs en vattenklosett eller görs sådana tillståndspliktiga reparationer eller ändringar som gäller vatten- och avloppsanläggningar så att systemet förnyas eller repareras i dess helhet
2) görs sådana reparationer och ändringar som kan jämföras med uppförande av en byggnad och som kräver bygglov.
På viktiga grundvattenområden är det förbjudet att rengöra allt slag av hushållsavloppsvatten genom infiltrering.
Systemet för hantering av avloppsvatten ska vara tätt så att avloppsvattnet i inget skede kan infiltrera i grundvattenområdets jord. Markbädd förutsätter tät bottenstruktur. Hushållsvatten som innehåller klosettvatten ska även efter att det renats ledas utanför grundvattenområdet.
Det är inte tillåtet att hantera avloppsvatten från vattenklosetter i en infiltreringsanläggning.
På en fastighet ska utsläppet av hushållsvatten i hanteringsanläggningar och behandlat hushållsvatten placeras på tillräckligt skyddsavstånd från vattenupptagning, bäckar, älvar, träsk, sjöar, källor, brunnar och grannfastighetens gränser.
MINSTA AVSTÅND | |
---|---|
Hushållsvattensbrunn, geotermisk brunn (beroende på terräng och jord) | 20–50 m |
Bäck, älv, träsk, källa | 30–40 m ringa mängder bastuvatten: 10 m |
Väg, tomtgräns eller dike | 5 m |
SKYDDSSKIKT OVANFÖR DEN ÖVRE GRUNDVATTENSNIVÅN | |
---|---|
Markinfiltrering | 1 m |
Markbädd | 0,5 m |
Dessutom ska höjden av högvattenstånd (HW) som beror på översvämningar som man känner till beaktas så att reningsanläggningarna placeras 0,5 meter ovanför högvattenståndet.
Det rekommenderas att avloppssystemen i nybyggen i glesbebyggda områden ordnas så på fastigheten att både separata och kombinerade hanteringslösningar för tvätt- och klosettvatten är möjliga. Även utanför vattentjänstverkets verksamhetsområde är anslutningen till avloppsnätet det primära målet i Vanda.
Inom vattentjänstverkets verksamhetsområde ska fastigheterna i enlighet med lagen om vattentjänster (119/2001) ansluta sig till vattentjänstverkets avloppsvattennät.
Fastighetens ägare ska vara medveten om systemens uppbyggnad, skick och underhåll liksom också om tömningarna av avloppstankarna. Bevisliga utredningar om kontroller av avloppsvattensystemets skick, underhåll och andra åtgärder ska sparas. Verifikat över tömning av slutna cisterner och slamavskiljare för de tre föregående åren ska sparas och på begäran läggas fram för tillsynsmyndigheten.
Föreskrifter om redogörelser för avloppsvattensystemet och bruks- och underhållsanvisningar finns i 157 § i lagen om ändring av miljöskyddslagen (19/2017) och om en plan för avloppsvattensystem i 157 a §.
Avloppsvattenbrunnar som tagits ur bruk ska avlägsnas från marken eller rengöras ändamålsenligt och fyllas med ren jord i enlighet med Vanda stads hälsoskyddsordning.
Följande regler gäller vid tvättning av fordon, båtar, maskiner och motsvarande anordningar:
-
Tvättvattnet ska ledas ut i avloppsvattensystemet via en sandfångsbrunn och oljeavskiljare om det används tvättmedel som innehåller kolvätelösningsmedel eller om det handlar om yrkesmässig eller därmed jämförbar ofta återkommande tvättning.
-
Avloppsvatten som uppkommer i tvätten får inte direkt ledas ut i vattendrag utan att renas först. Tvätt och underhåll av fordon, maskiner och utrustning är förbjudet på gatan och andra områden i allmänt bruk.
På viktiga grundvattenområden ska allt tvättvatten i den utsträckning det är möjligt ledas i det allmänna avloppsvattensystemet via en sandfångbrunn och oljeavskiljare eller ett annat godkänt system för rening av avloppsvatten.
Arbetsmaskiner ska inte tvättas eller underhållas på byggarbetsplatser på viktiga grundvattenområden.
Autonpesuohje(pdf, 63.23 KB)Paddockar och ridbanor ska mockas rena från gödsel och gödseln ska föras till gödselhögen regelbundet, åtminstone på våren och hösten. Ytjorden i paddockar och på ridbanor ska förnyas vid behov. Med paddockar avses områden utan markväxtlighet där hästar eller ponnyer vistas utomhus dagligen året runt.
För att förhindra att vattnet förorenas ska paddockar och ridbanor placeras på ett tillräckligt avstånd från bäckar, älvar, träsk, sjöar, huvuddiken och brunnar och källor som används för samling av hushållsvatten. Bredden av skyddszonen beror på antalet djur, paddockens areal, hästarnas och ponnyernas dagliga vistelsetid i paddocken, höjdskillnaderna i terrängen och jordmånen.
Det är inte tillåtet att anlägga en paddock i en sluttning som för till en bäck, älv, träsk, sjö eller huvuddike om det inte finns möjlighet att lämna en tillräckligt stor skyddszon mellan sluttningen och vattenfåran och inte heller i ett översvämningsområde.
Gödselöverlåtelse
Det ska finnas ett skriftligt avtal eller ett verifikat över överlåtelse av gödsel som ska visas på miljöskyddsmyndighetens begäran.
Närmare information
I Vanda hälsoskyddsordning anges dessutom kommunala bestämmelser om begravning av djur.
Bestämmelserna i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (1250/2014) ska följas.
Enligt lagen om gödselfabrikat (539/2006) får gödsel inte säljas eller överlåtas utan godkännande av Livsmedelsverket.
Farliga kemikalier
Lagringen och hanteringen av kemikalier och flytande farliga avfall ska ordnas på fastigheten så att de inte kan tränga in i jordmånen, ytvattnet, grundvattnet eller i övrigt i miljön.
En fast eller mobil enkelmantald behållare för olja, bränsle och andra kemikalier, tankcontainer och lager för över 500 liter flytande kemikalier i kärl eller lager för flytande farligt avfall placeras i en tät invallning. Invallningen ska ha en volym på 110 procent av volymen för den största behållaren som innehåller brännbar vätska, 100 procent av volymen för den största behållaren som innehåller hälso- eller miljöfarliga kemikalier.
Behållarna utrustas med anordningar som förhindrar överfyllning.
Lager där under 500 liter flytande kemikalier lagras placeras på ett tätt underlag som inte släpper igenom kemikalier så att kemikalierna inte kan rinna ner i jordmånen, vattendrag eller avloppssystem och att eventuella läck kan samlas upp. Invallningen eller tröskeln dimensioneras åtminstone enligt volymen på den största behållaren som ska lagras. Lagret saknar avlopp eller eller så förses golvbrunnen med ändamålsenlig skyddslock eller spärrventil.
Regnvatten som samlas i invallningen hanteras vid behov så som arten av uppsamlat vatten förutsätter.
Lager för kemikalier och farligt avfall utomhus är avgränsat med stängsel och låst eller så har tillträde för utomstående förhindrats på annat sätt.
Behållare för bränsle och andra kemikalier placeras på jämn och stabil mark som håller den belastning som behållaren orsakar. Behållare placeras så att kemikalierna, om en olycka inträffar, inte tränger in i avloppssystemet, vattendrag, grundvattnet eller jordmånen.
Platserna där bränsle och andra kemikalier tankas eller fylls på beläggs med tät ytbeläggning eller motsvarande som förhindrar att kemikalier tränger genom. Tanknings- och påfyllningsplatserna placeras eller anläggs så att kemikalier i samband med en olycka inte tränger in i avloppssystemet, vattendrag, grundvattnet eller jordmånen. På tanknings- och påfyllningsplatserna finns uppsugningsämnen och utrustning för att samla in och lagra eventuella läckor. Bränslepåfyllningsventilen eller matarpumpen ska låsas utanför arbetstiden och även annars vid behov för att obehörig användning ska förhindras.
Därutöver på viktiga grundvattenområden
Fasta olje-, bränsle- och andra kemikaliebehållare som placeras utanför en byggnad skavara dubbelmantalde. Behållarna utrustas med en anordning som förhindrar överfyllning och som ger larm vid läckage. Arbetsmaskiner förvaras på täta underlag. Arbetsmaskiner ska inte tvättas och underhållas på byggarbetsplatser. Enligt 43 § i Vanda stads byggnadsordning ska förvaringen av bränsle och smörjmedel för arbetsmaskiner och andra ämnen på byggarbetsplatsen ordnas så att farliga eller skadliga ämnen inte råkar i jordmånen.
Sammanlagt förvaras högst 2 000 liter bränsle åt gången i särskilda behållare på byggarbetsplatser, förutom bränslet i arbetsmaskinernas tankar. Andra kemikalier som utgör en risk för förorening av grundvattnet lagras inte på platsen.
Närmare information
Om hanteringen och lagringen av kemikalier föreskrivs i kemikalielagen (599/2013). Rekommendationerna i bilagan gäller inte anläggningar där hanteringen och lagringen av kemikalier överskrider anmälnings- eller tillståndsgränsen som fastställs i statsrådets förordning 685/2015.
Bestämmelser om förpackning, märkning och om vilka uppgifter som ska lämnas om avfall ingår i statsrådets förordning om avfall (179/2012). Vid behov får bestämmelser som motsvarar rekommendationer om förvaring och hantering av kemikalier utfärdas i enlighet med 180 § i miljöskyddslagen.
Innehavaren eller ägaren av cisternen ska första gången låta inspektera underjordiska olje-, bränsle- och andra kemikaliecisterner som är i användning och som är belägna på andra platser än på viktiga grundvattenområden 15 år efter att cisternen har tagits i bruk, den andra gången 10 år efter föregående inspektion och tredje gången och därefter 5 år efter föregående inspektion, om inte cisternens konstaterade skick föranleder att en inspektion genomförs oftare.
Innehavaren eller ägaren av cisternen ska första gången låta inspektera olje-, bränsle- och andra kemikaliecisterner ovan jord och underjordiska olje-, bränsle- och andra kemikaliecisterner på viktiga grundvattenområden 10 år efter att cisternen har tagits i bruk, den andra gången 5 år efter föregående inspektion och tredje gången och därefter 5 år efter föregående inspektion, om inte cisternens konstaterade skick föranleder att en inspektion genomförs oftare.
Det ska göras upp ett inspektionsprotokoll över inspektionen som på begäran ska visas för tillsynsmyndigheten. Inspektionen får endast utföras av en inspektör som har bedömts som behörig av Säkerhets- och kemikalieverket.
Behållarens ägare eller innehavare ska avlägsna en olje-, bränsle- eller annan kemikaliebehållare jämte rör som tagits ur bruk och rengöra dessa innan de avlägsnas. Rengöringsintyget ska sparas inför en eventuell inspektion. Den som genomför rengöring ska ha den yrkeskunskap som uppgiften förutsätter.
Cisternen behöver inte tas bort om den har rengjorts ändamålsenligt och fyllts med sand eller annat godtagbart material före den 1 juni 2006. Cisternens påfyllnings- och luftrör ska emellertid avlägsnas.
Stadsmiljönämndens tillståndssektion kan i enskilda fall på skriftlig begäran bevilja dispens från skyldigheten att avlägsna en underjordisk cistern som tas ur bruk, om borttagningen är tekniskt sett svår eller orsakar oskälig skada för övrig egendom.
När fastighetens innehavare ändras ska innehavaren informeras om den underjordiska cisternen.
Om det i marken eller grundvattnet har kommit ut avfall eller andra ämnen som kan orsaka förorening, ska den som förorsakat detta omedelbart underrätta tillsynsmyndigheten (134 § i miljöskyddslagen).
Avfall
I markbyggnad kan vissa rena mineraler och andra avfallspartier i små mängder användas för att ersätta naturmaterial under följande förutsättningar:
-
materialet innehåller inte ämnen som är skadliga för miljön eller hälsan och orsakar inte heller andra skada eller fara för miljön
-
materialet har krossats så att det är lämpligt för användningsändamålet
-
placeringsstället ligger inte på ett viktigt grundvattenområde och på tillräckligt avstånd från brunnar för hushållsvatten
-
en konstruktion som innehåller avfall täcks eller beläggs
-
fastighetens ägare eller innehavare har godkänt deponeringen av avfallet.
Den som deponerar avfallet ska vara informerad om avfallspartiets renhet och oskadlighet.
Deponeringen av avfallet ska meddelas skriftligt till Vanda miljöcentral senast 30 dygn före deponeringen.
Om fastighetens ägare ändras ska den nya innehavaren informeras om användningen av avfall i markbyggnaden.&
Yrkesmässig avfallshantering eller anläggningsartad hantering liksom återvinning av avfallet förutsätter alltid miljötillstånd eller annat godkännande.
Vid kemisk borttagning av färg, sandblästring av fasader och andra konstruktioner samt avlägsnande av fogmaterial som innehåller polyklorerade bifenyler (PCB) eller bly ska arbetsobjektet och markytan alltid skyddas med till exempel presenning så att avfallet inte kan tränga in i jordmånen, avloppssystemet eller i vattendrag.
Fogmassan och utfyllningsbandet ska avlägsnas så väl som möjligt. Byggarbetsplatsen ska städas utan dröjsmål och avfallet ska lämnas till sådan hantering som förutsätts. Dammskydd regleras närmare i 17 §.
Fogmassa med PCB- eller blyhalt och avfall som uppstår vid kemisk färgborttagning ska vanligtvis behandlas som farligt avfall. När avfall av fogmassa lagras är det viktigt att se till att utomstående inte kommer åt att hantera avfallet.
Det är förbjudet att förstöra avfall genom förbränning.
Förbudet gäller inte:
- förbränning av torrt, rent och obehandlat träavfall vid lämplig eldstad
-
användning av papper och kartong som tändved
- öppen förbränning av grenar, torrt ris och löv i jord- och skogsområden och andra glest befolkade områden
- förbränning av avverkningsrester, halm eller annat liknande avfall som förbränns i jord- eller skogsbruksyfte.
Förbränning får inte orsaka otillbörlig skada för grannar eller den omgivande miljön. Materialet som ska brännas ska vara torrt.
Pannor och andra eldstäder ska justeras, underhållas och användas så att utsläppen inte skadar hälsan eller den allmänna trivseln och inte heller på annat sätt skadar miljön. Värmeanläggningens skick ska på begäran påvisas genom en expertbedömning.
Det är inte tillåtet att bränna till exempel trycksatt eller ytbehandlat trä, faner eller plast i fastighetsspecifika värmepannor eller andra eldstäder eftersom då dessa brinner uppkommer sot, lukt eller föreningar som är skadliga för hälsan och för miljön.
Myndigheterna har i samarbete utarbetat anvisningarna Tips för vedeldning (på finska).
Med förbränning över öppen eld avses också förbränning i tunna eller motsvarande kärl.
Platserna där snö tas emot ska placeras och anläggas så att varken smältvattnet eller verksamheten i övrigt leder till att miljön förstörs eller risk för det. Det är förbjudet att anlägga mottagningsplatser för snö på viktiga grundvattenområden, vattendrag och på stränder.
Verksamheten på platser för mottagning av snö och mellanlager får inte medföra olägenheter för bebyggelsen eller övrig markanvändning. I verksamheten ska 24 § om särskilt störande buller på natten och helger beaktas.
Innehavare av mottagningsplatsen ska se till rengöringen av området omedelbart efter att snön har smält.
Bekämpning av damm, rök och lukter
Vid sandblästring av byggnaders fasader ska dessa täckas så att damm och blästringsavfall inte sprids. Fasaderna ska också täckas om fasader som behandlas med asbesthaltiga beläggningar rengörs med högtryckstvätt i vilken trycket överstiger över 60 bar eller då beläggningen flagnar. Bestämmelsen om att täcka fasader gäller inte småskaliga reparations-, rengörings- eller reparationsarbeten.
Vid hantering av byggnaders yttre ytor ska fönster och andra öppningar för utomhusluft tätas så att damm och andra skadliga ämnen inte tränger in i byggnaden. Bestämmelsen om tätning gäller inte småskaliga reparations- eller reparationsarbeten. Vid behov ska maskinell ventilation avbrytas under den tid som arbetet utförs.
När elementfogar som innehåller polyklorerade bifenyler (PCB) eller bly avlägsnas ska spridningen av damm som uppstår i samband med slipningen förhindras genom att slipmaskinen kopplas till ett punktutsug med tillräcklig effekt.
Vid sandblästring av konstruktioner eller föremål utomhus och andra potentiellt skadliga arbeten ska med hjälp av tillräckliga skydd säkerställas att damm, lösningsmedelsångor eller motsvarande utsläpp som beror på verksamheten inte medför olägenheter eller fara för fastighetens invånare, grannar eller för miljön.
Den som utför sanering på fasader och andra yttre konstruktioner ska lämna in en skriftlig anmälan om byggarbete som är störande för miljön till Vanda stads miljöcentral senast 14 dygn innan arbetet inleds. Dessutom ska bostadsfastigheter som berörs av arbetet och andra parter som arbetet kan innebära olägenheter eller störningar för underrättas om arbetet.
Anmälan behöver inte lämnas för småskalig rengöring, renovering eller reparationer av byggnaders yttre väggar och andra konstruktioner utomhus.
Bygg- och rivningsarbete ska utföras så att dammolägenheterna under alla omständigheter hålls på ett minimum. Bygg- och rivningsutrustningen ska vara försedd med lämplig utrustning för dammbekämpning som alltid används när arbetet utförs nära bostäder, skolor, daghem eller andra objekt för vilka arbetet kan orsaka olägenheter eller störningar.
På byggplatser ska vägar för tung trafik och marksubstanser som flyttas eller rivs hållas
så dammfria som möjligt till exempel genom att de bevattnas eller saltas. För att förhindra dammolägenheter av jordmaterial ska även gatuområden som omedelbart påverkas av byggarbetsplatser hållas så rena som möjligt från jordmaterial som transporteras från byggarbetsplatsen.
Det ingår bestämmelser om utredningen hälso- och miljöfarligt byggnads- och rivningsavfall och dess hantering 55 § i förordningen om markanvändning och byggnad (895/1999). Utredningen ska vid behov läggas fram i samband med ansökan om byggnads- och rivningslov i enlighet med markanvändnings- och bygglagen (132/1999).
I Finlands byggbestämmelsesamling (del A1, punkt 12.6) föreskrivs att arbetsmetoderna inom byggandet ska vara sådana att spridning av damm och andra skadliga ämnen i omgivningen även som oskäligt buller förhindras.
Krossningsenheter ska vara försedda med tillräckligt effektiva anordningar som förhindrar att damm uppstår. Om det inte går att använda vatten för dammbekämpningen till exempel på grund av kyla ska tillräckligt effektiva dammavskiljare för filtrering av den dammhaltiga luften installeras på krossningsenheterna. Dammavskiljarna får inte tömmas bland krosset.
Dammbekämpningssystemet ska alltid vara i användning i sin helhet då krossning utförs.
Brytning ska utföras så att det uppstår så lite damm som möjligt. Borrutrustning ska förses med ändamålsenliga anordningar för dammbekämpning som alltid ska användas när arbete utförs. Om det för att binda borrdammet inte används dammbindningsmedel får anordningen för dammupptagning inte tömmas på sprängplatsen eller bland sprängsten. Dammbindningsmedlet får inte orsaka fara för miljön eller hälsan.
Det kan utfärdas byggarbetsplatsspecifika föreskrifter för bekämpning av dammolägenheter i beslutet om bulleranmälan i enlighet med 60 § i miljövårdslagen.
Damm till följd av maskinell borttagning av sandningssand eller damm som beror på annat maskinellt underhålls- och renhållningsarbete ska förhindras till exempel genom att området som ska rengöras bevattnas vid behov.
Lövblåsare får inte användas för att avlägsna sand.
Bekämpning av buller och vibrationer
Arrangörer av verksamhet eller evenemang som orsakar särskilt buller eller vibrationer ska skriftligen informera invånare, vård- och utbildningsinrättningar och andra sådana som kan utsättas för olägenheter eller störningar om åtgärden eller evenemanget som han eller hon ordnar.
Verksamhetsutövaren ska lämna en skriftlig anmälan i enlighet med 118§ i miljöskyddslagen till Vanda miljöcentral om tillfälliga åtgärder eller ett evenemang som orsakar särskilt störande buller eller vibrationer minst 30 dagar innan verksamheten inleds åtminstone gällande:
1. Tillfällig krossanläggning.
2. Brytningsarbete som omfattar borrning, sprängning, brott eller lastning och körning av stockar samt pålning och användning av hydraulisk hammare om
- verksamheten bedrivs under andra tider än måndag till fredag kl. 7.00–18.00
- utvinningsarbete som utförs i mer än 25 dagar
- pålning utförs eller hydraulisk hammare används i mer än 10 dagar.
3. Yrkesmässigt bygg-, rivnings-, reparations- eller renoveringsarbete eller motsvarande tillfälligt arbete som resulterar i en bullernivå på mer än 85 dB på ett avstånd av 10 m från bullerkällan och som utförs antingen
- under två eller flera nätter mellan kl. 22.00 och 7.00
- mer än fem dagar mellan kl. 18.00 och 22.00
- två eller flera veckoslut, från fredag kl. 18.00 till måndag kl. 7.00
- på en allmän helgdag eller i mer än 25 dagar på vardagar från måndag till fredag kl. 7.00–18.00.
4. Tillfälliga evenemang som orsakar särskilt störande buller, till exempel
- utomhuskonsert
- motorsporttävling
- idrotts- och nöjesevenemang, uppvisning eller annan stor offentlig tillställning
- flyguppvisning eller tillfällig publikflygning som omfattar fler än tio landningar eller uppstigningar.
5. Fyrverkeri som ordnas kl. 24.00–7.00 och fyrverkeri som inkluderar pjäser med en diameter över 100 mm eller med motsvarande bullernivå som dessa som ordnas efter kl. 22.00. Bestämmelsen gäller inte fyrverkeri vid årsskiftet.
Skyldigheten att anmäla evenemang enligt punkt 4 gäller emellertid inte endagsevenemang som ordnas måndag till lördag kl. 7.00–20.00 eller på söndag eller en allmän helgdag kl. 12.00–20.00.
Närmare information
Arrangören ska med vissa undantag enligt 14 § i lagen om sammankomster (530/1999) anmäla offentliga tillställningar till polisen. Polisen kan ge bestämmelser om evenemanget eller förbjuda det bl.a. om tillställningen skulle orsaka avsevärd olägenhet för utomstående eller miljön.
Föreskrifter om användningen av fyrverkeripjäser ingår i lagen om säkerhet vid hantering av farliga kemikalier och explosiva varor (390/2005) och i statsrådets förordning om säkerhetskraven vid tillverkning, hantering och upplagring av explosiva varor (1101/2015).
Användningen av fyrverkeripjäser ska anmälas till räddningsmyndigheterna och fyrverkeriuppvisningar till Säkerhets- och kemikalieverket och till polisen.
Det är förbjudet att utföra arbete och använda maskiner eller anordningar som orsakar synnerligen störande buller i närheten av bostäder, bäddavdelningar och inkvarteringsrörelser eller andra känsliga objekt kl. 22.00–07.00 och på söndagar och allmänna helgdagar före klockan 10.00 och efter klockan 22.00. Detta gäller inte för utförande av nödvändigt tillfälligt arbete.
När du använder ljudanläggningar se till att ljudanläggningarna riktas och ställs in så att användningen stör grannskapet så lite som möjligt.
Övriga bestämmelser
Fastighetsinnehavaren eller fastighetsägaren, den som använder området, verksamhetsutövaren eller verksamhetsarrangören ska på begäran lämnade uppgifter till kommunens miljöskyddsmyndighet som är nödvändiga för utövande av tillsynen av verksamhet som orsakar risk för miljöförstöring och om åtgärder, anordningar och planer vars syfte är att förebygga och bekämpa naturförorening.
Vid tillsynen följs bestämmelserna i 13 kapitlet i miljöskyddslagen om tillsyn och förvaltningstvång. Bestämmelser om påföljder ingår i 188 § i miljöskyddslagen och i 48 kap.1–4 § i strafflagen.