Så här planeras staden – kom med!

I en hurdan stad vill du leva? Vad har hänt innan en byggnad eller en gata börjar byggas? Stadsplaneringen är allas gemensamma sak – Vanda växer och utvecklas utifrån allas idéer.

Det lönar sig att bli intresserad av stadsplanering

Utvecklingen i Vanda styrs av stadsplaneringen. Stadsplanering är långsiktig planering och beslut om var i Vanda man ska bygga, var det finns plats för parker och skogar och var trafiken ska vara. Varje stadsinvånare kan påverka planerna på många sätt i olika skeden.

Staden planeras i samarbete med markägare, invånare, företag och många andra parter. I planerna sammanjämkas många olika behov och olika parters intressen och åsikter.

Varje åsikt är viktig och som ett resultat utvecklas staden till en kompromiss mellan olika åsikter och idéer. Alla åsikter beaktas så bra som möjligt, men ingenting och ingen bestämmer ensam över lösningarna.

Vanda växer hållbart längs kollektivtrafikrutterna

Vandas mål är att vara en koldioxidneutral stad före 2030. Tillväxt som skonar miljön styrs med en generalplan vars mål är att staden ska växa genom förtätning av de befintliga centrumen och bostadsområdena, varvid nya bostads- och arbetsplatsbyggnader och tjänster byggs på befintliga områden. Genom detta skonas så stora naturområden runt centrumen som möjligt.

Vanda består av flera olika stadscentrum. Ur invånarnas synvinkel är säkerhet och trivsamhet samt goda vardagstjänster och trafikförbindelser viktiga i dem alla. Målet är att kollektivtrafikförbindelserna som utvecklas, såsom Vanda spårväg som planeras, och goda förutsättningar för gång- och cykeltrafiken ska möjliggöra en bilfri livsstil för allt fler Vandabor.

Planläggningen är grunden för planeringen

Vanda har stadscentrum, småhusområden, arbetsplatsområden och värdefull natur. I staden finns viktiga trafikknutpunkter för hela Finland: riksvägar, järnvägar och Helsingfors-Vanda flygplats. I planläggningen funderar man på hur de olika områdena används. Planläggningen är indelad på olika nivåer: från den mer ungefärliga landskapsplanen till en generalplan som omfattar hela staden och mer detaljerade detaljplaner. Om detaljerna i gatorna och parkerna utarbetas gatu- och parkplaner och byggnadernas detaljer fastställs i bygglov. 

I planläggningsprojekt ingår alltid ett program för deltagande och bedömning som fastställer utgångspunkterna för planen och möjligheterna för olika parter att påverka den. Planprojekten måste presenteras offentligt i olika skeden, och därför finns informationen om alla aktuella planprojekt på stadens webbplats.

Landskapsplanen

Landskapsplanen är en översiktlig plan över markanvändningen i landskapet. Landskapsplanen styr kommunernas planläggning och för utarbetandet av planen ansvarar Nylands förbund och den godkänns av landskapsförbundets förbundsfullmäktige.

Generalplanen

Generalplanen är en plan för var invånarna, arbetsplatserna, tjänsterna och trafiken ska placeras i staden. Typiska frågor som ska lösas i generalplanen är bland annat de nya huvudtrafiklederna och stadens utbyggnadsriktningar.

Generalplanen fastställs av stadsfullmäktige och den har traditionellt utarbetats i Vanda ungefär vart tionde år. Generalplanen kan också utarbetas i etapper eller enligt delområden. När generalplanen gäller endast för en del av en kommunen kallas den för delgeneralplan.

Dispositionsplanen

Dispositionsplanen är en plan för planläggningen. Den är mer generell än detaljplanen, men å andra sidan mer detaljerad än generalplanen. Dispositionsplanen är en riktgivande markanvändningsplan, vilket betyder att den till skillnad från generalplanen och detaljplanen inte har några rättsverkningar.

En dispositionsplan utarbetas i allmänhet för att styra den mer detaljerade planeringen av ett större område. Ett exempel på en sådan situation är dispositionsplanen för Vanda spårväg.

Detaljplanen

Detaljplanen är den mest detaljerade planen i markanvändningsplaneringen. En detaljplan gäller en del av kommunen, till exempel ett bostadsområde eller företagsområde, ett kvarter eller till och med bara en tomt. Detaljplanen avgör vad som får byggas och hur mycket. Bestämmelserna kan exempelvis gälla byggnadernas höjder och färger, gatornas bredd samt annat som påverkar stadsbilden.

Om det inte finns någon detaljplan för ett visst område, följer man generalplanen i byggandet. Detaljplanen, såsom generalplanen, fastställs av stadsfullmäktige.

Planer för att specificera planläggningen

Gatu- och parkplanerna

Gatu- och parkplanerna anger i detalj den exakta placeringen av gator och parker som ska byggas, ytmaterialen, planteringarna samt placeringen av till exempel bänkar, lekställningar och gatlyktor. Planen görs antingen för byggande av nya områden eller för utveckling av befintliga områden. Gatu- och parkplanen godkänns av stadsrumsnämnden.

Bygglov

Ett bygglov anger de exakta dimensionerna, placeringen av och andra egenskaper hos en enskild byggnad, gata eller annan byggåtgärd. Markägaren ska ansöka om bygglov i praktiken för allt byggande i detaljplaneområdet. Om det inte finns någon detaljplan för området räcker ett åtgärdstillstånd eller en åtgärdsanmälan för vissa projekt.

Bygglov för de största projekten godkänns av stadsmiljönämndens tillståndssektion. Bygglov för småhus beviljas av bygglovsmyndigheten.

Byggandet av staden kan påverkas i många skeden

Planeringen börjar

Under planens planeringsfas, som börjar när markägaren ansöker om planläggning, kan vem som helst framföra sina åsikter och idéer till staden utan formkrav. I och med att processen framskrider tar man fram ett program för deltagande och bedömning för planen, där man bland annat fastställer projektets tidtabell, hur projektet kommuniceras, vem som är intressenter i planen och hur dessa kan delta i planläggningsprocessen.

Intressenterna är de personer, företag och samfund som berörs av planen som utarbetas. Intressenterna fastställs alltså i programmet för deltagande och bedömning för planen och de har rätt att ta ställning till planen när planeringen framskrider.

Programmet för deltagande och bedömning måste läggas fram offentligt och under programmets framläggningstid kan vem som helst framföra sin åsikt om den. Vid behov måste planen revideras på grundval av åsikterna.

Ett planutkast eller planförslag färdigställs

När planeringsarbetet framskrider läggs planutkastet fram till påseende och deltagarna kan framföra sina åsikter om det. Av alla planer görs inte nödvändigtvis ett planutkast, utan ibland lägger man direkt fram ett planförslag.

Åsikter och anmärkningar om planen måste framföras under den tid under vilken planutkastet eller -förslaget är framlagt för påseende. Framläggningstiden är minst 30 dagar. Staden svarar skriftligen på alla åsikter och anmärkningar.

I vardagsspråket kallas alla ståndpunkter i allmänhet för åsikter, men den officiella termen för en ståndpunkt som uttrycks om ett program för deltagande och bedömning eller ett planutkast är åsikt och för en ståndpunkt som uttrycks om ett planförslag är anmärkning.

Stadsstyrelsen fattar på förslag av stadsmiljönämnden beslut om framläggning av planen till påseende. Små planer läggs fram av stadsmiljönämnden.

Efter planförslaget följer stadsfullmäktiges godkännande av planen. Beslutsfattandet inleds åter i stadsmiljönämnden som beslutar att föreslå godkännande av planen till stadsstyrelsen och vidare till stadsfullmäktige.

Den som är missnöjd med planbeslutet har rätt att anföra besvär hos förvaltningsdomstolen.

Information om planerna kan hittas på många sätt

Utvecklingen av staden kommuniceras på många sätt och planläggningen är offentlig verksamhet. All viktig information finns på Vanda stads webbsidor för planläggning. Alla planer som läggs fram till påseende finns också i pappersform i Vandainfo, och kundtjänsten hjälper med att studera dem på plats. 

Ett viktigt informationspaket om planläggningen är den planläggningsöversikt som publiceras på stadens webbplats och i Invånartidningen på våren. I den beskrivs planläggningsprojekten som pågår och inleds under det innevarande året. Något mer långsiktiga planer beskrivs i planläggningsprogrammet som innehåller en förteckning över planläggningsprojekten under de kommande tre åren.  

Information skickas också personligen till intressenterna i planen som bereds och om planläggningsprojekten ordnas invånarmöten och enkäter för kartläggning av åsikter. 

Dessutom publiceras information om projekt som ska inledas på stadens sociala medier, i Invånartidningen och i de områdesspecifika nyhetsbreven.

Bli intresserad av stadsplaneringen och dela med dig av dina tankar!

Innan ett hus eller en gata byggs har man alltså gjort en grundlig planering och på så sätt kommit fram till det bästa möjliga slutresultatet. Stadsbornas deltagande genom åsikter är viktigt för att staden ska byggas till den bästa möjliga platsen att leva på för alla. Många stadsanställda arbetar med att planera staden och även dina idéer och åsikter är viktiga verktyg för dem.

Keywords

StadsutvecklingBli involveradDelaktighet