Underhåll av gator

Presentation
Underhållet av tågstationerna och deras omgivningar är uppdelat mellan staden, Trafikledsverket och VR. Trapporna till plattformarna hör till exempel inte till stadens underhåll.
För underhållet av infarter till tomter och skottningen av snö som snöplogen lämnar ansvarar fastighetsägarna.
Snöplogning
Snöplogningen kan inledas när det finns 3 till 5 centimeter snö. Vägarna kan saltas och sandas redan tidigare. Snöplogningen kan också genomföras förebyggande.
Gatorna plogas i regel i den ordning som underhållsklassificeringen bestämmer.
Gatorna ska enligt lagen vara i ett tillfredsställande skick med avseende på trafikens behov. I praktiken leder detta till att man för att trygga räddnings-, service- och arbetstrafiken först måste underhålla gatorna för kollektivtrafiken och andra gator med livlig trafik. Först därefter kan gatorna i bostadsområdena plogas.
Vid långvarigt snöfall kan det hända att gatorna i bostadsområden plogas först dagar efter att snöfallet upphörde. Strävan är att efterarbetet på gatorna efter snöfall utförs omedelbart efter snöplogningen.
Gatuområdet i Vanda som ska underhållas omfattar cirka 1 600 kilometer.
Gatorna är indelade i tre underhållskategorier:
- Till underhållskategori 1 hör de livliga gatorna inom kollektivtrafiken och huvudgatorna, till exempel Asolaleden och Skrapbergsvägen och de viktigaste gång- och cykelvägarna.
- Kategori 2 omfattar övriga gator inom kollektivtrafiken och de viktigaste matargatorna.
- Kategori 3 består av bostads- och tomtgator,
Underhållskategorin bestäms utifrån trafikmängden, trafikens art och behov. Långtradar- och bussterminaler, branta backar och livliga gång- och cykelvägar som leder till stationerna till exempel medför särskilda behov.
I gatuklassificeringen och i den praktiska verksamheten har vi strävat efter att också beakta daghem, skolor, hälsocentraler och andra servicecentraler.
I planeringen av snöplogningen har även tagits hänsyn till att plogarna ska kunna röra sig smidigt. För att snöplogar och förbipasserande ska kunna röra sig är vi tvungna att under plogningssäsongen flytta på betong- och körhinder som finns på lederna.
Tidvis är samordningen av plogningen av körbanor och leder problematisk eftersom körbanan borde plogas först för att cykel- och gångvägen intill inte ska täppas till. Samordningen av flera maskinenheter lyckas emellertid inte alltid.
När en väg hyvlas åtföljs väghyveln vanligtvis av en lastare som öppnar upp infarterna till tomterna. Vid behov transporterar staden bort snövallen som bildas på trottoarkanten om den hindrar trafiken. Efter rikliga snöfall kan det emellertid dröja veckor innan snön kan transporteras bort.
I Vanda utförs 65 procent av plogningen av stadens anställda och resten på entreprenad. Staden har tre privata entreprenadområden, Korso, Björkby och Håkansböle som helt sköts av en privat entreprenör. Dessutom anlitas privata maskinentreprenörer, fordon och fordonsförare bland annat för att hjälpa stadens egna fordon med snökörning och snöplogning.
Vid snöstorm arbetar cirka 50 stadsanställda med plogning och lika många avtalsentreprenörer. I fordonsparken ingår väghyvlar, plogbilar, saltnings- och sandningsfordon samt lastbilar som transporterar bort snön. Fotfolket tar hand om trappor, busshållplatser och motsvarande.
Kostnaderna för vinterunderhållet beror på snömängden och varierar mellan 4 och 7 miljoner euro. Snöplogningen av gatorna under en snörik vinter fördubblar kostnaderna. En ordentlig snöstorm kostar staden cirka 100 000 euro. Under de senast åren har underhållskostnaderna i gatuområden legat under 2 euro per kvadratmeter per år.
De största utgiftsposterna är snöplogningen, halkbekämpningen, snötransporterna och avlägsnande av sanden som använts för sandning. I Vanda är årsbudgeten för gatuunderhållet jämte reparationer, renhållning och vinterunderhåll cirka 12 miljoner euro.
Tomtägaren har som uppgift att ploga infarten till tomten och andra uppgifter som gäller underhållet. Det är också tomtägaren som ska ta bort snövallen som bildas vid infarten i samband med snöplogningen. Det ska finnas en plats för på tomten för snön som plogas och skottas på tomten. Det är inte tillåtet att flytta ut snön på gatan eller på grannens sida. Husbolag ger ofta fastighetsservicebolag i uppdrag att ploga gårdar och gårdsgator.
Tomtägaren ska också se till att dikestrumman i öppna diken inte täpps till genom att ta bort is, snö, löv och skräp som hindrar regnvattnet att passera.
Fastighetens ägare eller innehavare ansvarar för sin väganslutning från kanten av körbanan eller från kantstenen till tomten, vilket också omfattar området mellan trottoaren och körbanan.
Sandning
Sandningen inleds utgående från väderprognoser eller rådande väderförhållanden. Syftet med sandningen är att förhindra halka som har uppstått eller förmodligen uppstår. Staden sandar vanligtvis inte körbanorna, men det utförs så kallas preciserad sandning bland annat i mycket kuperade områden och på busshållplatser.
Trottoarer och cykelvägar sandas regelbundet under vintern. Trottoarer saltas vanligtvis inte utan halkbekämpningen genomförs i regel alltid genom sandning med undantag av vissa avvikande situationer och särskilda ställen.
Vanda stads gatuunderhåll använder så kallad skyddssand för att bekämpa halka på gång- och cykelvägar. Sanden har samma kornstorlek som sandningsmaterialet som kallas ”mördarmakadam”.
Skyddssanden skiljer sig från sandningsmaterialet som vanligtvis används genom att den inte har krossats vid framställningen. Därför är stenmaterialet inte så vasst. Skyddsmakadam används allmänt bland annat på lekplatser för barn till exempel under gungor.
Materialet som används för sandning är tvättad och har en kornstorlek på 1–6 millimeter. När stenmaterialet tvättas avlägsnas det fina materialet (mindre än 1 millimeter) i makadamen. Metoden har som syfte att minimera dammet på våren.
Okrossad makadam har inte lika bra friktionsvärde som krossat stenmaterial, men det krossade stenmaterialet kan till exempel orsaka punkteringar. Användningen av okrossad makadam gynnar vintercyklister bättre utan att fotgängarnas säkerhet glöms bort.
Trots att gång- och cykelvägar sandas på ett cykelvänligt sätt rekommenderar staden vintercyklister att använda punkteringsskyddade cykeldäck i gott skick försedda med grov profil.
Sandningssanden tas bort på våren så snart vädret tillåter. När sanden tas bort används alltid en viss mängd vatten vilket innebär att inte är möjligt att genomföra sandutsug efter nattfrost en eller när vägytan fortfarande är mycket kall, för att inte extra halka ska uppstå.
Säsongen med gatudamm är vanligtvis som värst precis då när vintern börjar övergå i vår, gatorna har torkat men temperaturen under natten fortfarande ligger under noll grad. Staden strävar efter att minimera mängden gatudamm på våren.
Grusupptagningen kan vanligtvis inledas i månadsskiftet mars-april. Sandborttagning genomförs först på gator med kollektivtrafik och på andra gator med livlig trafik eftersom risken för att gatudamm ska uppstå är störst på dessa vägar.
Grusupptagningen på gator i bostadsområden genomförs ofta efter att huvudgatorna sopats eftersom sanden, trafiken och mängden gatudamm är allra lägst på de här gatorna.
Strävan är att alla gator tvättas och rengörs en gång före Valborg. Gatorna tvättas fortgående under våren och sommaren.
Ge respons
Närmare information
Stadsmiljöns kundservice
Vandainfo 0983922242 vantaa-info@vantaa.fiAnmäl akuta och farliga fel i gatuområdena till Vanda-infon må, ti, to kl. 8.45–15, on kl. 8.45–14, fr kl. 8.15–15.
Huvudstadsregionens trafikstyrningscentral
Ring Huvudstadsregionens trafikstyrningscentrals gemensamma telefonnummer dygnet runt för att anmäla defekta trafikljus.
Polisinrättningen i Östra Nyland
Du kan informera polisen om trafikproblem eller ställa frågor om trafiklagstiftningen per e-post.
Nödnummer
112Ring nödnumret om du utanför kontorstid på kvällar och helgerna observerar ett brådskande och farligt fel i stadens gatuområden.
Verksamhetsställen
Snöupplag
Mer information om verksamhetstället Koivuhaan lumenvastaanottopaikkaKvesvedsvägen 10
01300Vanda
Finland
Snöupplag
Mer information om verksamhetstället Kulomäen lumenvastaanottopaikkaBränntoppsgränden
01450Vanda
Finland
Stadsmiljöns kundservice betjänar i frågor som gäller bland annat stadsplanering, byggande och kartor.
Mer information om verksamhetstället Vanda stadsmiljös kundserviceBanvägen 11, 2. vån.
01300Vanda
Finland
Snöupplag
Mer information om verksamhetstället Vehkalanmäen lumenvastaanottopaikkaVeckalvägen
01730Vanda
Finland