Fartfylld vecka i England för Västersundom skolas elever

Artikel

Etiketter

BarnfamiljerUnga

Västersundom skolas femte och sjätteklassare flög till England i slutet av september för att bekanta sig med Mansfield och London.

Västersundoms skola har haft en vänskola i England i redan över 20 år. I år var det dags att besöka den engelska skolan i Mansfield. Mansfield ligger i Midlands i mitten av England strax utanför Nottingham, nära den kända Sherwood skogen.

En av resans höjdpunkter var utfärden till Chatsworth House, som påminde om ett slott. Bredvid fanns det en farm med husdjur: getter, får, grisar och kor som barnen fick titta på. Sedan bar det av till ett kloster där den kända poeten Lord Byron hade bott på 1800-talet. Barnen fick också tid att bekanta sig med staden och omgivningen. Före hemresan var skolklassen ännu några dagar i London.

I London besökte de Madame Tussauds vaxkabinett och var på en båttur på Thames floden där de fick se många bekanta byggnader. I det stora pariserhjulet London Eye kunde de beskåda Londons vackra vyer.

Nästa förmiddag besökte de British Museum vilket platsade perfekt eftersom de just läst om Egypten i skolan. I museet fick de se på runskrifter, hieroglyfer och mumier. På eftermiddagen var det dags att kasta sig i leksakernas värld i leksaksbutiken Hamleys, som hör till ett av världens största, och var grundad redan 1760. Den enorma butiken var 7 våningar hög.

– Vi testade också mycket engelsk mat, fish and chips, och var till Chinatown och åt, berättar klassläraren Patrik Karlsson som ordnat resan. På det viset kunde barnen ta del av hur den engelska kulturen är. Både språk och mat men också att träffa människor och prata med dem.

Sjätteklassarna Hano och Ellinor beskriver resan som väldigt lyckad.

– Det bästa med resan var fritiden, att shoppa, säger Hano. Jag köpte en fotbollsskjorta! Madame Tussauds var också fint.

– Vi besökte många fina byggnader och det var trevligt att få vara med kompisarna, säger Ellinor.

De hade förberett sig för resan genom att gå igenom programmet och träna hur man pratar, exempelvis olika artighetsfraser som ”please”.

De hade också gått igenom praktiska saker eftersom England och Finland Västersundom skolas femte och sjätteklassare flög till England i slutet av september för att bekanta sig med Mansfield och London. Fartfylld vecka i England för Västersundom skolas elever fungerar lite olika.

Patrik Karlsson är väldigt nöjd med resan.

– Under resan så har barnen växt enormt som individer. Under sex dagar när de kommer bort från den vana miljön så tar de ansvar, beställer mat själva, tar kontakt med nya människor. Den tidigare osäkerheten försvinner och de vågar prata, umgås och ta kontakt med nya människor. Det här ären av de finaste bitarna med utbytet, säger Karlsson.

Keywords

Invånartidning