Vanda50-bakelsen blir till – baka den du också!
Jubileumsåret till ära har Vanda fått en egen Vanda50-bakelse. Receptet har skapats av Lotta Honkaranta och Breshna Shafizada som studerar till bagare-konditor vid yrkesinstititutet Varia. Bakelsen som fått sitt namn efter jubileumsåret är en blåbärsros som smälter i munnen.
Vantaa50-leivoksen kehittivät Vantaan ammattiopisto Varian opiskelijat Breshna ja Lotta.
Receptet är enkelt och passar alla hemmabagare, säger studerandena.
– Smaken är garanterat jättegod, lovar Lotta Honkaranta.
De vackra och läckra blåbärsrosorna passar till både vardag och fest. Bakelsen framställs av en deg som påminner om mördeg. Receptet kan varieras efter smak, och bara fantasin sätter gränser för hur man dekorerar.
– Om man inte gillar blåbär kan man till exempel lägga jordgubb eller aprikos i fyllningen. Bakelserna kan också göras utan färg eller dekoration, fortsätter Breshna Shafizada.
Prova receptet och dela dina jubileumsbakelser med hashtaggen #HelaVandaBakar. Se bakningsvideon på YouTube.
Vanda50-bakelsen
Blåbärsrosen
(cirka 15 bakelser)
Deg:
330 g smör
3 dl (250 g) socker
8 dl (500 g) vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
3,5 msk naturell yoghurt
1,5 tsk salt
röd livsmedelsfärg
Fyllning:
blåbärsmarmelad (stekbeständig)
2,5 msk (20 g) vaniljkräm i pulverform
1 dl vatten
Dekoration:
1,75 dl (100 g) florsocker och 4 tsk vatten
exempelvis nonpareller, vit choklad, pärlsocker (dekorera efter smak)
Muffinsformar i storleken 7 x 4 cm för gräddning
Så här tillagar du bakelserna:
1. Väg/mät råvarorna. Bearbeta degen med händerna eller i köksmaskin med en platt visp för bakning. Degen är klar när den får en tydlig bollform.
2. Dela degen i två delar och färga den ena delen röd. (Du kan också laga färglösa bakelser.)
3. Låt degen stå i kylskåpet i cirka 15 minuter.
4. Gör vaniljkrämen medan degen är i kylskåpet. Lägg vaniljkrämen i pulverform i vattnet och blanda med en vispel.
5. Ta degen från kylskåpet. Kavla ut degbitarna i olika färger till två separata tunna plattor.
6. Använd till exempel ett dricksglas som form: tryck ut runda bitar av degen med glaset. En lämplig diameter för glaset är cirka 8 cm.
7. Placera fem runda bitar i rad så att de överlappar varandra. Varannan rund bit av ljus deg och varannan av röd. Du kan också göra bakelserna enfärgade.
8. Bred ut en tesked blåbärsmarmelad och en tesked vaniljkräm på raden av degbitar.
9. Rulla ihop raden av degbitar och skär den itu i mitten.
10. Placera bakelsehalvorna i muffinsformarna. Lägg snittytan neråt.
11. Grädda i mitten av ugnen i 190 grader i cirka 25 minuter.
12. Låt bakelserna svalna. Gör en florsockerglasyr, pomada, under tiden: rör ihop fyra teskedar vatten med florsockret. Tillsätt florsockret gradvis, tills glasyren är rinnande, men fast.
13. Spritsa glasyren eller häll den över de svalnade bakelserna med en sked.
Dekorera efter smak, använd din fantasi! Till dekoreringen passar exempelvis vit choklad, pärlsocker, nonpareller och florsocker.
Den här artikeln publicerades i Asukaslehti 2/2024. Läs de andra artiklarna på Invånartidnings hemsidan!