Det är bra att på förhand diskutera spelreglerna för avslutningsdagens festande med barnen och ungdomarna

Nyhet

Då skolorna slutar och sommarlovet börjar, är det för många en anledning till fest. De flesta barn och unga firar ansvarsfullt. Eftersom användningen av berusningsmedel ökar på avslutningsdagen ökar även riskerna och det är bra att vara förberedd.

Kuusijärven uimaranta

Hanaböle träsk friluftsområde är ett av de populäraste områdena i Vanda var ungdomarna firar efter skolavslutningen

Skolornas avslutning är på lördagen 4 juni 2022 och många barn och unga förväntas samlas för att fira att skolan slutat och sommarlovet börjar. Det är vanligt att användningen av berusningsmedel ökar och därmed risken för olika olyckor. De flesta barn och unga firar ändå skolavslutningen fint och utan problem även den här våren. 

Tidigare år har festandet sysselsatt såväl polis, ambulanser, ungdomsarbetare som frivilliga. Även detta år har man förberett sig för situationen och på de populäraste samlingsställena finns polisinrättningen i Östra Nyland, Vanda stads ungdomsarbete och Röda korsets dejourerande servicebil och frivilliga på plats. Platser som de unga gärna samlas på är traditionellt skolgårdarna och daghemmens gårdar och allmänna parkområden. I Östra Vanda är populära ställen Hanaböle träsk friluftsområde, Dixis omgivning, Heurekaparken och i Västra Vanda Ådalsparken. En del av Vandas unga färdas till Helsingfors centrum för att festa med tusentals andra unga eller till Strandparken i Träskända. 

Var anträffbar via telefon 

Polisen, barnskyddsmyndigheterna och ungdomsarbetarna är i kontakt med minderåriga barns vårdnadshavare ifall den unga påträffas berusad eller har gjort ett brott. Vårdnadshavarna ska alltså vara anträffbara via telefon speciellt på festkvällen och svara på telefonsamtal som kommer från okänt nummer. Vanda stads ungdomsarbetare ger service också via telefon. Det patrullerande ungdomsarbetet koordineras av Juha Nikkinen tel. 040 546 5704 i Östra Vanda och Milja Heinonen tel. 040 195 0341 i Västra Vanda. Du kan ringa till numret om du är orolig för ditt barn eller barnets tillstånd. Det skulle vara bra för föräldrarna att prata med den unga om riskerna som avslutningsdagens festande kan innebära. Kom överens om spelregler tillsammans så att en trevlig kväll inte avslutas med ett samtal från polisen eller en olycka. 

Det är också bra att minnas att faran för coronaviruset inte är över än. Det lönar sig alltså att vara försiktig och följa myndigheternas rekommendationer för att säkra den ungas hälsa och säkerhet.