Enheterna som deltar i det tvååriga förskoleförsöket har publicerats

Nyhet

Etiketter

SmåbarnspedagogikBarnfamiljer

Vanda är med i det nationella försöket med tvåårig förskoleundervisning. Undervisnings- och kulturministeriet har gjort ett urval gällande enheterna där försöket genomförs samt vilka år 2016-födda barn som deltar (läs mer om försöket på Undervisnings- och kulturministeriets sida). Av vandas svenskspråkiga enheter deltar Dickursby daghem. Försöket inleds i augusti 2021 och de familjer som deltar får ett brev med information och anmälningsanvisningar per post. Andra än dessa familjer kan inte delta i försöket.

I förskoleundervisningen bekantar man sig med saker som intresserar barnen genom att leka och utforska och på andra sätt som passar små barn. Syftet med förskoleundervisningen är att ge barnet möjligheter till vänskap, lärandets glädje och nya intressen. En tvåårig förskola ger barnen tid att utvecklas och lära sig i sin egen takt. I försöket samlar man in information om den tvååriga förskoleundervisningens inverkan på barnens förutsättningar att utvecklas och lära sig, de sociala färdigheterna och förmågan att bygga upp sin självkänsla.

Utbildningsstyrelsen har publicerat grunderna för läroplanen som styr undervisningen under försöket. I Vanda jobbar vi nu under våren på den lokala, preciserande läroplanen. Läroplanen fokuserar på barnets känsla av grupptillhörighet, en enhetlig förskoledag samt barnens och vårdnadshavarnas möjligheter att påverka förskoleundervisningens verksamhet. Personalens, barnens och vårdnadshavarnas tankar tas i beaktande i läroplansarbetet. Undervisningsnämnden beslutar i juni om läroplanen som tillämpas i försöket med tvåårig förskoleundervisning i Vanda.

Följande enheter i Vanda deltar i försöket:

Dickursby daghem

Fazerin päiväkoti

Havukallion päiväkoti

Hevoshaan päiväkoti

Hämeenkylän päiväkoti

Illenpuiston päiväkoti

Isonmännyn päiväkoti

Jokiuoman päiväkoti

Keihäspuiston päiväkoti

Kimaran päiväkoti

Lipunkantajan päiväkoti

Martinlaakson päiväkoti

Metsolanmäen päiväkoti

Metsälinnun päiväkoti

Pakkalanrinteen päiväkoti

Peltolan päiväkoti

Peltovuoren päiväkoti

Rautpihan päiväkoti

Seljapolun päiväkoti

Solkikujan päiväkoti

Suitsikujan päiväkoti

Tammistonrannan päiväkoti

Tikkurilan päiväkoti

Ulrikan päiväkoti

Varistonniityn päiväkoti

Vartiokujan päiväkoti

Keywords

DaghemFörskolaUtveckling