Idag möttes alla svenskspråkiga lågstadier från Finland för den årliga Stafettkarnevalen vid Olympiastadion i Helsingfors

Nyhet

I år firar Stafettkarnevalen sin 61:a födelsedag tillsammans med 1 704 anmälda lag och 8 600 löpare från 190 olika skolor. I hejarklackarna deltar det 1 850 hejarklacksdeltagare i år. I tävlingen för bästa hejarklack, i klassen för lågstadier, var det i år Kyrkfjärdens skola från Ingå som tog hem segern. Stafettkarnevalen är hela Europas största skolidrottsevenemang.

Stafettkarnevalen 2023

Inmarschen startade klockan 12:55 på fredagen vid Olympiastadion i Helsingfors. Foto av Sofia Åberg.

Stafettkarnevalen ordnas 19.-20.5.2023 för svenskspråkiga lågstadier på fredagen och för högstadier samt gymnasier på lördagen. Från Vanda svenskspråkiga lågstadier deltog Kyrkoby skola, Västersundom skola, Dickursby skola och Mårtensdal skola. Även språkbadsskolan Uomarinteen koulu från Vanda var på plats.  På lördagen den 20.5 kommer de svenskspråkiga högstadierna och gymnasierna tävla om segern. 

Artisten Keira satt fart på publiken då hon uppträdde för lågstadierna. På lördagen kommer artisten Elsa att ta över scenen.

- Spring hårt, var inte rädda och lita på dina lagkamrater, ger pojkarna från Mårtensdal skola som tips till andra som skall springa i Stafettkarnevalen. Mårtensdal skolas pojkar tog tredje plats i 5 x 80m loppet.

Mårtensdal skola tog även segern i sitt heat i 8 x 50 m mixed loppet för grundskolor i årskurserna 1 – 4. Jag fick äran att intervjua vinnarna Adina, Gabi, Robin, Wilma, Adrian, Lilli, Ville och Sebastian.

Första känslorna efter vinsten beskriver eleverna som jättebra, men samtidigt medger löparna att det kändes nervöst före loppet. Eleverna var hoppfulla om en bra placering före loppet. För vinst säger eleverna att det krävs att springa fort, tro på sig själv, koncentration och att titta rakt fram, inte åt sidorna.

Stafettkarnevalens traditionella hejarramsetävling för årskurs 1-6 vann Minervaskolan från Helsingfors med ramsan: Alla får väx(l)a!

Alla får väx(l)a!
Melodi: ingen speciell

Heja Minerva vi är bäst,
vi är dom som kämpar mest,
vi springer snabbt och bra,
och rättvist idag,
vi tappar ibland pinnar,
men vi kan ändå vinna.

Vi vinner guld,
och känner ingen skuld, 
vi är från huvudstaden,

kom igen nu alla barnen.
Tack för att ni kommer hit för Stafettkarnevalen!

Den traditionella maskottävlingen på fredagen var det Kottby lågstadieskola från Helsingfors som kammade hem priset. Med kottar, ekorrar och det gröna som utsmyckning har Kottby lågstadieskola lyckats väl med att lyfta fram skolans namn som sitt varumärke.

Se hela tidtabellen för Stafettkarnevalen 2023 här.

Resultaten från stafetten hittar du här.

Läs mer om Stafettkarnevalen här.

Psst. Ministafettkarnevalen ordnades på onsdagen den 17 maj vid Sandkulla idrottspark. Läs nyheten om Ministafettkarnevalen här.

Bilder från Stafettkarnevalen 2023

Keywords

Vanda stadIhmisiä VantaallaEvenemangTävlingar