Vandas 50-årsjubileum firas år 2024 med temat Hemma i Vanda

Nyhet

År 2024 firar Vanda 50 år som stad. Jubileumsåret firas på många olika sätt med nyårsmottagningen vid årsskiftet 2023–2024 som startskott.  

Önskemålet är att Vandas 50-årsjubileum ska bli ett gemensamt jubileumsår för alla Vandabor. Vi bjuder in invånare, olika gemenskaper, läroanstalter och företag att delta i genomförandet av årets program. Närmare information om hur man kan delta ges under årets lopp. 

Jubileumsårets tema Hemma i Vanda    

Jubileumsårets tema och mål utgår från en flerspråkig invånarenkät. Sommaren 2022 fick invånarna i Vanda svara på följande fråga: Hur ser ditt femtioåriga Vanda ut – nu och i framtiden? Enkäten intresserade Vandaborna och en kommentar skriven på engelska plockades ut bland svaren: I Vanda känns det som att man hittat sin plats i världen. ”Detta uttryckte på ett fint sätt en tanke som beskriver hur alla borde känna för sin hemort. Av detta formades temat ”Hemma i Vanda”, berättar Ulla Viskari-Perttu, jubileumsårets koordinator.   

Vandas stadshistoria blir bok   

Jubileumsåret kulmineras också i projektet Vantaa50 som historiska kommittén i Vanda stad svarar för. Projektet samlar in muntlig tradition av invånarna och ordnar evenemang med historiska teman. Under jubileumsåret öppnas en utställning relaterad till projektet på stadsmuseet och en jubileumsbok som handlar om Vandas 50-åriga stadshistoria ges ut. Boken fördjupar sig i särdragen i Vandas tillväxt och utveckling ur ett perspektiv med fokus på kommunalpolitik, stadsplanering och vardagslivet i Vanda. Jubileumsboken kommer till försäljning i stadsmuseets webbutik och den hittas också på biblioteken i Vanda.   

Ordförande för Vantaa50-redaktionskommittén är Laura Kolbe, professor i europeisk historia vid Helsingfors universitet.  Övriga medlemmar är Marjo Poutanen, chef för Vanda stadsmuseum, Andreas Koivisto, arkeolog vid Vanda stadsmuseum, Jukka Hako, FM och Tarja Laine, stadsplaneringsdirektör vid Vanda stad.    

Hembygdsdagar i Vanda 2024  

Ett av jubileumsårets huvudevenemang är Riksomfattande hembygdsdagar som ordnas i månadsskiftet augusti-september. Hembygdsdagarna är Finlands Hembygdsförbunds årliga huvudevenemang som ordnats från och med år 1949 på olika håll i Finland. Hembygdsdagarna ordnas i Vanda 30.8–1.9.2024, nu för första gången. Utöver ett program som presenterar Vanda presenteras också hembygdsarbetets aktuella teman på Hembygdsdagarna.  

Hembygdsdagarna i Vanda vill lyfta fram modernt stadsliv, delaktighet och kulturell mångfald, utöver kulturarvet. Evenemanget är också en höjdpunkt för Hembygdsförbundet och dess 75-årsjubileum. ”Vi vill genom evenemanget lyfta fram hembygdsarbetets nya arbetssätt och stärka integrationen av nya invånare. Det är roligt att vi samtidigt kan fira både Vandas och Hembygdsförbundets märkesår vid evenemanget”, säger Sampo Suihko, Hembygdsdförbundets styrelseordförande.  

I Hembygdsdagarna deltar tusentals lokalinvånare och hundratals proffs och entusiaster inom kultursektorn från olika håll i Finland. Kommuner, landskapsförbund, föreningar, distriktsorganisationer och riksomfattande organisationer skickar sina representanter till evenemanget. Många kommer till evenemanget utan några representationsuppgifter, eftersom det är ett utmärkt sätt att bekanta sig med ett autentiskt lokalt kulturarv. Evenemanget är också väldigt starkt ett evenemang för lokalinvånarna, vilket märks i Hembygdsdagarnas mångsidiga program.  

Vanda stads kulturdirektör Annukka Larkio önskar Hembygdsdagarnas festdeltagare hjärtligt välkomna till Vanda:    

”Vanda som firar 50 år som stad är en historisk stad med en robust skönhet, vars lokala historia sträcker sig ända till stenåldern. Kulturen, den offentliga konsten, historien och olika kulturevenemang är mycket synliga runtom i staden, särskilt under sommaren. Vandas tema för jubileumsåret ”Hemma i Vanda” för samman alla människor oavsett om de flyttat hit någon annanstans ifrån eller är födda här.” 

Keywords

Vanda stadEvenemang