Vet du hur du kan påverka stadsplaneringen? Titta på videon och kom med och påverka!

Nyhet

Utvecklingen i Vanda styrs av stadsplaneringen, och utifrån den beslutas det till exempel var nya daghem, parker och bostäder ska byggas. Invånarna kan också påverka dessa beslut – delta du också!

Stadsplaneringen påverkar alla Vandabors vardag. För att kunna lämna åsikter om planerna är det bra att veta hur planeringen framskrider. En ny video om hur staden planeras, Så här planeras staden (ovan), presenterar stadsplaneringens verksamhet. Utöver videon kan du också läsa textmaterial som beskriver planeringen mer ingående på sidan Så här planeras staden.

En kort sammanfattning om ämnet nedan.

Hur byggs staden, och vem fattar besluten? 

Vanda stad ansvarar för vad som får byggas och var, vare sig det gäller gator, lekparker, offentliga byggnader eller bostäder. Detta beslutas genom planläggning, där det utöver byggobjektens placering också till exempel beslutas om bostadsbyggnadernas maximala höjd. 

Målen för planeringen sätts upp av politiska beslutsfattare som Vandaborna valt genom val. De har till exempel dragit upp riktlinjer för att staden ska förtätas huvudsakligen längs med järnvägen i närheten av goda kollektivtrafikförbindelser. Det praktiska planeringsarbetet utförs av flera sakkunniga i staden, allt från planläggare till trafik- och parkplanerare.

Invånarnas tur att påverka

När man i staden börjar planera vad som får byggas i ett visst område, utarbetas en plan. En plan utarbetas också för byggande av gator och parker. Invånarna kan ge sina åsikter om både planerna och gatu- och parkplanerna. Åsikter och synpunkter är särskilt välkomna i början av planeringen, men det är också möjligt att påverka i ett senare skede. Det informeras om aktuella planer och möjligheter att påverka på Vanda stads webbsida om planläggningsprojekt (på finska).

Utöver invånarnas åsikter beaktas också markägarnas, företagens och flera andra aktörers åsikter. I planerna förenas och samordnas flera olika behov.

Alla åsikter är viktiga, och slutresultatet är en stad som utvecklas genom kompromisser mellan olika åsikter och idéer. Alla synpunkter beaktas så väl som möjligt, men något eller någon bestämmer inte ensam vilka beslut som fattas.  

Planläggningen erbjuder dock bara en möjlighet till byggande. Efter att en plan har utarbetats, det vill säga möjligheterna till byggande har skapats, är det dags för det egentliga byggandet. I detta skede är det privata byggbolag som fattar besluten om byggandet av varje enskild bostads-, affärs eller kontorsbyggnad, medan det är staden som fattar beslut om byggandet av skolor, daghem, gator och parker. 

Keywords

Bli involverad