Till eleven i Kyrkoby skola
Kyrkoby skola till eleven
På denna sida
Påverka
Varje ungdom har rätt att delta och påverka.
Du kan delta och påverka t.ex. genom att delta i Påverkardagen eller i olika ungdomsgrupper:
- ungdomsfullmäktige
- elevråd
- ungdomsgårdarnas påverkargrupper
Du kan också rösta i ungdomsfullmäktigevalet, lägga fram initiativ till kommunen, verka som kamrathandledare eller producent, medverka i någon organisation eller planera och genomföra ett eget projekt.
Påverka i den egna skolan
Du kan ställa upp som kandidat i elevrådsvalet och verka som representant för din gen klass. Det är ett förtroendeuppdrag, dä man lär sig att samarbeta och föra fram gemensamma ärenden. Elevrådet har en handledande lärare.
Du kan också ta initiativ tillsammans med din klass eller dina kompisar t.ex. för att förbättra trivseln i skolan. Ni kommer väl ihåg att sakligt presenterade idéer förs fram snabbare!
Syftet med Påverkardagen är att informera och hur de unga kan påverka i Vanda samt erbjuda barn och ungdomar en möjlighet att påverka stadens utveckling och beslutsfattande. Tack vare den traditionella Påverkardagen lyssnar beslutsfattarna på barn och ungdomar i Vanda.
Elevkåren
Alla elever i skolan hör till elevkåren, precis som alla medborgare hör till samhället. Det behövs ett mindre gäng för att föra fram elevernas ärenden. I skolorna kallas detta gäng för elevrådet, i samhället kallas motsvarande grupp för riksdagen. Oftast finns det en representant för varje klass i elevrådet.
Elevrådet ska be om hela elekårens åsikt i viktiga ärenden för att kunna representera alla elever. Kom ihåg att föra fram din egen åsikt när det gäller så att sådana ärenden som är viktiga för dig förs fram.
Vänelever
Väneleverna är frivilliga barn och ungdomar som arbetar för en bra skolanda och verkar som ögon och öron i skolvardagen.
Vägleder nya sjuor och hör till samspelsgruppen. Verkar för ett gott socialt klimat i hela skolan och ordnar trivselökande temadagar. Väljs på basen av ansökan av vänelevshandledarna och tidigare vänelever.
Elevhandledning
Om du har frågor kring skolgång eller vissa ämnen kan du tala med en lärare eller någon annan som hör till skolans personal. Med dem kan du också diskutera med val som anknyter till dina studier och dina framtidsplaner.
Din egen lärare är din viktigaste handledare. Hen känner dig och vet vad du kan och vad du ännu måste öva dig i.
Lågstadieeleverna kan bekanta sig med arbetslivet genom att besöka arbetsplatser. Ibland kan vuxna besöka skolan och berätta som sitt eget arbete. Alla äldre elever bekantar sig också med Företagsbyn.
Vad vill du studera, vad vill du arbeta med när du är vuxen? Gymnasium eller yrkesskola? Vilka tillvalsämnen lönar det sig att välja om man vill uppnå sitt drömyrke? Våga fråga din elevhandledare!
Elevhandledning är ett eget läroämne i årskurs 7-9. Dessutom kan du också få individuella råd och handledning.
I årskurs 9 ordnas en virtuell dag i Företagsbyn, då niorna för öva sig i företagsamhet och samarbete. Niorna har också en tvåveckors PRAO-period. I årskurs 7 och 8 kan eleverna också ha kortare PRAO-perioder.
PRAO och elevhandledning finns till för att stödja dig när du planerar dina fortsatta studier och gemensam ansökan. Det är du som bestämmer vad du vill bli och vart du vill söka dig, men de vuxna hjälper gärna dig att ta reda på olika alternativ.
Fritidsaktiviteter
Många skolor har olika slags klubbar, som är antingen helt avgiftsfria eller mycket förmånliga att delta i.
Klubbverksamhet i vår skola
Ungdomsgårdarna ordnar aktiviteter för ungdomar i olika åldrar, gå gärna dig och bekanta dig med utbudet t.ex. med en kompis!
Ungdomsaktiviteter i vårt område
Staden, idrottsföreningar och övriga föreningar erbjuder många hobbyer. Du kan också pröva Harrastushaku, vem vet, kanske du hittar en ny hobby!