Försöket med tvåårig förskoleundervisning

Deltar ditt barn in försöket med tvåårig förskoleundervisning?
Här hittar du information om anmälan och inverkan på barnavårdsstödet. Nedan finns samma information i pdf-format på engelska, estniska, ryska, albanska, somaliska och arabiska.
I förskoleundervisningen introduceras barn till intressanta saker genom att leka och utforska och på andra sätt som är lämpliga för små barn. Målet är att förskoleundervisningen öppnar möjligheter till vänskap, lärandets glädje och nya intressen för barnen. Det tvååriga försöket ger barnen tid att växa och lära sig i sin egen takt. Försöket samlar in data om hur den tvååriga förskoleundervisningen påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande samt deras sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla.
Den tvååriga förskoleundervisningen är avgiftsfri. Den organiseras 4 timmar om dagen och observerar den grundläggande utbildningens arbets- och semesterperioder. Utöver den tvååriga förskoleundervisningen kan barnet delta i kompletterande småbarnspedagogik, för vilken en avgift för småbarnspedagogik tas ut.
Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet deltar i förskoleundervisning som ordnas på ett försöksverksamhetsställe eller på annat sätt uppnår målen för tvåårig förskoleundervisning.
Information om det daghem som har tilldelats ditt barn finns i brevet som har skickats till hemmet.
Deltagande i tvåårig förskoleundervisning på försöksverksamhetsstället förutsätter anmälan. Anmälan gäller barn som valts ut till testgruppen för försök med tvåårig förskoleundervisning och som har fått ett brev hemskickat.
Fyll i anmälningsblanketten som följer med brevet och returnera det senast den 31.3.2022 till det daghem som har tilldelats ditt barn. Om vi inte får din anmälan före slutet av ansökningstiden tolkar vi det som att ditt barn kommer att uppnå målen för tvåårig förskoleundervisning på annat sätt än genom att delta i tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe.
Om ditt barn utöver förskoleundervisningen behöver småbarnspedagogik och barnet inte har deltagit i småbarnspedagogik i Vanda innan barnet påbörjar den tvååriga förskoleundervisningen, ska du också ansöka om småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen. Du kan fylla i ansökan om småbarnspedagogik elektroniskt i VaSa-tjänsten eller skriva ut och fylla i en pappersansökan för småbarnspedagogik här.
För mer information om tvåårig förskoleundervisning och hur du anmäler dig till den, ber vi dig kontakta daghemmet och de servicehandledare inom småbarnspedagogiken som arbetar i området.
Försöket är föreskrivet i lag och utgör en del av den nationella forskningen (undervisnings- och kulturministeriet). I den uppföljande forskningen deltar barnen i utvärderingar och vårdnadshavare kan intervjuas. Utvärderingarna av enskilda barn och resultaten av vårdnadshavarnas enkäter redovisas inte i den uppföljande forskningen och respondenterna kan inte identifieras på annat sätt. Även om ett barn inte deltar i tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe lagras uppgifter om barnet i försöksregistret.
I fråga om FPA:s förmåner jämställs barn som deltar i försöket med barn som deltar i förskoleundervisning vid 6 års ålder.
När det gäller hemvårdsstöd betyder det att om ett syskon till ett barn under 3 år som har rätt till hemvårdsstöd deltar i förskoleundervisningen under försöket, erhåller barnet ett fullt vårdbidrag (65,97 euro per månad). Om barnet utöver förskoleförsöket deltar i kommunal småbarnspedagogik erhålles inget vårdbidrag.
Exempel:
Exempel 1.
5-åriga Matias Aaltonen deltar i försöket med förskoleundervisning. Efter förskoletiden (ca 4 timmar/dag) är han i hemvård tillsammans med sin pappa och 2-åriga Anna, för vars hemvård familjen får hemvårdsstöd och så kallat syskontillägg. Deltagandet i förskoleförsöket påverkar inte den ersättning som betalas ut till familjen.
Exempel 2.
5-åriga Sonja Mäkinen deltar i förskoleförsöket, men hon stannar kvar i den kommunala småbarnspedagogiken efter förskoleundervisningen. Mamman i familjen Mäkinen är hemma och tar hand om ettåriga Maisa, som erhåller hemvårdsstöd och så kallat syskontillägg. När Sonja deltar i kompletterande småbarnspedagogik erhålls inget syskontillägg. Försöket inverkar inte på flexibel eller partiell vårdpenning.
Försökets syfte och tidsplan
Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen, utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag, utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen och utreda familjernas serviceval samt att få information om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande, sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla.
Undervisnings- och kulturministeriets försök pågår mellan augusti 2021 och maj 2024.
Vanda har slumpmässigt valts ut bland de kommuner som deltar i försöket med tvåårig förskoleundervisning. I försöket med tvåårig förskoleundervisning ingår också uppföljande forskning. I den uppföljande forskningen görs en systematisk och mångsidig utvärdering bland annat av
- hur syftet med den tvååriga förskoleundervisningen förverkligas
- vilka erfarenheter barn, familjer och personal i fostrande uppgifter har av försöket
- hur en längre förskoleundervisning påverkar utvecklingen av barnens inlärningsfärdigheter.
Enligt försökslagen erhåller försökskommunen statsbidrag. Bidraget betalas för det första året av förskoleundervisning för barn som deltar i tvåårig förskoleundervisning.
Genomförande av försöket
Under försöket följs det upp hur den tvååriga förskoleundervisningen påverkar de barn som deltar i den. I försöket har barnen delats in i försöks- och kontrollgrupper. Barnen i försöksgruppen deltar i tvåårig förskoleundervisning och barnen i kontrollgruppen deltar inte i den tvååriga förskoleundervisningen. I Vanda består försöksgruppen av cirka 500 barn och kontrollgruppen av cirka 2200 barn. Dessa grupper har upprättats av undervisnings- och kulturministeriet och Vanda har inte haft någon möjlighet att påverka dessa beslut.
Utbildningsstyrelsen har utarbetat grunderna i läroplanen för försöket, på basis av vilken en lokal läroplan har utarbetats i Vanda. Läroplanen för försöket med tvåårig förskoleundervisning finns till påseende i tjänsten eGrunder.
Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen och att utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag. Dessutom ska man i försöket utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen. Syftet är att erhålla information om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande samt deras sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla. Målen förverkligas genom lek och positiva inlärningsupplevelser.
I försöksverksamheten deltar undervisnings- och kulturministeriets slumpmässigt utvalda verksamhetsställen. Försöket är avsett för barn födda år 2016 och 2017. Barn som valts ut till försökets försöksgrupp kommer att skickas ett brev om möjligheten att ansöka till tvåårig förskoleundervisning. Under mars 2022 meddelas de familjer till barn födda 2017 som berörs av försöket separat.
Experimentet åtföljs också av ett nationellt forskningsprojekt för att bedöma experimentets genomförande och genomslag. Den uppföljande forskningen involverar de barn som har deltagit i försöket. Dessutom har kontrolldaghem slumpmässigt valts ut för forskningen, där barn i samma åldersgrupp även deltar i forskningen.
Vanliga frågor
Undervisnings- och kulturministeriet ansvarar för det slumpmässiga urvalet av försöksverksamhetsställen. Kommunen har inte haft möjlighet att påverka valet av verksamhetsställen. Urvalet av försöksverksamhetsställen baserar sig på lagen om försök med tvåårig förskoleundervisning (1046/2020).
Familjer kan inte själva ansöka om att ett barn ska delta i försöket. Barnen som har rätt till tvåårig förskoleundervisning har deltagit i småbarnspedagogik vid urvalstillfället (mars 2021) på ett daghem som har valts ut som försöksverksamhetsställe, eller också bor barnets familj i närheten av ett sådant daghem.
Ert barn har valts ut till en försöksgrupp för försök med tvåårig förskoleundervisning eftersom hen antingen deltar förskoleundervisning i ett daghem som deltar i försöket med eller bor i närheten av det. Bestämmelser om försöket finns i lagen om försök med tvåårig förskoleundervisning (1046/2020), och för de barn som valts ut till försöksgruppen är den tvååriga förskoleundervisningen obligatorisk. Barnets deltagande i tvåårig förskoleundervisning på försöksverksamhetsstället grundar sig dock på samtycke och familjens ansökan. Familjer som hör till försöksgruppen kan alltså välja om en 5-åring deltar i förskoleundervisning enligt försökslagen på försöksverksamhetsstället eller om hen uppnår målen för förskoleundervisning på annat sätt, till exempel inom småbarnspedagogiken eller i hemmet. Även om man väljer förskoleundervisning på annat sätt, hör barnet ändå till försökets försöksgrupp.
En stor del av de jämnåriga kamraterna kommer sannolikt att delta i försöket, så ett barn som deltar i tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe har möjlighet att lära känna och lära sig tillsammans med dem innan de inleder sin grundläggande utbildning. Den tvååriga förskoleundervisningen är avgiftsfri för familjen och under vissa förutsättningar är det också möjligt att få transportförmån. Vi betonar dock vårdnadshavarnas beslutsmakt: familjerna vet säkert vilken den bästa lösningen är vad gäller deras egen situation.
Ett barns deltagande i försöket med tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetställe kan avbrytas. Om ett barn inte deltar i tvåårig förskoleundervisning kan hen ändå delta i småbarnspedagogik och i förskoleundervisning under ett läsår året före läroplikten.
Deltagandet i förskoleundervisning är obligatoriskt. Detta gäller även barn som valts ut för tvåårig förskoleundervisning. Obligatorisk innebär att barnet deltar i förskoleundervisningen i ett försöksdaghem eller annan verksamhet som uppnår målen för förskoleundervisningen. I ett försöksdaghem deltar barnet regelbundet i förskoleundervisningen med beaktande av familjens situation och barnets bästa. Frånvaro ska i förväg avtalas med förskolans personal och frånvaro på mer än två veckor ska ansökas.
I likhet med ettårig förskoleundervisning ordnas tvåårig förskoleundervisning 4 timmar om dagen i enlighet med den grundläggande utbildningens verksamhets- och semesterperioder, och denna förskoleundervisningsperiod är avgiftsfri. En avgift tas ut för småbarnspedagogik som kompletterar förskoleundervisningen och för eventuell småbarnspedagogik under förskolelovsperioden.
Du kan ansöka om plats för ett barn på ett annat daghem. Om även detta daghem ingår i försöket är det fortfarande möjligt att delta i tvåårig förskoleundervisning på försöksverksamhetsstället. Om daghemmet å andra sidan inte är en del av försöket, kommer verksamheten i enlighet med den tvååriga förskolans läroplan inte att vara möjlig på detta verksamhetsställe.
Ja, det är möjligt att avsluta ett barns deltagande i försöket med tvåårig förskoleundervisning på ett försöksverksamhetsställe. I så fall avtalas saken tillsammans med daghemsföreståndaren, varvid uppgifterna uppdateras i försöksregistret. Därmed fattas också ett beslut om uppsägning av deltagande i försöket med tvåårig förskoleundervisning på försöksverksamhetsstället. Det är emellertid inte möjligt att lämna försöksgruppen, utan endast sättet att uppnå målen för tvåårig förskoleundervisning kommer att förändras.
Vanda har valts ut för att delta i ett försök med tvåårig förskoleundervisning som ordnas i Finland. Syftet med försöket är att stärka jämlikheten i utbildningen och att utveckla förskoleundervisningens kvalitet och genomslag. Försöket gäller barn födda år 2016 och 2017.
Under försöket följs det upp hur tvåårig förskoleundervisning påverkar de barn som deltar i den. Därför är barn indelade i försöks- och kontrollgrupper. Barnen i försöksgruppen deltar i tvåårig förskoleundervisning och barnen i kontrollgruppen deltar inte i tvåårig förskoleundervisning. I Vanda består försöksgruppen av cirka 500 barn och kontrollgruppen av cirka 2200 barn. Dessa grupper har upprättats av undervisnings- och kulturministeriet och Vanda har inte haft möjlighet att påverka dessa beslut.
Ditt barn hör med andra ord till försökets kontrollgrupp, dvs. deltar inte i tvåårig förskoleundervisning. Detta kräver inga åtgärder från dig och orsakar därför ingen förändring i ditt barns småbarnspedagogik och förskoleverksamhet.
Det är inte möjligt att lämna kontrollgruppen eller försöksgruppen. I lagen om tvåårigt försök till förskoleverksamhet (1046/2020) anges att målgruppen för försöket som inleds år 2021 omfattar de barn som bor i försökskommunernas område och som är födda år 2016. De barn i målgruppen som inte ingår i försöksgruppen utgör en kontrollgrupp. I 9 § i lagen föreskrivs att försökskommunerna ska samla in och rapportera de uppgifter som enligt lag riktas till Utbildningsstyrelsen om barn som hör till försökets målgrupp. Utbildningsstyrelsen lagrar de uppgifter som anmälts i försöksregistret. Detta gäller även barn i kontrollgruppen.
Syftet med den uppföljande forskningen är att utvärdera försöksverksamheten genom att jämföra försöks- och kontrollgrupperna. Utvärderingarna av enskilda barn och resultaten av vårdnadshavarnas enkäter redovisas inte i uppföljningsstudien och respondenterna kan inte identifieras på annat sätt.
Tyvärr är detta inte möjligt, eftersom försöks- och kontrollgrupperna bereds av undervisnings- och kulturministeriet och baserar sig på ett urval gjort av forskargruppen. Barnen i försöksgruppen har valts ut bland barn inom småbarnspedagogiken på försöksverksamhetsställena eller barn som bor i närheten. Vanda har inte haft och kommer inte att ha möjlighet att påverka upprättandet av dessa grupper.