Läroplikten utvidgades och framöver är alla ungdomar under 18 år läropliktiga. Läroplikten tar slut då den unga fyller 18 eller avlägger en examen på andra stadiet (studentexamen eller yrkesexamen). Syftet med reformen är att alltfler unga avlägger en examen på andra stadiet.
De nior som går ut grundskolan 2022 är den andra årskullen som förblir läropliktiga efter den grundläggande utbildningen.
Den utvidgade läroplikten medför nya skyldigheter för både unga och deras vårdnadshavare. I fortsättningen är unga som avslutar den grundläggande utbildningen skyldiga att söka till utbildning på andra stadiet, utbildning i övergångsskedet eller till annan utbildning som omfattas av läroplikten. Den unga har rätt att själv välja till vilka utbildningar hen söker.
Undervisningen förblir avgiftsfri på andra stadiet och i fortsättningen är även alla läroböcker och annat nödvändigt studiematerial som behövs i undervisningen avgiftsfria. De fem studentexamensprov som krävs för studentexamen är även kostnadsfria.
Även studerandes skolresor ersätts i enlighet med lagen om stöd för skolresor. Läs mer på Folkpensionsanstaltens webbsida >
Vårdnadshavaren ska se till att den unga fullgör sin läroplikt. I praktiken innebär detta att vårdnadshavaren följer med att studierna framskrider med beaktande av den ungas ålder. Om den unga är utan studieplats söker vårdnadshavaren tillsammans med den unga och kommunens personal en lämplig studieplats åt den unga.
I handledningsansvaret ingår
Vid behov kan den unga beviljas rätt att avbryta läroplikten till exempel på grund av hälsoskäl, långvarig sjukdom eller skada, eller föräldraledighet.
För de läropliktiga som inte har någon studieplats anvisas en studieplats inom utbildningarna i övergångsskedet (HUX-utbildning som handleder för examensutbildning, folkhögskoleår för läropliktiga, TELMA-utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv) två år efter att den unga har anmälts till boendekommunen, om hen inte ännu har fått en studieplats. Den unga kan fritt söka sig till studier på andra stadiet och om så önskas får hen handledning i samband med ansökan.
Handledningen och tillsynen av de läropliktiga sköts i Vanda stad av:
Boendekommunhandledare:
Karita Snellman, 040 157 9732, karita.snellman@vantaa.fi
Om du har frågor kan du kontakta boendekommunhandledaren med låg tröskel.
I Hux-utbildningen kombineras de tidigare utbildningarna i övergångsskedet, det vill säga påbyggnadsundervisning i den grundläggande utbildningen (tionde klassen), utbildning som förbereder för gymnasieutbildning (LUVA) och utbildning som handleder för yrkesutbildning (VALMA).