Vandas egen symfoniorkester bjuder på musikupplevelser i världsklass

Artikel

Etiketter

KulturInvånare

Få symfoniorkestrar kan säga att de har varit i hundratusentals finländares vardagsrum, men Vantaan Viihdeorkesteri kan. På sätt och vis. I Vandabornas egen symfoniorkester, Vantaan Viihdeorkesteri, finns musikanter som är kända från älskade finska TV-program, som SuomiLove och The Voice of Finland.

Vantaan sinfoniaorkesteri

Foto: Sakari Manninen

Vantaan Viihdeorkesteri, grundad 1947, är Finlands mångsidigaste underhållningsorkester med symfoniorkestersammansättning. Enligt överkapellmästare Nick Davies, som har varit med i orkestern sedan 2011, är det möjligt att ändra repertoaren och anpassa den efter publikens önskemål tack vare bland annat de mångsidiga musikanternas yrkesskicklighet.

– Att vara flexibel och ta publikens önskemål i beaktande är Vantaan Viihdeorkesteris särskilda styrkor. Vi kan välja de bästa och lämpligaste musikerna för varje uppträdande, beroende på dess stil, säger Davies.

Enligt Davies representerar orkestern Vanda varhelst den uppträder. Vantaan Viihdeorkesteri som har framfört stora filmmusikkonserter och helheter av underhållningsmusik i Musikhuset är i första hand dock Vandabornas egen orkester.

– Vårt hem är Kulturhuset Martinus där vi kan erbjuda olika musikstilar för åhörare i Vanda. Jag önskar dock att nya större konserthus skulle öppnas i Vanda så att vi ännu bättre skulle kunna betjäna publiken i Vanda, säger Davies.

Under den kommande säsongen bjuder Vantaan Viihdeorkesteri på något för alla. Bland annat utlovas konserter med populära artister, såsom Samu Haber. För att fira sitt 75-årsjubileum kommer orkestern också att släppa en skiva med orkesterns konstnärliga ledare Lauri Porras egen komposition Ajan ja aineen messu. Kompositionen uruppfördes på Helsingfors festspel.

– Programmets mångsidighet och den kontinuerliga strävan efter att utveckla verksamheten är det som skiljer Vantaan Viihdeorkesteri från många andra symfoniorkestrar, betonar Davies.

 

Denna artikel publicerades på finska i Vanda invånartidning 1/2023. Läs de andra artiklarna på invånaretidningens sidan!

Keywords

Invånartidning1/2023