Videor som stöd för olika livssituationer

Artikel

Etiketter

Invånare

Videor för att stödja klienter i svåra livssituationer i Vanda och Kerava välfärdsområde. Videorna finns på Vanda och Kerava välfärdsområdes YouTube-kanal.

Kuvassa selaillaan hyvinvointialueen videotarjontaa läppärillä.

Foto: Ava Hällström

Vanda och Kervo social- och hälsovårdstjänster: År 2022 producerades det i projektet Asukkaan asialla videor som stöd för invånarnas livssituationer i Vanda och Kervo välfärdsområde. Videorna finns på Vanda och Kervo välfärdsområdes YouTubekanal.

– Det är viktigt att kommunborna också har tillgång till information och stöd som inte kräver en kundrelation eller att man tar kontakt med någon, säger projektchef Henna Salonen.

– Alla kan titta på videorna utifrån sina egna intressen och behov när det passar dem bäst.

Belastande familjesituationer

Korta animationer om tjänster för barn, unga och familjer har beställts, till exempel för situationer där föräldrarna överväger skilsmässa, en barnskyddsanmälan görs om ett barn eller det finns hot om våld i nära relationer i familjen.

– Det är bra att det finns tillgänglig information i form av videor, särskilt om teman som ibland kan vara svåra att prata om, säger Henna Salonen.

Information och stöd ges också i situationer där familjen har ett barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller våldsamt beteende. Båda temana diskuteras genom en videoserie där yrkesutbildade personer inom olika områden, såsom läkare, arbetsterapeuter, socialarbetare och familjeterapeuter delar praktiska tips.

– Mer information om dessa ämnen har önskats och baserat på responsen har videorna ansetts vara nödvändiga och nyttiga.

Några av videorna i serien Tietoa nepsykirjosta har undertexter på svenska, engelska, estniska eller ryska.

För ungdomar och våld som tema

Det finns även videor för ungdomar. Ungdomar pratar till sina jämnåriga i videon #EtOleYksin som också har översatts till svenska och engelska. Videon syftar till att uppmuntra ungdomar att söka hjälp för psykisk ohälsa och missbruksproblem. Det är möjligt att använda videon för ungdomar till exempel som diskussionsunderlag i skolundervisningen.

Dessutom har temat våld sin egen YouTubekanal Väkivallaton VAKE. På kanalen finns till exempel videor om att föra våld på tal och om erfarenhetsexperter, där en person som har upplevt våld, en person som har betett sig våldsamt och en person som möter våld i sitt arbete kommer med sina berättelser.

Läs mer: vakehyva.fi och kolla videon på Youtube: Vantaan ja Keravan hyvinvointialueVäkivallaton VAKE

Lotta Hällström, Vanda och Kervo välfärdsområde

 

Denna artikel publicerades på finska i Vanda invånartidning 1/2023. Läs de andra artiklarna på invånaretidningens sidan!

 

Keywords

Invånartidning1/2023Välfärdsområde