Årets Vandaros Vanda svenska pensionärer förenar de svenskspråkiga i Vanda
Vanda svenska pensionärer rf (VSP) valdes enhälligt av påverkarorganet svenska kommittéen till årets Vandaros. Föreningen som grundades år 1974 har sammanfört de svenskspråkiga till gemenskap i många år.

Vanda svenska pensionärer firar medlemmar som fyller jämna år. På bilden ordförande Per-Erik Aura och jubilaren Margareta Suikkanen. Bild: Sercan Alkan
Vandarosen, som i år delades ut för andra gången, är en utmärkelse som delas ut till en person, eller en grupp som gjort en insats för det svenska i Vanda. Stadsdirektör Ritva Viljanen och svenska kommitténs ordförande Patrik Karlsson delade ut priset idag på Vandadagen 15.5.2022. Vanda svenska pensionärer nominerades av Dickursby Ungdomsförening rf.
Föreningen Vanda svenska pensionärer rf är en aktiv förening med över 240 medlemmar som ordnar ett brett utbud av aktiviteter. Förutom månadsmötet ordnar föreningen teaterbesök, utfärder, besök till museum och konstutställningar, musik- och allsångsevenemang. Drop-in träffarna hjälper medlemmarna med tekniska problem med t.ex. it, laptop, surfplattor eller smarttelefon. En gång i månaden har föreningen blomsterbingo, allsång och temacafé i Folkhälsanhuset i Dickursby. Även i Västra Vanda samlas en grupp till temacafé. Sedan finns födelsedags- och julfest samt minnesstunder för avlidna medlemmar. Varje vecka ordnas corona- och boulespel.
-Vi promenerar tillsammans i olika delar av Vanda för att lära känna staden och varandra. Vi vill att alla ska ha en aktivitet nära sig. Promenaderna avslutas alltid med kaffe och munk, som föreningen bjuder på, berättar ordförande Per-Erik Aura.
För många ensamma pensionärer är VSPs verksamhet och gemenskap det som gör livet meningsfullt.
-Under pandemin har medlemsantalet bara ökat, berättar Aura. Han har själv varit med i föreningen sedan år 2012 då han blev pensionär. Nu har han suttit i styrelsen sedan 2016 och är ordförande femte året i rad.
Föreningen är svenskspråkig men välkomnar även pensionärer med annat modersmål.
-Det finns många par där ena talar svenska och den andra finska eller något annat språk. Språket får inte vara något hinder att bli medlem! Tvärtom ger våra tillställningar möjlighet att öva och förkovra sig i svenska.
På frågan om hur man kan hålla svenskan levande nu och i framtiden har Aura ett klart svar. Genom att använda och tala svenska! Man ska även uppmuntra dem med annat modersmål som försöker tala svenska att använda språket och inte byta språk. Han tycker att fler invandrare borde bli integrerade på svenska dels för att den svenska befolkningen skulle öka och dels för att det för många skulle vara ett lättare språk att bli integrerad på. Det betyder att staden borde använda mer svenska i dess informering. Han önskar också att den information som staden ger de finskspråkiga pensionärerna även skulle finnas på svenska. Han ger ett konkret exempel på bra service.
-Det skulle vara bra om anställda använde språkflaggor så att man vet vem av de anställda som man kan vända sig till på svenska.
Aura anser att Vanda är en bra stad att leva och bo fast de svenskspråkiga är mycket utspridda över staden. Han tycker att det är bra att de svenskspråkiga kan förenas via föreningsverksamhet och skickar en hälsning till alla pensionärer och de som snart ska pensionera sig att komma och bekanta sig med verksamheten. Man kan få nya vänner och ha trevligt i gott sällskap.
Vanda svenska pensionärer rf:s hemsida: https://vanda.spfpension.fi/
Se Vandarosens prisutdelning: https://video.qbrick.com/play2/embed/qbrick-player?accountId=1519770&mediaId=160a6277-7dd7-4723-8719-0f18c699b308&configId=qbrick-player&pageStyling=adaptive&autoplay=true&repeat=false&sharing=true&download=true&volume
Se Vandarosens intervju: https://www.youtube.com/watch?v=2NT43JjNEJQ