Vuoden Vandarosen-palkinnon saanut Vanda svenska pensionärer yhdistää ihmisiä Vantaalla

Tiedote

Svenska kommittén valitsi yksimielisesti Vanda svenska pensionärer rf vuoden Vandaroseniksi. Yhdistys perustettiin vuonna 1974 ja on saattanut ruotsinkielisiä yhteen Vantaalla monen vuoden ajan.

Vanda svenska pensionärer juhlistaa syntymäpäiviä viettäviä jäseniään. Kuvassa puheenjohtaja Per-Erik Aura ja syntymäpäiviään viettävä Margareta Suikkanen. Kuvaaja: Sercan Alkan

Vanda svenska pensionärer juhlistaa syntymäpäiviään viettäviä. Kuvassa puheenjohtaja Per-Erik Aura ja syntymäpäiviään viettävä Margareta Suikkanen. Kuva: Sercan Alkan

Vandarosen on tänä vuonna toista kertaa jaettu palkinto, joka jaetaan ruotsin kielen edistämiseksi toimineelle ryhmälle tai henkilölle Vantaalla. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja svenska kommitténin puheenjohtaja Patrik Karlsson jakoivat palkinnon tänään Vantaan päivänä 15.5.2022. Dickursby Ungdomsförening rf. asetti Vanda svenska pensionärer rf:n ehdolle.  

Vanda svenska pensionärer rf on aktiivinen yhdistys, jolla on yli 240 jäsentä. Yhdistys järjestää monipuolista toimintaa. Kuukausikokousten lisäksi yhdistys järjestää teatterivierailuja, retkiä, vierailuja museoihin ja taidenäyttelyihin, musiikki- ja yhteislaulutilaisuuksia. Jäsenet saavat apua teknisissä asioissa esim. it:n, kannettavan, padin tai älypuhelimen kanssa. Kerran kuussa yhdistys järjestää kukkabingon, yhteislaulua ja teemakahvilan Tikkurilan Folkhälsan talossa. Myös Länsi-Vantaalla kokoontuu ryhmä teemakahvilaan. Yhdistyksen jäsenet viettävät yhdessä syntymäpäivä- ja joulujuhlia sekä muistavat poismenneitä jäseniä muistotilaisuuksissa. Viikoittain pelataan koronaa- ja boulepeliä.

-Kävelemme yhdessä eri puolilla Vantaata oppiaksemme tuntemaan kaupunkia ja toisiamme. Haluamme, että jokaisella on toimintaa lähellä kotia. Kävelylenkit päätetään yhdistyksen tarjoamalla kahvilla ja munkilla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Per-Erik Aura.

Monelle yksinäiselle eläkeläiselle VSP:n toiminta ja yhteenkuuluvuus on se mikä tekee elämästä mielekästä.

-Pandemian aikana jäsenmäärä vaan lisääntyi, kertoo Aura. Hän on itse ollut yhdistyksessä vuodesta 2012, jolloin hän jäi eläkkeelle. Nyt hän on istunut hallituksessa vuodesta 2016 ja on viidettä vuotta yhdistyksen puheenjohtaja.

Yhdistys on ruotsinkielinen mutta toivottaa tervetulleeksi myös muunkielisiä eläkeläisiä.

-On monia pariskuntia, joissa toinen puhuu ruotsia ja toinen suomea tai muuta kieltä. Kieli ei saa olla este jäsenyydelle! Päinvastoin tilaisuutemme antaa mahdollisuuden harjoitella ja syventää ruotsin kielen osaamista.

Kysymykseen, miten ruotsin kieltä voidaan pitää elävänä nyt ja tulevaisuudessa, Auralla on selvä vastaus: käyttämällä ja puhumalla ruotsia! Muuta äidinkieltä kuin ruotsia puhuvaa, joka yrittää puhua ruotsia, pitäisi kannustaa ruotsin kielen käyttöön. Ruotsinkielisen ei tulisi vaihtaa kieltä esim. suomen kieleen hänen kanssaan. Hänen mielestään maahanmuuttajia tulisi enenevässä määrin integroida ruotsiksi, jotta ruotsinkielisten määrä kasvaisi ja myös sen takia, että monelle ulkomaalaiselle integroiminen ruotsiksi olisi helpompaa. Se tarkoittaa, että kaupungin tulisi käyttää enemmän ruotsin kieltä tiedotuksessaan. Hän toivoo myös, että sama tieto, joka on tarjolla suomenkielisille eläkeläisille, olisi myös tuotettu ruotsiksi. Hän antaa esimerkin hyvästä palvelusta.

-Jos työntekijöillä olisi kieliliput, joista näkee mitä kieliä he puhuvat, voisi nähdä kenen kanssa voi asioida ruotsiksi.

Auran mielestä Vantaa on hyvä kaupunki elää ja asua, vaikka ruotsinkieliset ovatkin hyvin jakaantuneet ympäri Vantaata. Hänen mielestään on hyvä, että ruotsinkieliset voivat tavata toisensa järjestötoiminnan kautta ja lähettää terveiset kaikille eläkeläisille ja kohta eläkkeelle jääville tulla tutustumaan toimintaan. Toiminnan kautta voi saada uusia ystäviä ja mukavaa seuraa.

Vanda svenska pensionärer rf:n kotisivu: https://vanda.spfpension.fi/

Katso Vandarosen palkinnonjako: https://video.qbrick.com/play2/embed/qbrick-player?accountId=1519770&mediaId=160a6277-7dd7-4723-8719-0f18c699b308&configId=qbrick-player&pageStyling=adaptive&autoplay=true&repeat=false&sharing=true&download=true&volume

Katso Vandarosenin haastattelu: https://www.youtube.com/watch?v=2NT43JjNEJQ