Esiopetuksesta kouluun

Koulu oppimisympäristönä tutuksi jo esiopetusvuoden aikana
Esiopetuksessa luodaan pohjaa lapsen elinikäiselle oppimiselle ja kouluun siirtymiselle. Esiopetusvuosi on lapsen elämässä itsessään merkityksellinen ja arvokas ajanjakso. Vuoden aikana esiopetuksessa vahvistetaan lapsen luottamusta omiin taitoihin, tuetaan positiivisen minäkuvan kehittymistä ja vahvistetaan kokemusta ryhmään kuulumisesta.
Eskarista Ekalle -yhteistyö
Lapsen vahvuuksien huomioiminen sekä avoin yhteistyö huoltajien kanssa luovat perustan siirtymälle kouluun. Esi- ja alkuopetuksen siirtymävaiheessa toteutuvan Eskarista Ekalle -yhteistyön tavoitteena on tarkoituksenmukaisen tiedon siirtäminen kouluun yhdessä perheiden kanssa ja tarvittaessa moniammatillista konsultaatiota hyödyntäen.
Eskarista Ekalle -yhteistyöprosessi määrittelee kaupunkitasoiset toimintatavat esi- ja alkuopetuksen siirtymävaiheessa. Esi- ja alkuopetuksen välisellä yhteistyöllä pyritään lapsen joustavaan siirtymään varhaiskasvatuksen ja koulun välillä.
Toiminnallisen yhteistyön avulla lapsi saa tutustua koulun ja alkuopetuksen toimintakulttuuriin esiopetusvuonna, mikä tukee oppimispolkua lasten siirtyessä kouluun. Keskeisenä tiedonsiirron asiakirjana Eskarista Ekalle -yhteistyöprosessissa käytetään lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmaa (LEOPS) tai henkilökohtaista opetuksen järjestämistä koskevaa suunnitelmaa (HOJKS), jota hyödynnetään huoltajien luvalla. Tiedonsiirtoprosessin keskeisenä tavoitteena on varmistaa opetuksen järjestämisen kannalta keskeisen tiedon välittyminen kaikista koulutulokkaista.