Toimintaympäristötiedot

Asiasanat

Tieto- ja hallintopalvelut

Toimintaympäristö -sivulle päivitetään joka kuukausi tuoreet väestö-, rakentamis- ja työttömyystiedot. Tilastoja Vantaalta -diasarjassa toimintaympäristötiedot on koottu yhteen.

Tilastoja Vantaalta -diasarja

Diasarjaan on koottu tärkeimpiä toimintaympäristöä kuvaavia tilastoja ja suurin osa tiedoista päivittyy kuukausittain. Diasarjassa seurataan väestön ja työttömyyden kehitystä Vantaalla ja muissa suurissa kaupungeissa. Lisäksi on tietoa Vantaan asuntorakentamisesta ja työllisyysasteesta. Yritysten liikevaihdon ja palkkasummien osalta seurataan Vantaan ja Helsingin seudun kehitystä.

Väestönmuutokset

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Vantaan väkiluku oli 241 800 lokakuussa 2022. Väestö on kasvanut alkuvuoden aikana 2600 asukkaalla, joka oli 920 henkilöä enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2021. Kuntien välinen muuttoliike oli peräti 750 henkeä miinuksella, mutta maahanmuutto kasvatti väestöä 2500 hengellä ja luonnollinen väestönkasvu 650 hengellä. Suurista kaupungeista Espoon väestö on alkuvuoden aikana kasvanut eniten, minkä jälkeen tulivat Helsinki, Tampere ja Vantaa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi-lokakuussa suurista kaupungeista Espoon väestö kasvoi eniten, minkä jälkeen tulivat Helsinki, Tampere ja Vantaa.

Asuntorakentaminen

Vantaan rakennusvalvonnan ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 tammi-lokakuussa asuntoja oli valmistunut 2 370, joka oli 340 vähemmän kuin samaan aikaan edellisvuonna. Asuntojen aloituksia oli samaan aikaan 720 vähemmän ja myönnettyjä asuntorakennuslupia 220 vähemmän kuin samana ajanjaksona edellisvuonna.

Työttömyys ja avoimet työpaikat

Lokakuussa 2022 Vantaan asukkaista 13 000 oli työttömänä ja työttömyysaste oli 10,3 prosenttia. Nämä olivat alhaisimmat lukemat sitten koronapandemian alkamisen jälkeen. Vaikka kehitys on ollut myönteistä, vielä on jonkin verran matkaa koronaa edeltäviin lukuihin: vuoden 2020 alussa Vantaalla oli noin 10 500 työtöntä ja työttömyysaste oli alle 9 prosenttia. Myös alle 25-vuotiaita työttömiä (1260) oli vähemmän kuin kertaakaan aiemmin korona-aikana, minkä lisäksi pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut lähes koko vuoden ajan. Positiivista on myös avointen työpaikkojen määrä, joita oli lokakuussa Vantaalla auki runsaasti, 4300 työpaikkaa.

 

Kuviossa on nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrän kehitys Vantaalla. Lokakuussa 2022 pitkäaikaistyöttömiä oli 5442, joka oli 1286 vähemmän kuin tammikuussa.

Avainsanat

TilastotVäestöTyöttömyysTyöpaikat