Toimintaympäristötiedot

Asiasanat

Tieto- ja hallintopalvelut

Toimintaympäristö -sivulle päivitetään joka kuukausi tuoreet väestö-, rakentamis- ja työttömyystiedot. Tilastoja Vantaalta -diasarjassa toimintaympäristötiedot on koottu yhteen.

Tilastoja Vantaalta -diasarja

Diasarjaan on koottu tärkeimpiä toimintaympäristöä kuvaavia tilastoja ja suurin osa tiedoista päivittyy kuukausittain. Diasarjassa seurataan väestön ja työttömyyden kehitystä Vantaalla ja muissa suurissa kaupungeissa. Lisäksi on tietoa Vantaan asuntorakentamisesta ja työllisyysasteesta. Yritysten liikevaihdon ja palkkasummien osalta seurataan Vantaan ja Helsingin seudun kehitystä.

Väestönmuutokset

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Vantaan väkiluku oli 244 000 vuoden 2023 huhtikuussa. Väestö on kasvanut alkuvuoden aikana 1 200 asukkaalla, joka oli 160 henkeä enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2022. Maahanmuutto on edelleen korkealla tasolla ja Vantaa onkin saanut ulkomailta muuttovoittoa 1 400 henkeä. Kotimaan muuttoliike jäi 370 henkeä miinukselle.

Espoo on ollut pidemmän aikaa väestönkasvun kärjessä, mutta nyt Helsinki ohitti Espoon. Helsingin kotimaan muuttoliike on kääntynyt selvästi plussalle ja nettomaahanmuutto on pysynyt voitollisena. Tammi-huhtikuun aikana Helsinki sai 3 000 uutta asukasta ja Espoo 2 700, kun taas Tampereella ja Vantaalla väestönkasvu oli selvästi alhaisempaa. Näistä kaupungeista Vantaa oli ainoa, joka menetti väestöään muualle Suomeen.

Asuntorakentaminen

Vantaan rakennusvalvonnan ennakkotietojen mukaan valmistui vuoden 2023 tammi-huhtikuussa 930 asuntoa, joka oli 410 enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan.

Asuntojen aloitusten määrä romahti tammi-huhtikuussa edellisvuodesta 270 huoneistolla lukuun 170. Näin alhaisella tasolla asuntojen aloitukset eivät ole olleet kertaakaan vuodesta 2007 eteenpäin, josta lähtien on käytössä tilastotietoa.

Myönnettyjä asuntorakennuslupia oli puolestaan 470, joka oli 340 vähemmän kuin edellisvuonna. Viimeksi näin vähän rakennuslupia samana aikana alkuvuodesta myönnettiin vuonna 2012.

Työttömyys ja avoimet työpaikat

Vantaan asukkaista 13 400 oli työttömänä huhtikuussa 2023, mikä oli lähes 400 vähemmän kuin maaliskuussa. Työttömyysaste oli 10,4 prosenttia, joka on toiseksi pienin lukema sitten koronapandemian alkamisen jälkeen. Myönteisestä kehityksestä huolimatta vielä on matkaa koronaa edeltäviin lukuihin, sillä vuoden 2020 alussa Vantaan työttömyysaste oli alle 9 prosenttia.  Pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut jo kymmenen kuukauden ajan. Työpaikkoja oli avoinna 3 200, joka oli 550 vähemmän kuin maaliskuussa.

Helsingin seudun kunnista Vantaan työttömyysaste oli korkein (10,4 %), mutta suurista kaupungeista se oli Vantaata korkeampi Oulussa (11,8 %) ja Turussa (11,3 %). Suurista kaupungeista ainoastaan Vantaalla ja Helsingissä nuorisotyöttömiä oli huhtikuussa 2023 vähemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten, mutta pitkäaikaistyöttömiä oli vähemmän kaikissa kaupungeissa.

Avainsanat

TilastotVäestöTyöttömyys