Toimintaympäristötiedot

Asiasanat

Tieto- ja hallintopalvelut

Toimintaympäristö -sivulle päivitetään joka kuukausi tuoreet väestö-, rakentamis- ja työttömyystiedot. Tilastoja Vantaalta -diasarjassa toimintaympäristötiedot on koottu yhteen.

Tilastoja Vantaalta -diasarja

Diasarjaan on koottu tärkeimpiä toimintaympäristöä kuvaavia tilastoja ja suurin osa tiedoista päivittyy kuukausittain. Diasarjassa seurataan väestön ja työttömyyden kehitystä Vantaalla ja muissa suurissa kaupungeissa. Lisäksi on tietoa Vantaan asuntorakentamisesta ja työllisyysasteesta. Yritysten liikevaihdon ja palkkasummien osalta seurataan Vantaan ja Helsingin seudun kehitystä.

Väestönmuutokset

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Vantaan väkiluku oli 240 900 kesäkuussa 2022. Väestö on kasvanut alkuvuoden aikana lähes 1700 asukkaalla, joka oli 120 henkilöä enemmän kuin samaan aikaan vuonna 2021. Kuntien välinen muuttoliike oli 200 henkeä miinuksella, mutta luonnollinen väestönlisäys ja etenkin maahanmuutto pitivät väestönkasvun positiivisena. Suurista kaupungeista alkuvuoden aikana Espoon väestö kasvoi eniten, minkä jälkeen tulivat Helsinki ja Vantaa.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammi-kesäkuussa suurista kaupungeista Espoon väestö kasvoi eniten, minkä jälkeen tulivat Helsinki ja Vantaa.

Asuntorakentaminen

Vantaan rakennusvalvonnan ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 tammi-kesäkuussa asuntoja oli valmistunut 1120, joka oli 220 vähemmän kuin samaan aikaan edellisvuonna. Asuntojen aloituksia oli samaan aikaan 310 vähemmän ja myönnettyjä asuntorakennuslupia 40 vähemmän kuin samana ajanjaksona edellisvuonna.

Kuviossa on myönnetyt luvat, aloitetut asunnot ja valmistuneet asunnot vuosina 2015-2022. Vantaan rakennusvalvonnan ennakkotietojen mukaan vuoden 2022 tammi-kesäkuussa asuntoja valmistui 1123, joka oli noin 200 vähemmän kuin edellisvuonna. 

Työttömyys ja avoimet työpaikat

Vantaalla oli 14 400 työtöntä kesäkuussa 2022. Helsingin seudun kunnista Vantaan työttömyysaste oli korkein (11,4 %), mutta suurista kaupungeista Turun ja Oulun työttömyysasteet olivat Vantaata korkeammat. Pitkäaikaistyöttömyys on alkuvuoden aikana kääntynyt Vantaalla laskuun. Kesäkuussa 2022 pitkäaikaistyöttömiä oli 6050, joka oli 680 vähemmän kuin tammikuussa. Tammi-maaliskuussa avoimia työpaikkoja oli Vantaalla auki ennätyksellisen paljon, yli 5000 joka kuukausi. Kesäkuussa avoimia työpaikkoja oli jo selvästi vähemmän, 3500.

Kuviossa on nuorten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien määrän kehitys Vantaalla. Kesäkuussa 2022 pitkäaikaistyöttömiä oli 6050, joka oli 680 vähemmän kuin tammikuussa.

Avainsanat

TilastotVäestöTyöttömyysTyöpaikat