Tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin

Oppilas voi saada tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin esimerkiksi erityisopettajalta ja koulunkäyntiavustajalta. Myös opiskeluhuollon henkilöstö on oppilaan apuna. Lisäksi Vantaa tarjoaa valmistavaa opetusta niille oppilaille, jotka eivät vielä puhu riittävästi suomea, sekä vaativan erityisen tuen ryhmiä, jos oppilaan tuen tarve sitä edellyttää.

Opettaja osoittaa oppilaan kirjan sivua.

Millaista tukea oppimiseen saa lähikoulussa?

Vantaalla oppilaan tarvitsema tuki järjestetään ensisijaisesti oppilaan lähikoulussa erilaisin joustavin järjestelyin. Tuki järjestetään yhteistyössä oppilaan oman opettajan, kaikkien oppilasta opettavien opettajien sekä tarvittaessa avustavan henkilöstön kanssa.

Oppilas voi saada oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä tukea laaja-alaiselta erityisopettajalta, joka antaa osa-aikaista erityisopetusta. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan samanaikais-, pienryhmä- tai yksilöopetuksena.

Opiskeluhuolto perusopetuksessa

Opiskeluhuolto tarkoittaa muun muassa psykologi-, kuraattori- ja terveydenhuoltopalveluita. Lapsi ja nuori voi saada tukea ja neuvoja myös muilta koulun aikuisilta, kuten oppilaanohjaajilta.

Vaativan erityisen tuen ryhmät

Oppilaan opiskelu voidaan järjestää kaupunkitasoisessa pienryhmässä, jos oppilaan tuen tarve sitä edellyttää. Näitä pienryhmiä ovat:

Pienryhmässä oppilaat voivat opiskella samalla luokka-asteella tai luokassa voi olla eri luokka-asteiden oppilaita.

Valmistava opetus

Valmistavaa opetusta tarjotaan lapsille ja nuorille, jotka eivät osaa riittävästi suomen kieltä, jotta he voisivat opiskella suomenkielisessä opetusryhmässä. Valmistavan opetuksen ryhmissä opiskellaan suomen kieltä sekä koulussa opetettavia oppiaineita oppilaan taitotasojen mukaisesti.

Avustajapalvelut

Koulunkäyntiavustajat ja oppilashoitajat tukevat oppilaiden oppimista ja koulunkäyntiä koulupäivän aikana. He työskentelevät myös iltapäivisin iltapäiväkerhoissa ja vammaisten lasten päivätoiminnassa.

Apuvälineet

Oppilas voi saada erilaisia apuvälineitä helpottamaan koulunkäyntiä ja oppimista. Apuvälineitä voivat olla esimerkiksi yksilölliset oppi- ja opetusmateriaalit, tekniset laitteet, luokkahuonekalusteet sekä liikkumista helpottavat luiskat, kaiteet ja hissit koulurakennuksessa. 

Koulujen esteettömyystiedot löytyvät koulujen kotisivuilta.

Avainsanat

Oppimisen tukiPeruskoulut